11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (2023)

  Thuis Systemen Sanitair systeem

  11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (1)Familie klusjesmanBijgewerkt: 26 april 2023

   Waterschade door bevroren leidingen, gescheurde wasslangen, lekkende toevoerleidingen en druppende boilers kost jaarlijks miljarden. Deze checklist helpt u problemen met waterlekkage in uw huis te voorkomen.

   Onze redacteuren en experts selecteren elk product dat we aanbieden met de hand. We kunnen een commissie verdienen over uw aankopen.

   1/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (2)Familie klusjesman

   Hoofdwaterklep afsluiten

   Voordat je voor langere tijd de stad uit gaat, is het een goed idee om de waterleiding, oftewel de leiding naar je huis, af te sluiten. Dat is zowat de zekerste manier om waterschade te voorkomen terwijl u weg bent.

   Veel watermeteropstellingen hebben twee kranen, één aan de straatzijde van de meter en één aan de huiszijde. Als u in een kouder klimaat leeft, vindt u de hoofdafsluiting meestal in de kelder aan de voorkant van het huis. In warmere klimaten staat hij buiten je huis aan een buitenmuur of in een ondergrondse doos met een afneembaar deksel.

   Als u de hoofdwaterkraan nog nooit eerder hebt afgesloten, test deze dan voordat u op vakantie gaat. Je hebt een verstelbare sleutel, een emmer en een slipkoppelingtang nodig. Draai ergens in huis een kraan open en draai de hoofdwaterkraan dicht. Alle waterstroom moet stoppen. Een oude schuifafsluiter kan breken, dus wees voorzichtig bij het hanteren ervan. Als de klep vastzit, laat hem dan met rust. Als het lekt of niet helemaal afsluit, laat dan een erkende loodgieter de klep vervangen of vervang het zelf als u vertrouwd bent met een eenvoudig loodgietersproject. U moet uw waterafdeling bellen (en mogelijk een kleine vergoeding betalen) om het water naar uw huis af te sluiten bij de stoeprand terwijl u de reparatie uitvoert.

   Als je een put hebt, schakel dan de elektrische schakelaar voor de put uit wanneer je voor langere tijd weggaat, zodat er geen water wordt gepompt terwijl je weg bent.

   2/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (3)Familie klusjesman

   Soorten waterafsluitkleppen

   Er zijn twee soorten hoofdafsluiters voor een hoofdwaterleiding. Schuifafsluiters komen veel voor in oudere huizen. De klep sluit wanneer een wigvormige messing poort in een sleuf wordt neergelaten. Deze zijn ontworpen om volledig open of volledig gesloten te zijn. Water dat door een gedeeltelijk geopende poortklep stroomt, kan het metaal wegslijten en ervoor zorgen dat de klep na verloop van tijd defect raakt.

   Kogelkranen, die een draaibare roestvrijstalen kogel bevatten met een door het midden geboord gat, zijn minder gevoelig voor slijtage. Deze hebben een hendel die 90 graden gedraaid moet worden om het water aan of uit te zetten. Je ziet meteen of hij open is of niet: in gesloten stand staat de hendel loodrecht op de leidingen; in de open positie is het parallel.

   3/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (4)Familie klusjesman

   Sluit de watertoevoerkleppen af

   Als je de hoofdwatertoevoer niet kunt afsluiten omdat je een automatisch sproeisysteem hebt of iemand de planten water geeft terwijl je weg bent, sluit dan de kranen van de meest voorkomende bronnen van waterschade zoals vaatwassers, ijsmachines en wasmachines.

   Afzonderlijke afsluiters of "stops" zijn geïnstalleerd op de toevoerleidingen die naar de meeste apparaten leiden, evenals naar toiletten en kranen. Typische toevoerstops hebben een kleine ronde of ovale hendel die u met de klok mee draait om de waterstroom af te sluiten.

