De voordelen en risico's van het kunstmatig breken van water om arbeid te starten (2023)

Er zijn veel manieren om orarbeid versnellen. Eenmethode waar mensen vaak over pratenopzettelijk de zak met water (vruchtzak) rond de baby breekt. Deze procedure wordt amniotomie of kunstmatige breuk van de vliezen (AROM) genoemd. Het wordt gebruikt om arbeid te versnellen of op te wekken.

Mensen vragen zich vaak af hoe lang nadat de dokter je vliezen heeft gebroken, de baby geboren zal worden. Meestal zal een amniotomie de bevalling snel op gang brengen, maar de tijd tot de bevalling varieert sterk van minuten tot vele uren.

Het opzettelijk breken van de vruchtzak als arbeidsinterventie wordt al meer dan honderd jaar gebruikt door verloskundigen en vroedvrouwen. Tegenwoordig varieert het gebruik van amniotomie over de hele wereld. De procedure wordt op sommige plaatsen routinematig toegepast en op andere niet vaak. Lees meer over waarom en wanneer artsen kunnen voorstellen om uw vliezen te breken om weeën op te wekken of te bevorderen.

Wat is het breken van de wateren?

De vruchtzak bestaat uit twee vliezige lagen: het amnion en het chorion. De zak bekleedt de baarmoeder en herbergt het vruchtwater, de placenta, en is waar de foetus zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap. De zak vormt niet alleen een barrière tegen infectie, maar dempt ook de foetus terwijl de moeder beweegt.

Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen ervaart een spontane breuk van de vliezen. Wanneer het "water breekt", wordt dit meestal beschouwd als een teken dat de bevalling begint.

In sommige gevallen gaat de zak mogelijk niet vanzelf open als de bevalling begint. De arts of verloskundige kan aanraden om de zak opzettelijk te scheuren in een procedure die amniotomie wordt genoemd. Verloskundigen gebruiken amniotomie al meer dan een eeuw om arbeid te stimuleren of te helpen vorderen. De effectiviteit ervan is echter niet 100% zeker.

Een amniotomie wordt uitgevoerd in de hoop de weeën te versterken en de bevalling te versnellen, met als algemeen doel de bevalling te verkorten. De procedure kan de bevalling op zowel chemische als fysieke manieren beïnvloeden. Vruchtwater bevat chemicaliën en hormonen waarvan wordt aangenomen dat ze, wanneer ze vrijkomen, de bevalling stimuleren.

Fysiek biedt de zak een kussen tussen het hoofd van de baby en de baarmoederhals. Als het hoofd van de baby goed op de baarmoederhals is aangebracht, kan het hoofd door het breken van de zak met water meer directe druk uitoefenen op de baarmoederhals om verwijding te bevorderen. Als er geen amniotomie wordt uitgevoerd, zal de zak meestal spontaan scheuren tijdens actieve bevalling (elk moment tussen deeerste tekenen van bevallingen aflevering).

Wat is een Foley Bulb-inductie?

Voordelen van amniotomie

Als de vruchtzak niet spontaan scheurt, kan de zak met water door een medische professional worden gebroken om de bevalling te starten of te verlengen.

Inductie

De beste methode om de bevalling op gang te brengen (voor welke indicatie dan ook) hangt af van de geschiktheid van de baarmoederhals. Amniotomie kan worden gedaan om te beginnen ofbevalling opwekkenen kan in sommige gevallen alleen worden gebruikt. Vaker, en met een gunstige baarmoederhals, is de meest effectieve methode meestal een combinatie van deze procedure en IVPitocin.

vergroting

Amniotomie kan ook worden gedaan nadat een vrouw al aan het bevallen is, in de hoop de bevalling te versnellenvergrotenhet proces. Hoewel het de zaken niet altijd opjaagt, kan het soms de behoefte aan eenkeizersnede geboren(C-sectie), hoewel met enkele compromissen.

Hoe lang duurt de gemiddelde bevalling en bevalling?

Foetale bewaking

Als uw baby nauwlettend moet worden gecontroleerd, moet uw verloskundige of vroedvrouw mogelijk het vruchtwaterzakje breken. Amniotomie is vereist wanneerinterne foetale bewakingis nodig, omdat er een monitor op de hoofdhuid van de baby moet worden geplaatst. Het breken van de zak met water moet ook worden gedaan om eenintra-uteriene drukkatheter. Bij deze procedure wordt een katheter in de baarmoeder geplaatst om de kracht van de weeën te bepalen.

Meconium detecteren

Het breken van de zak met water kan de aanwezigheid van onthullenmeconium-gekleurdvruchtwater. Als meconium wordt gevonden tijdens amniotomie, geeft dit het zorgteam de tijd om passende maatregelen te nemen, die afhangen van de dikte van het meconium.

