24 juli 2023 - Rusland-Oekraïne nieuws (2024)

12:10 uur ET, 25 juli 2023

Onze live verslaggeving vanDe Russische oorlog in Oekraïne is hierheen verplaatst.

22:07 uur ET, 24 juli 2023

Litouwen keurt driejarig militair bijstandsplan voor Oekraïne goed ter waarde van 200 miljoen euro

Van Mariya Knight van CNN

De Litouwse Staatsverdedigingsraad keurde een militair steunplan voor Oekraïne goed ter waarde van 200 miljoen euro ($ 221 miljoen), zei het Litouwse ministerie van Defensie maandag in een verklaring.

“Het plan voor bijstand aan de strijdkrachten van Oekraïne dat de Staatsverdedigingsraad heeft goedgekeurd voor 2024-2026, zal ongeveer. 200 miljoen euro”, luidde de verklaring van het ministerie, eraan toevoegend dat het pakket betrekking heeft op het verwerven van dodelijke en niet-dodelijke hulp, militaire training, reparatie van militair materieel in Litouwen en training van personeel.

Lees de volledige verklaringhier.

21:37 uur ET, 24 juli 2023

Russische commandant gedood tijdens gevechten in Oekraïne, meldt staatspersbureau TASS

Van CNN's Mariya Knight en Josh Pennington

Kolonel Yevgeny Vashunin, een Russische commandant, werd gedood op het slagveld in Oekraïne, meldde het Russische staatspersbureau TASS maandag.

Vashunin was een commandant van het "Leningrad-regiment", dat volgens TASS bestaat uit gemobiliseerde inwoners van St. Petersburg en de noordwestelijke regio's van Rusland.

Hij "stierf na een ernstige verwonding opgelopen tijdens het uitvoeren van zijn plicht in de speciale militaire operatie", aldus het persbureau.

Alexander Belsky, voorzitter van de Wetgevende Vergadering van St. Petersburg, zei dat Vashunin, terwijl hij op het slagveld was, besloot om het Russische Storm-detachement te hulp te komen dat was omsingeld door Oekraïense troepen, meldde TASS.

Tijdens het gevecht met Oekraïners werd hij "afgesneden van medesoldaten en ernstig gewond", zei Belsky volgens TASS. "Ondanks zelfhulpmaatregelen is hij overleden."

Vashunin kreeg "postuum de titel Held van Rusland", zei Belsky.

20:49 uur ET, 24 juli 2023

Oekraïne zal doelen op de Krim en de Kertsj-brug blijven aanvallen, zegt de minister van Defensie

Van Sebastian Shukla, Alex Marquard en Sana Noor Haq van CNN

24 juli 2023 - Rusland-Oekraïne nieuws (1)

Dat zegt de Oekraïense minister van Defensie Oleksii ReznikovOekraïnezal doorgaan met het uitvoeren van aanvallen op de door Rusland bezette Krim en de Kerch-brug die deze verbindt met het Russische vasteland, terwijl hij ook toegeeft dat het plan van Oekraïne voor zijn trage tegenoffensiefloopt achter op schema.

Terwijl Rusland de afgelopen week de zuidelijke havenstad Odessa en de omliggende regio heeft bestookt, is Oekraïne doorgegaan met het uitvoeren van aanvallen op de Krim. Op dinsdag, Oekraïense dronesraakte een munitiedepot, slechts een week na drones op zeeraakte de Kertsj-brug.

"Al deze doelen zijn officiële doelen omdat het hun vermogen om tegen ons te vechten zal verminderen (en) zal helpen om de levens van Oekraïners te redden", zei Reznikov in een interview met CNN.

Gevraagd of het doel van Oekraïne is om de brug permanent uit te schakelen, antwoordde Reznikov: “Het is een normale tactiek om de logistieke linies van je vijand te vernietigen om de opties om meer munitie te krijgen, meer brandstof te krijgen, meer voedsel te krijgen, enzovoort. Daarom zullen we deze tactieken tegen hen gebruiken.”