   De afsluiting van uw koelkasttoevoerleiding ijsmachinekan zich onder de gootsteen of in de kelder bevinden. Als uw afsluiter eruit ziet zoals hier, een zadelklep, overweeg dan om deze te vervangen door een standaard afsluiter. Zadelkleppen zijn notoir lek en vatbaar voor verstopping, en ze zijn ook op veel plaatsen tegen bouwvoorschriften.

   4/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (5)Familie klusjesman

   Controleer de watertoevoerleidingen

   Toevoerleidingen die van afsluiters naar apparaten, kranen en toiletten van rubber of kunststof leiden, worden op den duur broos, wat tot lekkages kan leiden. Ze kunnen zelfs na verloop van tijd breken.

   Als u op zoek bent naar de afsluiter, neem dan even de tijd om ook de toevoerleidingen te inspecteren. Als u lekken, scheuren, uitstulpingen of tekenen van corrosie vindt, is het een goed idee om de leidingen onmiddellijk te vervangen. Voor het vervangen van de toevoerleidingen raden wij een gevlochten RVS slang aan, die u bij elk thuiscentrum kunt vinden. Ze gaan langer mee dan rubberen of plastic versies en lekken minder snel. Ze voorkomen zelfs dat muizen door de lijnen knagen.

   5/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (6)Familie klusjesman

   Test uw zinkputpomp

   Sump pompsystemen helpen het grondwater uit uw kelder te houden. Voordat u de stad verlaat, test u uw opvangpomp door de opvangput met water te vullen en ervoor te zorgen dat de pomp het water daadwerkelijk wegpompt.

   Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat de carterpomp is aangesloten en controleer ook de stroomonderbreker. Zorg er ook voor dat de afvoerleiding niet bevroren of verstopt is en dat deze het water wegleidt van uw huis. Reinig het gat in de afvoerleiding en controleer of de motor soepel draait.

   Als je er nog geen hebt, is het de moeite waard om er een toe te voegenback-up batterij naar uw zinkputpompzodat het functioneert tijdens stroomuitval, die hand in hand lijkt te gaan met hevige regenbuien.

   6/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (7)Familie klusjesman

   Controleer uw dakgoten

   Een 1.000 vierkante voet. dak zal ongeveer 620 liter water afwerpen tijdens een regenbui die een afgemeten centimeter neerslag produceert. Als u zes regenpijpen in uw huis heeft, komt dat neer op ongeveer 103 liter per regenpijp. Bij een zwaardere storm of langdurige neerslag is dat ontzettend veel water rondom defundament van uw woning.

   Uw dakgoten schoonmakenen ervoor zorgen dat ze goed functioneren, is een van de meest essentiële taken in huis. Regenpijpen moeten het water minstens 3 meter van het huis afvoeren. Als die van jou dat niet doet, overweeg dan om extensies toe te voegen.

   Maak daarom voordat u op vakantie gaat een rondje door het huis en controleer uw dakgoten. Controleer of bladeren, takken of ander vuil de inlaat van de regenpijp blokkeren en voorkomen dat er water door de tuit stroomt. Zorg er ook voor dat uw regenpijpverlengingen het water ver genoeg van de fundering afvoeren. Als u ze verwijdert terwijl u de tuin maait, zorg er dan voor dat u ze onmiddellijk weer bevestigt.

   7/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (8)

   Sluit water naar buitenkranen af

   Buitenkranen lopen een groot risico op bevriezing en barsten als de temperatuur buiten daalt. Sluit dus altijd de toevoerafsluiter in huis voordat je het huis verlaat en ook als je de kraan in de winter niet gebruikt.

   Zelfs als je een vorstvrije kraan hebt, is dit een goed idee, aangezien je de thermostaat waarschijnlijk lager zet als je van huis gaat. Open na het uitschakelen van de toevoerafsluiting de buitenkranen om het resterende water uit de leidingen te laten lopen. Laat nooit een slang aangesloten op een buitenkraan: het houdt water vast in de kraan, dat kan bevriezen en de kraan kan openbarsten.

   Een andere tip om bevroren leidingen te voorkomen, is om de verwarming naar 60 graden F te draaien wanneer u weggaat, maar niet lager. U wilt het in huis warm genoeg houden, zodat waterleidingen die door buitenmuren lopen niet bevriezen en barsten.