De beslissing nemen

Alvorens een amniotomie te ondergaan om arbeid te induceren of te vergroten, zal uw verloskundige de waarschijnlijkheid berekenen dat de procedure succesvol zal zijn (Bishop's score)en zorg ervoor dat er geen redenen zijn waarom u de procedure niet zou moeten ondergaan (contra-indicaties).

Score van de bisschop

Voordat uw zak met water wordt gebroken, berekent uw verloskundige een getal dat bekend staat als de score van de bisschop. De score geeft een schatting van de "gunstigheid" van uw baarmoederhals, wat op zijn beurt helpt in te schatten of het breken van uw zak met water waarschijnlijk zal leiden tot bevalling of niet.

De score van uw bisschop wordt berekend door punten toe te wijzen op basis van de verwijding van uw baarmoederhals, uw uitwissing (hoe dun uw baarmoederhals is geworden), uw foetale station (hoe laag de baby in uw bekken zit), evenals de consistentie en positie.

Cervicaal examen0 punten1 punt2 punten3 punten
Dilatatie (cm)Gesloten1-2 cm3-4 cm5-6cm
Vergetelheid (procent)0-30 procent40-50 procent60-70 procent80 procent
Foetaal station-3-2-1, 0+1, +2
SamenhangStevigMediumZacht
PositieAchtersteMetVoorste

Een score van 8 of meer betekent dat uw baarmoederhals "gunstig" is en dat er een goede kans is op een vaginale bevalling. Uw zak met water mag niet worden gebroken tenzij uw foetale station 0 of positief is. Als uw baarmoederhals niet gunstig is (uw Bishop's score is minder dan 6), wordt inductie met amniotomie en pitocin meestal niet aanbevolen.

Er zijn echter andere procedures, zoals het gebruik van prostaglandine vaginale insert of Cervidil om uw baarmoederhals te laten rijpen, die in plaats daarvan kunnen worden aanbevolen. U kunt er ook voor kiezen om te wachten tot uw baarmoederhals gunstiger is.

Contra-indicaties

Er zijn een paar situaties waarin amniotomie niet mag worden uitgevoerd. Deze zijn meestal vrij duidelijk en kunnen worden bepaald door een routinematige echografie te bekijken (tijdens het tweede trimester of later) en een vaginaal onderzoek uit te voeren. Deze omvatten:

 • Abnormale presentatie: Als de baby in stuitligging ligt of een andere malpresentatie heeft, zoals gezichtspresentatie of wenkbrauwpresentatie.
 • Baby's hoofd is niet verloofd: Het hoofd van de baby kan "zweven" tijdens een onderzoek: Afoetale stationvan 0 betekent dat het hoofd van de baby volledig is ingeschakeld.
 • Vorige cursus:vorig schipis een zeldzame aandoening waarbij de bloedvaten van de placenta of navelstreng over de baarmoederhals onder de baby gaan. Vasa previa kan worden gedetecteerd op een routinematige echografie tijdens het tweede trimester.

De procedure

Nadat u een amniotomie heeft uitgelegd en ervoor heeft gezorgd dat uw baarmoederhals "rijp" is, zal uw verloskundige of verloskundige u voorbereiden op de procedure. Aangezien uw zak met water wordt vrijgegeven, zorgt de verpleegkundige ervoor dat u voldoende schone handdoeken onder u heeft. Vervolgens zal uw arts of verloskundige een zorgvuldig vaginaal onderzoek uitvoeren om er zeker van te zijn dat het hoofd van de baby stevig op uw baarmoederhals is aangebracht.

De vliezen worden vastgeklemd met behulp van een amnihook (een groot apparaat met een klein scherp uiteinde, vergelijkbaar met een haaknaald) of een amnicot (een handschoen met een kleine scherpe haak aan het uiteinde van een vinger). Nadat er een scheur in de zak is ontstaan, begint het vruchtwater eruit te stromen. Het kan in één keer veel vloeistof vrijgeven of beginnen als slechts een klein straaltje. U zult tijdens de rest van uw bevalling kleine hoeveelheden vloeistof blijven lekken.

Het breken van de zak met water zou niet pijnlijker moeten zijn dan een gewoon vaginaal onderzoek om je baarmoederhals te controleren.

Zodra de vruchtzak is gebroken, blijft het arbeidsteam u en uw baby volgen. Als u wilt opstaan ​​en rondlopen, zal uw verpleegster u een groot gaaskussen geven om eventueel vocht op te vangen.

U kunt weeën krijgen of het gevoel hebben dat uw baby verder in uw bekken is gezakt. Als u weeën had voordat uw vliezen braken, kan de intensiteit toenemen. U kunt in plaats daarvan helemaal geen verschil voelen.

