Hoe Bitcoin te minen (2024)

Bitcoin, 's werelds grootste cryptocurrency, wordt niet uitgegeven door een centrale bank. Het is eerder gemaakt of 'gedolven' door gewone mensen - of dat was het tenminste totdat professionele mijnbouwactiviteiten ontstonden.

Bitcoinmining is een manier om waardevolle bitcoins te verwerven zonder er rechtstreeks voor te betalen. De kosten van de computerhardware, software en elektriciteit die nodig zijn voor mijnbouw zijn echter aanzienlijk.

Hier is een blik op hoe je erin kunt komenbitcoin-mijnbouwin 2023, en of het voor particulieren nog economisch haalbaar is.

De cryptocurrency-markt is grotendeels ongereguleerd in het VK, dus je hebt geen bescherming als er iets misgaat. Het kopen van cryptocurrency is speculatief en uw kapitaal loopt risico, wat betekent dat u een deel of al uw geld kunt verliezen.

Uitgelichte partneraanbieding

1

eToro

Investeer met een cryptomerk dat door miljoenen wordt vertrouwd

Koop en verkoop meer dan 70 cryptoactiva op een veilig, gebruiksvriendelijk platform

1

eToro

Eigen cryptovaluta

Op de website van eToro

Cryptoassets zijn zeer volatiel en ongereguleerd in het VK. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat is bitcoin-mining?

Om bitcoin-mining te begrijpen, moet u eerst begrijpen hoe bitcoin werkt.

Het principe van bitcoin is dat er, in tegenstelling tot een traditionele valuta zoals sterling, geen centrale bank betrokken is bij de uitgifte ervan, en geen traditionele banken of tussenpersonen die betrokken zijn bij het faciliteren van betalingen en opslag.

In plaats daarvan zijn het de bitcoin-houders zelf die alles controleren.

Registraties van de saldi en betalingen/overschrijvingen van bitcoin-houders worden niet bijgehouden door een enkele organisatie, zoals een bank. In plaats van een gecentraliseerd grootboek kan iedereen een digitale kopie van de records bewaren en bewerken via een ‘gedistribueerd grootboek'.

En waarom zou iemand daar tijd aan willen besteden? Omdat ze daarmee de mogelijkheid hebben om waardevolle bitcoin te verdienen.

De kans dat een mijnwerker dit doet, hangt af van zijn rekenkracht.

Dit is wat er gebeurt: mijnwerkers concurreren met elkaar om als eerste een reeks letters en cijfers te raden, een genaamdhasj, of om binnen 10 minuten de dichtstbijzijnde oplossing te krijgen.

De string heeft 64 tekens, dus het is niet zo dat mijnwerkers het zomaar uit hun hoofd kunnen raden – in ieder geval niet snel genoeg om te winnen. In plaats daarvan gebruiken ze hun computers om gissingen te genereren.

Voor elke doel-hash zijn er biljoenen mogelijke combinaties. Hoe krachtiger uw computer, hoe meer gissingen u per seconde kunt indienen (dit wordt een 'hash-snelheid' genoemd), en hoe groter uw kans om te winnen.

Als je het geluk hebt om te winnen, wordt je record van bitcoin-transacties ter verificatie voorgelegd aan de gemeenschap van vrijwilligers. Als 51% het erover eens is dat uw record een nauwkeurig record is, wordt het toegevoegd aan een keten van eerder toegevoegde records op iets genaamdeen blockchain.

De consensus van 51% zorgt ervoor dat recordhouders eerlijk blijven. Men zou kunnen proberen hun eigen transactierecord te wijzigen om zichzelf meer bitcoin te geven dan ze daadwerkelijk bezaten, maar ze hebben toestemming nodig van meer dan de helft van de gemeenschap om het systeem te bedriegen..

Er is veel hardware voor nodig om de beoogde hash te raden, maar er is veel meer voor nodig om 51% van de stemmen op het netwerk te controleren om een ​​vervalste kopie van een grootboek goed te keuren. Dit maakt vals spelen praktisch onmogelijk.