Reznikov beschuldigde Rusland er ook van te opereren als "een terroristische staat".

De vijfde nacht van Russische aanvallen in Odessa heeft meer dan twee dozijn monumenten in het historische stadscentrum zwaar beschadigd. Ondertussen bestookten drones de haveninfrastructuur van de regio, gericht op cruciale dagen met graanvoorraden.

Lees verderhier

20:03 uur ET, 24 juli 2023

Het hoofd van de nucleaire waakhond van de VN zegt dat het agentschap mijnen heeft ontdekt op het fabrieksterrein van Zaporizhzhia

Van CNN's Mariya Knight, Olga Voitovych en Josh Pennington

24 juli 2023 - Rusland-Oekraïne nieuws (2)

Experts van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben mijnen ontdekt op de locatie van de kerncentrale Zaporizhzhia (NPP), zei hoofd van het agentschap Rafael Grossi maandag.eerdere beweringen van Kiev dat het was gedolven.

"IAEA-experts hebben directionele antipersoonsmijnen waargenomen aan de rand van de locatie van de Oekraïense Zaporizhzhia-kerncentrale", zei Grossi in een verklaring, eraan toevoegend dat de mijnen werden opgemerkt tijdens een walkdown op zondag.

De kerncentrale van Zaporizhzhia wordt momenteel bezet door Russische troepen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de wereldleiders herhaaldelijk opgeroepen om druk uit te oefenen op Rusland om het station over te dragen aan het IAEA en op Russische strijders om het grondgebied van het station te verlaten.

Grossi voegde eraan toe dat het IAEA-team op de hoogte was van de eerdere plaatsing van mijnen buiten en binnen de fabriek en dat hen is verteld dat het "een militaire beslissing was, en in een gebied gecontroleerd door militairen".

"Het IAEA-team zag enkele mijnen in een bufferzone tussen de interne en externe barrières van de site", zei Grossi, erop wijzend dat de mijnen "gelegen waren in een beperkt gebied waar het personeel van de fabriek geen toegang toe had en van de site af gericht waren."

Grossi noemde het hebben van explosieven op de locatie "in strijd met de IAEA-veiligheidsnormen en de richtlijnen voor nucleaire beveiliging".

19:52 uur ET, 24 juli 2023

Luchtverdediging is aan het werk in de regio Kiev, zegt een lokale functionaris

Van Mariya Knight van CNN

Oekraïense luchtverdediging is aan het werk in de regio Kiev aan de rand van de hoofdstad, volgens Serhiy Popko, het hoofd van het militaire stadsbestuur van Kiev.

De Oekraïense luchtmacht zei dat er een dreiging is van Russische UAV-aanvallen in het gebied.

Het militaire bestuur van de stad Kiev zei ook dat er begin dinsdag luchtalarmsirenes waren in de hoofdstad van het land.

17:43 uur ET, 24 juli 2023

Een langzaam tegenoffensief en drone-aanvallen in Moskou: wat u moet weten over de oorlog in Oekraïne

Van CNN-medewerkers

De vorderingen in het tegenoffensief van Oekraïne zijn traag, zeiden functionarissen, wijzend op verschillende variabelen die vooruitgang in de frontlinie belemmeren.

Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor drone-aanvallen die Moskou en de Krim troffen.