Risico's en complicaties

Zolang je een gunstige baarmoederhals hebt en de baby verloofd is, heeft amniotomie relatief weinig risico's. Mogelijke complicaties zijn onder meer:

 • Koord verzakking: De kans op verzakking van de navelstreng, of de navelstreng die voor de baby in de vagina valt, is klein als de foetale station 0 is.
 • Falen van de bevalling om te beginnen: Arbeid mag niet beginnen na amniotomie en het gebruik van pitocin. Op dit punt bent u echter meestal "toegewijd" om te bevallen, aangezien er een klein risico op infectie bestaat naarmate de zak langer kapot is. Wanneer het water vanzelf breekt voordat de bevalling begint, beginnen de meeste mensen binnen 24 uur te bevallen.
 • Foetale nood: Soms kan het breken van de zak met water resulteren infoetale nood.
 • Toename van foetale malpositie: Als het hoofdje van de baby niet goed op de baarmoederhals is geplaatst, kan het breken van de zak met water het risico op verkeerde plaatsing vergroten, wat kan leiden tot problemen met de bevalling.

Hoewel een toename van pijn geen complicatie is, is het vermeldenswaard. Dat gezegd hebbende, kan het worden beschouwd als een verwacht "voordeel" als de procedure effectief is, aangezien dit het begin en de voortgang van de bevalling betekent.

Er is een licht verhoogd risico op een keizersnede wanneer het breken van de zak met water wordt gedaan voor inductie. Het percentage van de C-sectie is iets lager als het wordt gedaan om de bevalling te vergroten.

In sommige gevallen zou de detectie van meconium na amniotomie en de bijbehorende verhoogde keizersnedesnelheid niet als een complicatie worden beschouwd. Met zwaar meconium kan een C-sectie worden gedaan om te voorkomen dat de baby tijdens de bevalling meconium aspireert (inademt).

Vragen om te stellen

Voordat u akkoord gaat met het breken van uw vliezen, zijn er een paar vragen die u aan uw arts of verloskundige wilt stellen:

 • Zijn er hierdoor andere ingrepen nodig?
 • Heb ik tijd om deze beslissing te nemen?
 • Hoe zou je denken dat een amniotomie in mijn geval de bevalling zal veranderen?
 • Wat zijn mijn alternatieven?
 • Naar welke tekenen van problemen zoekt u en hoe?
 • Mag ik lopen nadat mijn vliezen gebroken zijn?
 • Heb ik extra toezicht nodig?

Een woord van heel goed

De arbeidsinterventie van amniotomie heeft verschillende voor- en nadelen. Zoals bij elke medische procedure, is het belangrijk om potentiële risico's af te wegen tegen mogelijke voordelen. Bijvoorbeeld zwangerschappen die een week of langer durenvoorbij de uitgerekende datumkan complicaties tot gevolg hebben en inductie is een manier om deze risico's te verkleinen.

Elke zwangerschap is anders. Als amniotomie wordt overwogen, kan uw arts of verloskundige rekening houden met uw medische geschiedenis, de toestand van uw baarmoederhals en uw persoonlijke voorkeuren om te bepalen wat het beste is voor u en uw baby.

4 bronnen

Verywell Family gebruikt alleen hoogwaardige bronnen, waaronder collegiaal getoetste onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees onzeredactioneel procesvoor meer informatie over hoe we feiten controleren en onze inhoud accuraat, betrouwbaar en betrouwbaar houden.

 1. SmythRMD, MarkhamC, DowswellT.Amniotomie voor het verkorten van spontane bevalling.Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, nummer 6. Art. Nr.: CD006167. DOI: 10.1002/14651858.CD006167.pub4.

 2. Caughey AB, Robinson JN, Norwitz ER.Hedendaagse diagnose en behandeling van vroegtijdige voortijdige breuk van de vliezen.Rev Obstet Gynecol. 2008;1(1):11–22.

 3. WeiS, WoBL, QiHP, XuH, LuoZC, RoyC, FraserWD.Vroege amniotomie en vroege oxytocine voor preventie van of therapie voor vertraging van spontane bevalling in de eerste fase in vergelijking met routinematige zorg.Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, nummer 8. Art. Nr.: CD006794. DOI: 10.1002/14651858.CD006794.pub4.

 4. Khandelwal R, Patel P, Pitre D, Sheth T, Maitra N.Vergelijking van cervicale lengte gemeten door transvaginale echografie en bisschopscore bij het voorspellen van de respons op het opwekken van arbeid.J Obstet Gynecol India. 2018;68(1):51-57. doi:10.1007/s13224-017-1027-y

De voordelen en risico's van het kunstmatig breken van water om arbeid te starten (1)

DoorRobin Elise Weiss, PhD, MPH
Robin Elise Weiss, PhD, MPH is een professor, auteur, opvoeder voor bevallingen en postpartum, gecertificeerde doula en lactatiekundige.

Zie ons redactionele proces

Maak kennis met onze beoordelingscommissie

Feedback delen

Heeft deze pagina je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Wat is uw feedback?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 03/11/2023

Views: 5625

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.