Er was een tijd dat de concurrentie tussen mijnwerkers minder hevig was en normale mensen mijnwerkers konden worden met behulp van hun thuiscomputers. Als hun machines krachtige grafische verwerkingskaarten hadden - het soort dat vaak wordt gebruikt voor high-end pc-gaming - hadden ze een nog grotere kans om bitcoin te verdienen, omdat hun machines in staat waren tot een hogere hash-snelheid.

Maar naarmate de waarde van bitcoin steeg en het actief interessanter werd voor speculanten, nam de concurrentie toe, wat leidde tot een soort wapenwedloop tussen mijnwerkers in termen van rekenkracht.

Hierdoor werd mijnbouw grotendeels uit de slaapkamers en kelders van enthousiastelingen gehaald en omgezet in professionele, grootschalige mijnbouwactiviteiten die serieus geld uitgeven aan hun mijnbouwinstallaties om de beloningen te claimen.

Ten slotte is er een bovengrens voor het totale aantal Bitcoins dat ooit kan worden gedolven. De makers hebben een limiet van 21 miljoen tokens op het systeem gezet. Zodra dat aantal is bereikt, worden er geen nieuwe bitcoins meer geslagen.

Zoals het er nu uitziet, worden er elke dag ongeveer 900 Bitcoins gedolven. Het aantal munten dat als beloning aan mijnwerkers wordt gegeven voor elk transactieblok dat ze aan het grootboek toevoegen, is momenteel 6,25 BTC, maar de beloning halveert elke vier jaar.

Er komt volgend jaar een 'halvering', maar zelfs in het huidige tempo wordt de grens van 21 miljoen pas rond 2040 verwacht.

Kan de gemiddelde persoon nog steeds bitcoin minen?

Ja, je kunt nog steeds op twee manieren bitcoin minen.

Je kunt solo mijnen in de hoop de bitcoin-beloning helemaal voor jezelf te nemen, of je kunt je middelen bundelen met anderen om samen bitcoin te minen in de hoop een deel van de beloningen te winnen.

Mijnbouw solo

Om zelf te minen heb je een krachtige computer nodig met veel RAM, een krachtige CPU en veel geheugen, plus:

  • een eersteklas grafische kaart zoals de Nvidia GeForce RTX 4090, die ongeveer £ 1.600 kost
  • ten minste één Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) mijnwerker zoals de Antminer S19 Pro voor ongeveer £ 800.

Dus in termen van initiële uitgaven heb je het over duizenden ponden aan investeringen.

Omdat grotere hardware een hogere hash-snelheid betekent, zijn er mijnbouwactiviteiten opgezet met rijen op rijen ASIC-mijnwerkers die aan elkaar zijn gekoppeld voor nog meer gokkracht. Dit is moeilijk om als individu mee te concurreren, en het zou je waarschijnlijk veel meer kosten om op te zetten dan je ooit zou terugzien.

Ongeacht de grootte van uw mijnbouwinstallatie, opstartkosten zijn nog maar het begin. De elektriciteit die nodig is om ASIC's te laten werken, heeft ook invloed op uw rendementspotentieel. Zoals je misschien hebt gelezen, verbruikt bitcoin-mining elk jaar wereldwijd meer energie dan Noorwegen.

Omdat het minen van bitcoins niet stopt, laten miners hun rigs de klok rond draaien. De Antminer S19 Pro ASIC-mijnwerker heeft een stroomverbruik van 3250 W, wat betekent dat het ongeveer £ 26 kost om 24 uur te werken, gebaseerd op een elektriciteitsprijs van £ 0,34 per kWh.

De kans dat een solo-mijnwerker met succes een doel-hash raadt en bitcoin verdient, is verwaarloosbaar klein, maar niet nul. Vorig jaar versloeg een software-engineer de geschatte kans van 1 op 10.000 om met succes een hash op te lossen, ook al schatte zijn hash-percentage zijn kansen ergens in de buurt van één juiste gok per 27 jaar.

Op het moment van schrijven was de beloning voor bitcoin-mining 6,25 BTC en de waarde van één BTC was £ 14.155. Dat betekent dat de huidige beloning ongeveer £ 88.000 waard is, hoewel dit veel lager is dan toen de waarde van bitcoin in november 2021 piekte op £ 48.000.

