De beste manier om 'Battlestar Galactica' te bekijken, is door halverwege te stoppen (2024)

Battlestar Galactica

Meer weergevenOver Battlestar Galactica

type

  • Tv programma

Syfy zendt een volledige serie marathon uit 2004 uitBattlestar Galacticavanaf maandag, maar de beste manier om de veelgeprezen reboot te bekijken, is door te stoppen op bijna het exacte middelpunt van de show.

BATTLESTAR GALACTICA

De beste manier om 'Battlestar Galactica' te bekijken, is door halverwege te stoppen (1)

Krediet: Justin Stephens/Syfy/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Voor de eerste twee-en-een-half seizoenen van de show,BSGis spectaculair en grensverleggend entertainment. De show begon met een perfecte hook van vier minuten (hieronder). Dit was van wat de 'miniserie' van de show wordt genoemd, maar het was echt een achterdeurpiloot van meerdere uren voor de rest van de serie. We leren dat de mensheid oorlog voerde met een robotras genaamd de Cylons, er werd een wapenstilstand gesloten en nu heeft niemand in decennia een Cylon gezien. Dan duikt er abrupt een op - en "zij" ziet eruit en gedraagt ​​zich helemaal niet zoals we verwachten.

We maken snel kennis met de bemanning van de Galactica terwijl deze worstelt om te overleven in de nasleep van een apocalyps. Arrogante piloot Starbuck (Katee Sackhoff) - die aantoonbaar tot veel opschudding leidde in die tijd, de trend om vrouwen te casten in rollen die voorheen door mannelijke acteurs werden vervuld. Steely commandant Adama (Eduard James Olmos). Dronken directeur Saul Tigh (Michael Hogan). De morele maar door kanker getroffen president Roslin (Mary Mc Donnel). De egoïstische en briljante Baltar (James Callis).

Het drama ging vergezeld van een score van Bear McCreary die nog steeds geldt als een van de beste die voor een tv-serie is gemaakt. De eerste officiële aflevering, "33", is watStar Wars: The Last Jediwas bezig met de hele achtervolging "Resistance wordt gevolgd door lichtsnelheid door de First Order armada", alleen inBSGhet was eigenlijk logisch, en de spanning hield nooit op.

Wat daarna kwam, was een reeks afleveringen die de zwaartekracht tartten en die vaak dienden als een allegorie voor de wereld na 9/11 en de oorlog tegen het terrorisme. Natuurlijk waren er af en toe blindgangers (de beruchte "Zwarte Markt"). Maar keer op keer, showrunnerRonald D. Moorenam gedurfde kansen die op de een of andere manier werkten. Er was een meeslepende boog waar de Galactica een ander schip tegenkomt, de Pegasus, geleid door admiraal Helena Cain (Michelle Forbes), die Adama overtrof, en de Battlestar-bemanning worstelde met de vraag of ze Kains steeds tirannieke en roekeloze bevelen moesten opvolgen. (Let op de score van McCreary in deze volgorde, mijlen boven de gewichtsklasse van de basiskabel.)

Een andere piek is toen de show een abrupte tijdsprong van een jaar maakte. In die tijd was de sprong een van de meest schokkende zetten die ik ooit in een tv-serie had gezien (BSG maakte opnieuw een zet die jaren later een algemeen aanvaarde trend in het vertellen van verhalen zou worden). Nogmaals, een enorm risico dat zijn vruchten afwierp. De sprong bracht het drama in nieuwe richtingen die net zo meeslepend waren als de afleveringen die eraan voorafgingen. Hier is de tijdsprongscène.

De reeks van grootsheid bereikte vroeg in seizoen 3 een hoogtepunt toen de Battlestar-crew tot slaaf werd gemaakt door de Cylons op New Caprica. Hier kwam de war-on-terror-analogie van de show tot een hoogtepunt, alleen nu zetten kijkers zich aan de kant van een groep die lijdt onder de duim van een technologisch superieure bezettingsmacht. De afleveringen "Exodus" Deel I en II werden afgesloten met spectaculaire actie en hartverscheurende wendingen.

En dat is precies waar u waarschijnlijk uw horloge zou moeten beëindigen. Na "Exodus" wil je meer. Wie niet?BSGwas fantastisch. En er is niets mis met het kijken naar de rest. Onderweg zijn er enkele mooie momenten. Maar ik zou beweren dat de optimale kijkervaring vanBSGis om te stoppen met "Exodus, Part II" na 39 afleveringen (inclusief de miniserie). Het is geen ideaal einde. Veel blijft onopgelost. Maar het omvat een lange opeenvolging van verhalen en voelt als een bevredigender resultaat dan je krijgt met de resterende 36 afleveringen.