   8/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (9)Familie klusjesman

   Installeer een vorstbestendige kraan

   Avorstbestendige kraanhoudt het water tot ver in het warme huis tegen om bevriezing te voorkomen. Als de hendel van je kraan ter hoogte van de leiding staat, is het een vorstbestendig model.

   9/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (10)Familie klusjesman

   Installeer een temperatuursensor voor

   Temperatuur sensorenkan ovenstoringen opsporen en kan helpenbevroren leidingen voorkomenen resulterende waterschade wanneer de binnentemperatuur daalt. Temperatuursensoren, die verkrijgbaar zijn in op batterijen werkende modellen en bedrade versies, schakelen elk apparaat dat erop is aangesloten in of uit, afhankelijk van de luchttemperatuur. Een lamp die op de sensor is aangesloten, gaat aan wanneer de temperatuur in huis onder een bepaald niveau zakt, waardoor een buurman wordt gewaarschuwd om u of een onderhoudsmonteur te bellen.

   Winkel nu

   10/11

   Installeer de waterstroomsensor

   Awaterstroomsensorhelpt uw ​​huis te beschermen tegen waterschade door de waterstroom te bewaken en de watertoevoer af te sluiten als de stroom een ​​bepaalde hoeveelheid overschrijdt. Ze kunnen worden bevestigd aan de hoofdwatertoevoerleiding van uw huis of op andere plaatsen in het huis om overstromingen en waterschade te helpen voorkomen . Je krijgt een melding als de sensor een probleem detecteert.

   Modellen zoalsdeze van Moenkunnen op afstand worden gecontroleerd en bediend met uw telefoon, en ze zullen u zelfs waardevolle informatie geven over uw waterverbruikspatronen.

   Winkel nu

   11/11

   11 tips om waterschade aan uw huis te voorkomen terwijl u weg bent (12)via handelaar

   Elektronische lekdetector

   Elektronische lekdetectorengebruik draadloze watersensoren om een ​​alarm te laten klinken wanneer ze water detecteren of zijn aangesloten op een automatische afsluitklep op uw hoofdwaterleiding of bij individuele afsluitingen. Wanneer water de sensor raakt, sluit de klep. Sommige monitoren kunnen ook worden aangesloten op een centraal bewaakt alarmsysteem en sommige versies bieden opties om u telefonisch te bellen wanneer het alarm afgaat.

   Winkel nu

   Oorspronkelijk gepubliceerd: 28 januari 2020

   FAQs

   Hoe voorkom je waterschade? ›

   Checklist Waterschade
   1. Check je plafond.
   2. Zet je voorraden in een stellingkast, plank of pallets.
   3. Houd de hoofdkraan vrij.
   4. Check het dak.
   5. Houd je dak en dakgoten schoon.
   6. Zorg voor afvoergoten / drempels.
   7. Check je waterleidingen.
   8. Plaats watersensoren met doormelding.
   Sep 30, 2021

   Is lekkage door regen verzekerd? ›

   Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt. Alleen met de extra uitgebreide inboedelverzekering van Lemonade is schade door regen, sneeuw en smeltwater niet gedekt (hagelstenen wel).

   Wie is er aansprakelijk voor waterschade? ›

   De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.

   Wat te doen met waterschade in huis? ›

   Wat te doen bij waterschade?
   1. Stap 1: Ga zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak van de lekkage om deze te stoppen.
   2. Stap 2: Droog de spullen die beschadigd zijn op. Belangrijk is dat de (schade)expert moet kunnen zien wat de schadeoorzaak is. ...
   3. Stap 3: Meld de schade aan je inboedel-/opstalverzekering via Mijn ANWB.

   Is waterschade altijd verzekerd? ›

   Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.

   Wat te doen bij waterschade muur? ›

   Na waterschade komt muren drogen: hoe ga je te werk?
   1. Eerst de bron aanpakken. Het is essentieel om het onderliggend probleem op te lossen! ...
   2. Verwijder lijsten en plinten. ...
   3. Ventileren en ontvochtigen. ...
   4. Verwijder het behangpapier (indien nodig) ...
   5. Wees niet te ongeduldig.