Destijds zou de beloning bijna £ 300.000 waard zijn geweest.

Uw mijnbouwbronnen bundelen

Een andere manier om bitcoin te minen is om lid te worden van een pool. Je hebt nog steeds een krachtige computer nodig met krachtige CPU en GPU's, en misschien zelfs een ASIC, maar je zult je kansen verbeteren door je middelen te bundelen met anderen die soortgelijke platforms gebruiken.

Als één mijnwerker 330 miljoen gissingen per seconde kan maken, kan een pool van tien mijnwerkers 3 miljard per seconde maken. Natuurlijk, terwijl uw individuele kansen vertienvoudigen als onderdeel van een pool, wordt de potentiële beloning vertienvoudigd, omdat u deze moet delen met uw mede-mijnwerkers.

Pool mining-beloningen worden ook niet gelijk verdeeld. Alleen giswerk dat met succes bijdraagt ​​aan het oplossen van een hash wordt beloond. Dus als de verwerking die een mijnwerker doet, wordt geacht niet te hebben bijgedragen aan een oplossing, wordt er geen beloning toegekend.

Het is heel goed mogelijk dat een pool de 6,25 bitcoins krijgt en dat sommige leden een aandeel mislopen.

Er zijn dan variaties op de manier waarop beloningen worden toegekend aan degenen wier werk een bijdrage heeft geleverd. Sommige pools betalen evenredig aan het werk dat een mijnwerker levert, terwijl andere een gewogen beloning betalen op basis van de individuele inspanning van een mijnwerker in verhouding tot de totale inspanning van de pool.

Sommige pools brengen een vergoeding in rekening voor het lidmaatschap, terwijl andere gratis zijn, sommige pools wijzen specifiek werk toe aan deelnemers om te voltooien, terwijl andere deelnemers hun eigen werkterrein laten kiezen.

Er zijn zelfs pools van pools, waarbij de rekenkracht van de ene pool wordt gecombineerd met die van een andere pool. Het is de moeite waard om zorgvuldig te controleren waarvoor u zich aanmeldt voordat u lid wordt van een pool.

Is bitcoin-mining een goed idee?

Zelfs als je het geld hebt om een ​​mijnbouwinstallatie op te zetten, is mijnbouw een gok. Er is geen garantie dat je zelfs het geld terugverdient dat je hebt uitgegeven aan het opzetten, of je het nu alleen doet of lid wordt van een pool.

Als je bitcoin-mining ziet als een snelle weg naar ongekende rijkdom, zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Je neemt het op tegen enorme, goed gefinancierde organisaties met veel meer kapitaal en rekenkracht, en veel kleinere kansen.

Overweeg dit: BIT Mining Limited in Hong Kong heeft een energiecapaciteit van 82,5 megawatt. De theoretische hash-snelheid is gelijk aan 971 petahashes per seconde – dat is 971 biljoen gissingen per seconde. Solo-mijnwerkers zijn de David tot Goliaths zoals deze.

Als u geen snel rendement verwacht, is deelname aan een pool misschien een betere manier om te gaan - met verwachtingen van veel, veel lagere maar frequentere rendementen op uw investering die over langere tijd dividenden kunnen uitkeren.

Ten slotte heb je een bitcoin-portemonnee nodig om depersoonlijke en persoonlijke sleutelsdat zal worden geassocieerd met je bitcoins, als je het geluk hebt om wat met succes te minen.

Gratis gebruikersaccounts aancrypto-uitwisselingenzoals Coinbase en Binance bieden gratis crypto-wallets aan en zijn een gemakkelijke manier om een ​​bitcoin-wallet te krijgen. Uw portemonnee krijgt een adres toegewezen dat u moet delen om uw gedolven bitcoins te ontvangen.

Uitgelichte partneraanbieding

1

eToro

Investeer met een cryptomerk dat door miljoenen wordt vertrouwd

Koop en verkoop meer dan 70 cryptoactiva op een veilig, gebruiksvriendelijk platform

1

eToro

Eigen cryptovaluta

Op de website van eToro

Cryptoassets zijn zeer volatiel en ongereguleerd in het VK. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Hoe Bitcoin te minen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6008

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.