Als je verder waagt, gaat het in eerste instantie goed. Na al het intense drama op New Caprica, verwachtte je een beetje wielspin in de afleveringen die onmiddellijk volgden.

Toen begonnen de misstappen (spoilersvooruit).

Er wasStarbucks dooden mystieke opstanding.

De schokkende beslissing om "All Along the Watchtower" als een terugkerend baken te gebruiken.

Het toenemende aantal saaie ontmoetingsscènes onder het Cylon-commandoteam (het leek een poging om de Cylon 'ander' menselijk te maken, maar als groep waren ze gewoon niet interessant).

En dan was er de verhuizing die aantoonbaar het verhaal brak: de finale van seizoen 3 zou zich oorspronkelijk uitsluitend richten op het proces van Baltar. Maar het proces voelde niet als genoeg, zei Moore. Het verhaal voelde alsof het iets anders nodig had. Dus werd de beslissing genomen om vijf oude menselijke karakters geheime Cylons te maken. "Ik had het knagende gevoel dat het niet groot genoeg was," legde Moore uit. "En ik verzon het letterlijk in de [schrijvers] kamer, ik zei: 'Wat als vier van onze personages vanuit verschillende delen van het schip lopen, in een kamer belanden en zeggen: Oh mijn God, wij zijn Cylons? En we bewaren er een voor volgend seizoen.' En iedereen zei 'Oh mijn God', en ze waren bang, en omdat ze bang waren, wist ik dat ik gelijk had."

Maar het volledig herwerken van gevestigde personages halverwege een show is niet hetzelfde als een verhaalwending of een tijdsprong maken. Elke eerdere scène met de nieuw onthulde Cylons was geschreven, uitgevoerd en opgenomen met de bedoeling dat ze in Team Human zaten, dus het voelde minder schokkend dan incongruent met de eerste helft van de show. Voor één personage in het bijzonder, Saul Tigh, misschien wel het beste voorbeeld van de show van gebroken menselijkheid, voelde de retcon volkomen verkeerd. In het geval van een ander, Aaron Douglas 'Tirol, creëerde de verhuizing plotgaten. Het was een gedurfde beslissing van een drama waarvan het succes deels te danken was aan zijn gedurfde beslissingen, maar deze keer voelde het meer als een sloopkogel.

Hier is de onthulling van vier van de vijf. Zoals Tory (Rekha Sharma) het verwoordde: "Vertel me alsjeblieft dat dit niet gebeurt."

Seizoen 4 worstelde om coherentie toen de show probeerde de Final Five Cylon een deel van een logisch en meeslepend verhaal te laten onthullen. Toch gleed de show van wat ooit een gegrond gevoeld verhaal was naar een verhaal dat berustte op religieuze mystiek - niet noodzakelijkerwijs omdat dergelijke fantasie de show beter maakte, maar omdat het de enige manier was om de onherroepelijke plotbewegingen te verklaren.

Dat gezegd hebbende, de veel bespotte driedelige finale, "Daybreak", heeft een aantal uitstekende momenten, vooral op emotioneel niveau. Het afgelopen uur zijn er ontroerende scènes, met name tussen Baltar en Six (Tricia Helfer), Adama en Roslin, en Apollo (Jamie Bamber) en Starbuck. (De laatste regel van Baltar, "Weet je, ik weet van landbouw", is een prachtig voorbeeld van een ingetogen zin die zoveel betekenis heeft.)

In sommige opzichten,BSGwas het slachtoffer van een tv-model dat nog steeds vond dat succesvolle shows zoveel mogelijk afleveringen per seizoen moesten hebben om de advertentie-inkomsten te maximaliseren. De show kwam tot stand toen netwerken nog aan het uitzoeken waren hoe ze intens geserialiseerde drama's konden maken in de nasleep van ABC'sKwijten HBO'sDe sopranen. De eersteBSGseizoen was slechts 13 afleveringen, en het resultaat was perfect. Het tweede en derde seizoen waren elk 20 afleveringen en het vierde was 21 afleveringen - veel te veel per seizoen voor dit soort verhalen. AlsBSGvandaag werden gelanceerd, zouden leidinggevenden de inzet van de show lager houden om te voorkomen dat de verhalentrein van de rails zou raken. Dat de show zijn kwaliteit zo diep in zijn run heeft weten te behouden, is nogal verbazingwekkend, en sindsdien is er nog steeds geen ruimtedrama gelanceerd (inclusiefDe uitgestrektheid) die heeft weten te overtreffenBSG... in ieder geval niet de eerste 39 afleveringen.

