7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (2023)

Verbouwing

Loodgieter

Door

Aäron Stickley

Aäron Stickley

Aaron Stickley is een erkende loodgieter met 15 jaar ervaring in commercieel, nieuw residentieel loodgieterswerk en residentiële service en reparatie. Hij startte zijn eigen bedrijf voor huishoudelijke hulp en reparatie van loodgieterswerk. Aarons artikelen over loodgieterswerk op The Spruce beslaan vier jaar.

Meer informatie over The Spruce'sRedactionele proces

Bijgewerkt op 09/12/22

Beoordeeld door

Richard Epstein

7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (1)

Beoordeeld doorRichard Epstein

(Video) Types of Water Valves - Plumbing Valve Types

Richard Epstein is een erkend loodgieter met meer dan 40 jaar ervaring in residentieel en commercieel loodgieterswerk. Hij is gespecialiseerd in schattingen, ontwerp en engineering voor sanitaire systemen, en hij werkt voor een van de grootste vakbondsconstructiebedrijven in New York.

Meer informatie over The Spruce'sBeoordelingsbord

Feit gecontroleerd door

Elisabeth Maclennan

7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (2)

Feit gecontroleerd doorElisabeth Maclennan

Elizabeth MacLennan is een feitenchecker en redacteur met een achtergrond in aardwetenschappen en duurzaamheid. Elizabeth heeft een M.S. van de Universiteit van Tennessee, Knoxville.

Meer informatie over The Spruce'sRedactionele proces

7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (3)

Een sanitair systeem heeft een verscheidenheid aanwater afsluitersop verschillende punten langs de waterleidingen waarmee u het water kunt afsluiten tijdens noodgevallen of voor reparaties of upgrades.Afsluiten van het wateris vaak de eerste stap van velensanitaire projecten. Het is dus erg belangrijk om de juiste waterafsluitklep te kunnen lokaliseren en uit te schakelen.

Waterafsluitkleppen kunnen variëren van de hoofdklep in de buurt van de watermeter waar het water voor het eerst uw huis binnenkomt tot kleine, individuele armatuurafsluitkleppen die de overgang markeren van de watertoevoerleidingen naar de toevoerbuizen die water leveren aan kranen, toiletten en andere toestellen. Sommige van deze kleppen zijn vrij groot, terwijl andere klein zijn.

Kleppen werken over het algemeen op twee manieren: een vast intern onderdeel draait om de waterstroom te openen of te blokkeren, of een soort steel met een sluitring of afdichting drukt naar beneden om de waterstroom af te sluiten. Onze gids behandelt alles wat u moet weten over de belangrijkste soorten.

Hieronder bespreken we de ins en outs van zeven waterafsluitkleppen en de factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen welke het beste is voor uw ruimte.

De 11 beste keukenspoelbakken van 2023

(Video) 3 types of valves and how to install/remove them (full video in description box)
 • 01van 07

  Kogelkraan

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (4)

  • Best voor:Hoofd waterleidingen

  Een kogelkraan is een grote metalen klep, meestal met een hendel. Het is ontworpen om het water snel af te sluiten, aangezien de klep volledig opent en sluit met een korte 1/4 slag van de hendel. Het kan worden gekocht met een standaard poort (de klep is kleiner dan de buisdiameter) of een volledige poort (de klep is hetzelfde als de buisdiameter). En het is goedkoop en duurzaam.

  Dit type waterafsluitklep wordt vaak gezien bij de hoofdwaterafsluiting van het huis. Je kunt het herkennen doordat het lichaam van het ventiel onder het handvat meestal een dikker middengedeelte heeft waar de bal aan de binnenkant past. De interne bal heeft een gat door het midden. Wanneer de klep open is, is het gat uitgelijnd met de richting van de waterleiding, waardoor water kan stromen. Wanneer het handvat gesloten is, draait de bal 90 graden, waardoor het gat in de bal wordt geblokkeerd.