Dit zijn de belangrijkste koppen:

  • Oekraïne tegenoffensief:Tegenoffensief van Kievloopt achter op schema, aldus de Oekraïense minister van Defensie Oleskii Reznikov. Hij somde een paar redenen op waarom het tegenoffensief langzamer zou kunnen gaan dan verwacht, waaronder munitie, artilleriegranaten en artilleriesystemen. Andere lokale functionarissen zeiden dat de Russischeelektronische oorlogsvoeringcapaciteiten blokkeren Oekraïense drones. De situatie aan het zuidelijke front in Oekraïne is vertraagd, grotendeels als gevolg van ingewikkelde mijnenvelden die zijn gelegd door Russische troepen die tijd hebben gekregen om verdedigingswerken op te bouwen.
  • Drone-aanval in Moskou:Dat zegt de Oekraïense defensie-inlichtingendienst, een tak van het ministerie van Defensievoerden een drone-aanval uitop Moskou vroeg op maandagochtend, vertelde een ambtenaar van de defensie-inlichtingendienst aan CNN. Het Kremlin zei dat alle drones gericht waren op de Russische hoofdstadwas geneutraliseerd, in wat de Russische autoriteiten beschreven als een "verijdelde" aanval. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring afgegeven waarin het internationale organisaties oproept omveroordelen de aanvalen recente Oekraïense aanvallen op de Krim.
  • Voedselprijzen:De Oekraïense president Volodymyr Zelensky pleit voor eenopheffing van Europese beperkingenop export over land. Markten maken zich zorgen over een krapper wordende aanbodsituatie na deineenstorting van het graaninitiatief in de Zwarte Zeevorige week en een reeks Russische drone-aanvallen op de Oekraïense haveninfrastructuur. Tarwe prijzensteeg forsop internationale markten na deaanval door een Russische drone tegen een Oekraïense havenaan de rivier de Donau.
  • Laatste over aanvallen in Odessa:Autoriteiten in het zuidenOekraïense stad Odessazeg dat deel van dede historische kathedraal van de stad is structureel ondeugdelijknadat het gebouw zondag werd geraakt door een Russische raket. Bij de aanvallen in Odessa is minstens één persoon om het leven gekomen en zijn verschillende anderen gewond geraakt, zeiden Oekraïense functionarissen, de laatste in een golf van aanvallen op de havenstad. De aanvallen hebben ook andere historische gebouwen verwoest, aldus het Oekraïense ministerie van Cultuur.
18:04 uur ET, 24 juli 2023

Het Russische vermogen om drones te blokkeren vertraagt ​​de opmars van Oekraïne, zegt het leger

Van CNN's Tim Lister, Olga Voitovych, Mari Kostenko en Josh Pennington

Volgens militaire functionarissen worstelt het tegenoffensief van Oekraïne deels vanwege het Russische vermogen om drones te blokkeren.

Oleksandr Tarnavskyi, bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten in het zuiden, zei dat de Russen zware verliezen hebben geleden, maar het is duidelijk dat de vooruitgang langzaam gaat.

Een reden, volgens de Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yuri Inhat, is dat Rusland een groot voordeel heeft op het gebied van elektronische oorlogsvoering.

“Helaas zijn de bezetters ons daarin ver vooruit gegaan. Je hoeft een drone niet neer te schieten met luchtafweerraketten of luchtafweergeschut. Je kunt het gewoon dwingen te landen, het onderscheppen met elektronische oorlogsvoering', zei hij op de Oekraïense televisie.
“Rusland heeft tegenwoordig krachtige systemen die het werk van onze strijdkrachten verstoren. Het heeft genoeg van deze systemen. Oekraïne heeft vooruitgang geboekt op het gebied van elektronische oorlogsvoering, maar we zijn laat begonnen, we hadden [dit gebied] eerder moeten ontwikkelen", voegde Inhat eraan toe.
18:05 uur ET, 24 juli 2023

Oekraïense troepen melden bescheiden vooruitgang. Hier staan ​​de zaken

Van CNN's Tim Lister, Olga Voitovych, Mari Kostenko en Josh Pennington

24 juli 2023 - Rusland-Oekraïne nieuws (3)

Oekraïense troepen zeggen dat ze bescheiden vooruitgang boeken in het oosten en zuiden, en dat ze de Russische pogingen om vooruit te komen in de regio Donetsk tegenhouden, maar over het algemeen lijkt er weinig verandering te zijn opgetreden aan de frontlinies.