Gerelateerde inhoud:

  • Syfy gaat de volledige serie marathons van Battlestar Galactica en Xena lopen
  • Wat te quaran-streamen als je binnen blijft om het coronavirus te vermijden

Samenvattingen van afleveringen

Battlestar Galactica

type
  • Tv programma
beoordeling
De beste manier om 'Battlestar Galactica' te bekijken, is door halverwege te stoppen (2024)

FAQs

What was the saying from Battlestar Galactica? ›

Commander William Adama: There's a reason you separate military and the police. One fights the enemies of the state, the other serves and protects the people. When the military becomes both, then the enemies of the state tend to become the people.

What is the religious saying on Battlestar Galactica? ›

Lords of Kobol, hear my prayer,” a phrase repeated many times over on the television show “Battlestar Galactica,” is the human call for divine help in the polytheistic culture on the Galactica.

What does Adama say to Starbuck? ›

Starbuck is thrown into the brig and has a hostile confrontation with Adama, who angrily says, "You are so stupid you couldn't wait. You just lost your best ally. Now who is going to save you?" She responds, "Well, it certainly isn't you," and says she will fight to show them Earth's location until her death.

Why did Star Wars sue Battlestar Galactica? ›

At the heart of the legal battle between Star Wars and Battlestar Galactica was a dispute over plagiarism, and a feud between George Lucas and a former employee. Plagiarism was the main complaint, but it's interesting to note that both Star Wars and Battlestar Galactica stole from classic sci-fi.

Why was Galactica cancelled? ›

BSG still finished the season with decent ratings, but considering it was the most expensive show on television up to that time, ABC decided that decent was not good enough. There was also an ongoing lawsuit between FOX and Universal claiming BSG stole from Star Wars, so that likely didn't help the show's cause.

Was Battlestar Galactica made by Mormons? ›

“Battlestar Galactica,” in essence, was Mormons in space. Glen Larson, himself a Latter-day Saint, had infused his series mythology with too many Mormon references to ignore.

Did Star Wars sue Battlestar Galactica? ›

20th Century Fox sued Universal Studios (Battlestar Galactica) for stealing 34 distinct ideas from Star Wars. This trial did and didn't go to trial. The original lawsuit did go to trial, however after the appeal the parties settled out of court.

What does Starbuck tattoo mean in Battlestar Galactica? ›

But Kara "Starbuck" Thrace and Anders each have tattoos as visual reminders of their wedding vows. The tattoo is a combination of a Phoenix wing and wedding band with a small Caprica symbol near the bottom of the wing.

Who are the 12 human Cylons? ›

The Centurions agreed and ended the war with humanity, retreating to rebuild and learn from the final five, eventually building and programming the humanoid Cylons which were each given a production number: One (Cavil), Two (Leoben), Three (D'Anna), Four (Simon), Five (Aaron), Six (various names), Seven (Daniel) and ...

Which Battlestar Galactica was better? ›

The original series set the standard for the greater story, but the remake set the standard for how that story is told. The tone and the way that the characters are viewed in the remake is starkly different from how these same elements were approached in the 70s series, but that's just the beginning.

What year is Battlestar Galactica set in? ›

The final aired episode, "The Hand of God", indicates that the original series took place after the Apollo 11 Moon landing in 1969 as the Galactica receives a television transmission from Earth showing the landing. The later Galactica 1980 series is expressly set in the year 1980 after a 30-year voyage to Earth.

Was Starbucks dad a Cylon? ›

Theory: Starbuck's Father Was Daniel, Battlestar Galactica's Missing Cylon. Dubbed "The Cult of Daniel" by show creator Ronald D. Moore, Battlestar Galactica fans began speculating that Starbuck's father was Number Seven.

Is Starbuck a Cylon? ›

She was the last model of Cylon from a previous cycle.

Was Starbuck an angel Battlestar Galactica? ›

What was Starbuck in Battlestar Galactica? To start with, a normal person. After she died, she came back as an angel, but with her changed status kept from her. She got this back during her last conversation with Lee.

What does Kara Thrace harbinger of death mean? ›

The scenarists indeed made a good work to make the viewers doubt, but eventually Kara is the harbinger of death because her decisions lead to the destruction of the Resurrection Hub, meaning that the Cylons become mortal again, and she leads the rag tag fleet and its Cylon allies to the new Earth : their end, their ...

Where did the phrase roll the hard six come from? ›

sometimes you gotta roll the hard six," something his father used to say when he was about to make his closing argument on a tough case. "Roll the hard six" is a phrase originating in the dice game of craps; it refers to rolling threes on a pair of 6-sided dice.

What does sometimes you have to roll the hard six mean? ›

“Rolling a Hard Six” refers to rolling double threes in the game of craps, an outcome that pays 7 to 1 but only has a three percent chance of occuring. It was popularized in geekdom by the quote above. I've also heard it used to express doing something difficult but necessary, something risky but rewarding, etc.

What does so say we all mean? ›

So say we all is an acclamation someone says when he or she affirms something to be true. It is analogous to "Amen."

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6298

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.