 • 02van 07

  Poort Sluis

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (5)

  • Best voor:Hoofd waterleidingen

  Een schuifafsluiter beschrijft het mechanisme waarmee de klep wordt geopend en gesloten. Om een ​​schuifafsluiter aan of uit te zetten, wordt een ronde hendel gedraaid om een ​​metalen schuif in het kleplichaam omhoog of omlaag te brengen. Wanneer de klep is uitgeschakeld, blokkeert de poort de waterstroom. Net als de kogelkraan is een schuifafsluiter een grote metalen klep. En het kan niet alleen worden gebruikt om de waterstroom helemaal te stoppen, maar ook om deze te verminderen.

  Schuifafsluiters zijn enigszins ongebruikelijk in sanitair in woningen en komen vaker voor in industriële toepassingen. Maar misschien vindt u er een die uw hoofdwaterleiding bestuurt of op een andere grote waterleiding. Soms zijn ze te vinden op de leiding die naar een warmwaterboiler leidt. Ze zijn relatief duurzaam en kunnen qua kosten sterk variëren, van betaalbaar tot prijzig.

 • 03van 07

  Globe-klep

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (6)

  • Best voor:Watertappunten, takken van leidingen

  Van buitenaf lijkt een klepafsluiter op een kogelkraan met een licht bolvormig metalen huis. En hoewel het prijzig kan zijn, is het een duurzame waterafsluitklep. Binnenin de bolklep bevindt zich een schot waar een waterstroompoort doorheen loopt. Het handvat bedient een plunjer met een soort ring of afdichting aan de onderkant. Terwijl de hendel de klep sluit, beweegt de plunjer naar beneden tegen de waterstroompoort en sluit deze af. Wanneer de hendel wordt bediend, kunt u vaak voelen dat de plunjer in de klep vastdraait.

  Een bolklep wordt gebruikt in situaties waarin de waterstroom mogelijk variabel moet worden geregeld. Het wordt vaak aangetroffen bij het regelen van leidingen die naar buiten leiden naar watertappunten, maar het is ook overal te vinden waar een aftakking van de leiding een afsluiting heeft.

 • 04van 07

  (Video) Types of valves & their Functions | Piping Analysis

  Gehoekte Armatuur Afsluiter

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (7)

  • Best voor:Individuele armaturen

  Armatuurafsluiters kunnen vele verschijningsvormen hebben, maar een veel voorkomende is een kleine zilveren klep met een ovale handgreep met geribbelde randen om vast te pakken. Een schuine armatuurafsluiter wordt met name gebruikt wanneer een waterleiding uit de muur komt en moet worden afgesloten. hoek recht omhoog om toevoerbuizen te voeden die naar staartstukken op een gootsteenkraan of toiletklep lopen. U zult waarschijnlijk een flink aantal van deze kleppen in uw huis hebben. Ze zijn goedkoop en relatief duurzaam.

  Intern kunnen armatuurafsluitkleppen een compressiesteel gebruiken (u zult een samendrukking voelen bij het sluiten van de klep), maar gebruikelijker is een stijl die een kleine bal aan de binnenkant gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in stijlen die op koperen leidingen kunnen worden gesoldeerd of met oplosmiddel op kunststof leidingen kunnen worden gelijmd. Gebruikelijker zijn knelkoppelingen die over de buis glijden en op hun plaats worden vastgedraaid. Er zijn ook "grip-fit" -types (zoals SharkBite) die eenvoudig op het uiteinde van een waterleiding schuiven en afdichten door middel van een binnenpakking.

  Tip

  Elke afzonderlijke armatuur in uw huis - een gootsteen, toilet, enz. - moet zijn eigen armatuurafsluitklep hebben die alleen de watertoevoer regelt. Hierdoor kunt u reparaties of vervangingen uitvoeren zonder de waterstroom naar andere gebieden te onderbreken.

  Ga verder naar 5 van 7 hieronder.

 • 05van 07

  Rechte armatuurafsluitklep

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (8)

  • Best voor:Individuele armaturen

  Een nauwe verwant van de schuine armatuurafsluiting is een rechte afsluiter, die op dezelfde manier werkt, maar bedoeld is voor gebruik waar de waterstroom rechtstreeks naar de armatuur kan lopen. Het wordt vaak gebruikt waar een waterleiding uit de vloer komt in plaats van uit de muur.