   Is lekkage spoed? ›

   Lekkage dak schade: schade aan het dak veroorzaakt lekkage. Om te voorkomen dat het water door de muren en het plafond sijpelt, bel je een spoed loodgieter.

   Is lekkage erg? ›

   De gevolgen van een lekkage

   Een lekkage kan een gehele dakconstructie aantasten. Aangezien er veel vocht in de constructie terecht komt, is er een groot risico op houtrot. Het grootste gevolg van lekkages zijn schimmels. Wanneer water het huis binnendringt op wat voor manier dan ook ontstaan er vochtige plekken.

   Kan lekkage kwaad? ›

   Een lekkage kan vergaande gevolgen hebben. Lekkage ontstaat door een scheur of breuk in de waterleidingen, waardoor vocht langs de leidingen stroomt en waterschade veroorzaakt. Een lekkage kan zowel in- als buitenshuis plaatsvinden en je kan je er tegen verzekeren.

   Hoe snel moet je waterschade melden? ›

   Het is belangrijk om in geval van waterschade de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken en verdere schade zoveel mogelijk probeert te beperken. Vervolgens dien je de schade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Dit kun je telefonisch doen of per e-mail.

   Wat zijn gebreken woning? ›

   Een gebrek is een probleem aan de woning, waardoor je waarschijnlijk extra kosten krijgt. Een onzichtbaar of verborgen gebrek is een probleem dat pas na aankoop zichtbaar wordt. De verkoper moet je vertellen of én wat voor gebreken er zijn. Dat is zijn mededelingsplicht.

   Wat zijn verborgen gebreken huurwoning? ›

   Een verborgen gebrek in een huurwoning is een gebrek dat niet vermeld staat in het huurcontract en pas na aanvang van de huurovereenkomst zichtbaar wordt. Wie verantwoordelijk is voor de schade hangt af van afspraken tussen huurder en verhuurder en welke gebreken bekend waren bij aanvang van de huurovereenkomst.

   Wat te doen bij waterschade plafond? ›

   Wat te doen bij een lekkage aan het plafond?
   1. Draai de hoofdkraan dicht.
   2. Neem direct zelf maatregelen om waterschade te beperken.
   3. Maak foto's van de schade.
   4. Bel uw verzekeraar.
   5. Achterhaal de oorzaak van de lekkage. ( Lekdetectie)
   6. Bel een loodgieter voor reparaties.
   Jun 22, 2017

   Wat te doen bij extreme lekkage? ›

   1. Draai de hoofdkraan dicht. Heb je een lekkage of vochtproblemen, maar weet je niet meteen wat de oorzaak is? ...
   2. Beperk de waterschade. ...
   3. Maak foto's voor de verzekering. ...
   4. Bel je verzekeraar of tussenpersoon. ...
   5. Achterhaal de oorzaak van je lek. ...
   6. Bel je lekkage specialist voor reparatie.
   May 11, 2022

   Hoe lang drogen na waterschade? ›

   Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden.

   Wat is gedekt bij waterschade? ›

   De meeste vormen van waterschade zijn gelukkig gedekt door de opstal- en inboedelverzekering. Denk bijvoorbeeld aan schade door daklekkage. Ook als het water via de straat je huis binnenstroomt, ben je voor de schade verzekerd. Bijvoorbeeld als de riolering de regenval niet meer aan kan.

   Wat valt er onder waterschade? ›

   Onder waterschade verstaan we schade door regen, sneeuw en hagel, sneeuw- en waterdruk of overstroming door veel regen.

   Top Articles
   Latest Posts
   Article information

   Author: Terrell Hackett

   Last Updated: 05/12/2023

   Views: 5809

   Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

   Reviews: 83% of readers found this page helpful

   Author information

   Name: Terrell Hackett

   Birthday: 1992-03-17

   Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

   Phone: +21811810803470

   Job: Chief Representative

   Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

   Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.