Oekraïense militaire functionarissen zeiden dat Russische mijnenvelden en mogelijkheden voor elektronische oorlogsvoering de vooruitgang belemmeren.

Dit is waar de zaken staan:

In het zuiden:Oleksandr Kurbatov, van de territoriale verdediging van de Dnipro-stad, zei maandag dat Oekraïense eenheden hard werkten om vooruit te komen in een gebied dat bekend staat als de Vremivskyi-richel.

Hij zei dat de Russische strijdkrachten nieuwe eenheden van "hooggekwalificeerde militairen" binnenbrachten die de dekking van de duisternis en zorgvuldig ontworpen gangen door de mijnenvelden gebruiken om Oekraïense posities aan te vallen.

Valerii Shershen, een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten in het zuiden, erkende dat de voortgang traag was en zei dat "aanvalseenheden gedeeltelijk succes hadden en oprukten naar vijandelijk gebied van 350 meter tot 1,4 km."

In de buurt van Melitopol:De generale staf van het Oekraïense leger zei dat de offensieve operaties in de richtingen van Melitopol en Berdiansk werden voortgezet en dat eenheden hun posities consolideerden.

Rusland voerde de afgelopen dag 58 luchtaanvallen uit – meer dan het recente gemiddelde, aldus de generale staf. Sommigen kwamen in de buurt van de stad Kupyansk in Kharkiv, die afgelopen september door de Oekraïners werd bevrijd en het doelwit was van Russische aanvallen. Maar Oekraïense functionarissen zeggen dat de Russen ten oosten van de rivier de Oskil worden vastgehouden.

Bakhmut en het Oosten:In het Bakhmut-gebied hebben de Russen pogingen gedaan om onlangs verloren terrein te heroveren, maar de generale staf zei dat een aantal aanvallen was afgeslagen.

Serhii Cherevatyi, de woordvoerder van de Oostelijke Groepering van het Oekraïense leger, zei dat de strijdkrachten “geleidelijk Oekraïens land bevrijden. Honderden meters per dag, kilometers per week.”

Maar hij zei dat het felle Russische verzet aanhield, met alleen al de afgelopen dag zeven veldslagen waarin hij beweerde dat "94 bezetters werden gedood en 152 gewond raakten".

CNN kan Oekraïense beweringen over vorderingen op het slagveld of het aantal slachtoffers niet verifiëren.

24 juli 2023 - Rusland-Oekraïne nieuws (2024)

FAQs

Can Russia fight in Ukraine for two more years at current intensity Lithuania says? ›

VILNIUS, March 7 (Reuters) - High oil prices, sanctions evasion and state investment are providing Russia with enough resources to fight on in Ukraine at the current intensity for at least two more years, Lithuanian intelligence agencies said in a report on Thursday.

How many Lithuanians support Ukraine? ›

The resolve of the Lithuanian people to support Ukraine is unprecedented – 70 % of the population have donated material goods and money to Ukraine.

How strong is Lithuanian military? ›

For 2024, Lithuania is ranked 88 of 145 out of the countries considered for the annual GFP review. The nation holds a PwrIndx* score of 1.7395 (a score of 0.0000 is considered 'perfect'). This entry last reviewed on 01/08/2024.

What is the relationship between Lithuania and Ukraine? ›

Lithuania–Ukraine relations are foreign relations between Lithuania and Ukraine. Both countries are members of the Lublin Triangle, OSCE, Council of Europe, World Trade Organization and United Nations. Lithuania supports Ukraine's European Union and NATO membership.

How long is the Russian Ukraine conflict? ›

Clockwise from top left:
Date27 February 2014 – present (10 years, 1 month and 3 weeks)
StatusOngoing
Territorial changesRussian annexation of Crimea and parts of four southeast Ukrainian oblasts in 2014 and 2022, respectively Russian occupation of more than 18% of Ukrainian territory as of March 2024
1 more row

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6047

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.