  Net als de afsluitklep met schuine armatuur is deze niet duur en enigszins duurzaam. En hij is gemaakt van metaal met een klein handvat waarmee je de waterstroom gemakkelijk kunt openen of sluiten.

 • 06van 07

  Stop-en-afvalklep

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (9)

  • Best voor:Sprinkler lijnen

  Een stop-and-waste-klep is een belangrijke irrigatiefitting om sprinklerleidingen tegen te houdenbevriezen in de winter. Het is gemaakt van metaal en heeft twee openingen: een om de waterstroom te openen en te sluiten (stop) en de andere om water uit de leiding te laten lopen (afval).

  Voor een sprinklerinstallatie wordt de klep onder de vrieslijn in de grond begraven en met een speciale sleutel in- en uitgeschakeld. Wanneer het is uitgeschakeld, gaat het afvoergat open om de leiding te laten leeglopen. Deze kleppen zijn redelijk duur en duurzaam zolang ze op de juiste manier worden begraven.

 • 07van 07

  Naaldventiel

  7 verschillende soorten waterafsluitkleppen en hoe u er een kiest (10)

  • Best voor:Watertoevoer buizen

  Hoewel het in veel gebieden niet langer is toegestaan ​​door bouwvoorschriften, kan uw huis er een of meer hebbennaald ventielen, ook wel zadelventielen genoemd. Deze worden normaal gesproken gebruikt om een ​​watertoevoerslang aan te sluiten op een koelkast, waterfilter of ander apparaat. Ze werken door zich op een waterleiding te klemmen en vervolgens een holle naald in de pijp te duwen om het water af te tappen. Een flexibele koperen of kunststof toevoerslang is aangesloten op de fitting op het ventiel om water naar het apparaat te brengen.

  Naaldventielen worden niet beschouwd als zeer betrouwbare of duurzame ventielen, en ze kunnen sterk variëren in prijs. De meeste codes vereisen nu dat dit soort verbinding in plaats daarvan wordt gemaakt met een standaard armatuurafsluitklep.

  (Video) Het bloedvatenstelsel | Samenvatting

Een waterafsluitklep kiezen

Bij het kiezen van een waterafsluitklep is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden of u de waterstroom gedeeltelijk of volledig wilt kunnen beperken. Kogelkranen zijn bijvoorbeeld niet-variabele alles-of-niets-kleppen die het water snel en betrouwbaar volledig aan- of uitzetten. Ze worden gebruikt voor residentiële en industriële toepassingen om de waterstroom te starten en te stoppen zonder drukverlies. Aan de andere kant zorgen bolkleppen voor een meer variabele stroom, maar ze kunnen een drukval veroorzaken.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is de locatie van de klep. Dit geldt met name voor armatuurkleppen. U moet opmerken of uw specifieke armatuur een rechte of schuine klep vereist, afhankelijk van de locatie van de leidingen.

10 doe-het-zelf sanitairprojecten

(Video) De ziel ontsluiten - Kunnen New Age-profeten onze verborgen aard onthullen?

Videos

1. Reinoud Eleveld over bewustzijn creëren, op weg naar wijsheid, kunst van zelfbeminning | KUKURU #177
(KUKURU)
2. Een Kijkje Nemen In De Werkplaats Van BAIV! #485
(Werkplaatsvlog)
3. NA JE DOOD: DE ROUTE NAAR HET PARADIJS OF DE HEL - 1 OP 1 MET ABOU RAYHANNA
(Salaheddine)
4. Een kijkje in de aandrijftechniek "hydrauliek"
(Ad van Dooremaal)
5. Webinar 'De juiste match tussen warmtepomp en vloerverwarming' - Albrand, Panasonic en Rensa
(RensaTV)
6. How Nuclear Fusion Can Benefit Us … TODAY!
(Undecided with Matt Ferrell)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated: 13/06/2023

Views: 5797

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.