Hoe u het water naar uw huis kunt afsluiten (2023)

Foto: istockphoto.com

De kans is groot dat er een tijd komt dat u de watertoevoer naar uw huis moet afsluiten: misschien moet u dit doen voor een geplande loodgietersreparatie of voordat u op een lange reis vertrekt. Dan zijn er de noodsituaties, zoals wanneer eenpijp barstergens achter de gipsplaat of je badkamer is overspoeld met water, wanneer je het water moet afsluiten - en snel. Zelfs als er nog geen reparaties of noodgevallen zijn, is het nog steeds belangrijk om te weten waar de hoofdwaterkleppen zijn en hoe ze werken: door ze regelmatig te sluiten en opnieuw te openen, voorkomt u dat ze vast komen te zitten en krijgt u de gelegenheid om te inspecteren op corrosie of verbroken verbindingen.

Er is niet één universele plek in elk huis waar watertoevoerkleppen zich bevinden, dus het kan even duren om ze te vinden - tijd die je niet hebt als het water snel door het plafond op de tweede verdieping dringt. Voordat er enige urgentie (of water op de vloer) bij u thuis is, kunt u overwegen om vertrouwd te rakennumet het afsluiten van de watertoevoer. Laat ook familieleden zien waar de kleppen zitten en hoe ze snel kunnen worden afgesneden. Deze kennis maakt regelmatig onderhoud eenvoudiger en kan u in het slechtste geval honderden of zelfs duizenden dollars aan reparatiekosten besparen.

VERWANT:10 loodgieterstips die iedereen moet weten

Gereedschap & Materialen
 • Kanaalvergrendelingen
 • Pijpsleutel

Projectoverzicht

Werktijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Vaardigheidsniveau: Beginner
Geschatte kosten: $ 0

Soorten waterkleppen

Foto: istockphoto.com

(Video) Instructiefilm: Hoe schakel je je gas, water en elektriciteit uit bij een calamiteit?

Er is een grote verscheidenheid aan kleppen die worden gebruikt in commerciële, industriële en institutionele sanitaire scenario's. Er zijn er echter tweesoorten ventielendie veel worden gebruikt in woonhuizen als gebouwregelafsluiters: schuifafsluiters en kogelkranen. In woonomgevingen hebben deze kleppen de neiging in grootte te variëren van ½ inch tot 1 ½ inch, en ze kunnen met de hand worden gemanoeuvreerd zonder gereedschap te gebruiken.

 • Schuifafsluitersbestaan ​​uit een ronde handgreep die met een steel aan het lichaam van de klep is bevestigd. Wanneer u aan de hendel draait, sluit deze langzaam een ​​poort in het lichaam van de klep, waardoor de waterstroom wordt geblokkeerd. Door de klep in de tegenovergestelde richting te draaien, wordt de poort geopend en kan het water vrij stromen.
 • Kogelkranenzijn het geprefereerde type ventiel voor thuisgebruik omdat ze na verloop van tijd minder snel vastlopen of lekken ontwikkelen. Kogelkranen herken je aan hun hendelvormige handgreep. Zoals de naam al aangeeft, zit er een bal in het lichaam van de klep met een gat door het midden. Wanneer de klep open is, moet de hendel in lijn zijn met de pijp, zodat het water door het gat in de bal kan stromen. Door de klep 90 graden te draaien, zodat deze loodrecht op de buis staat, wordt de bal opzij gedraaid zodat er geen water door het gat kan stromen.

VERWANT:10 Noodhulpmiddelen voor loodgieters die alle huiseigenaren bij de hand moeten hebben

Hoe u de waterafsluitklep voor uw huis kunt vinden

Foto: homedepot.com

De hoofdwaterafsluitklep bevindt zich meestal op de hoofdwaterleiding, waar deze het huis binnenkomt. In de meeste gevallen zal dit in een kelder, kelder of kruipruimte zijn, omdat de waterlijn zich uitstrekt van de waterleiding in de buurt en de woning van onder de grond binnenkomt. In warmere gebieden waarbevriezen van leidingenis geen probleem, de belangrijkste waterafsluiting kan ook buiten op een buitenmuur worden gevonden of in de buurt van de straat worden begraven.

Zoek in deze gebieden naar de hoofdwaterklep van uw huis:

 • In het huis.Waterleidingen vanuit de stad lopen doorgaans vanaf de straatkant van je huis naar binnen. Bekijk dus de utiliteitsruimtes, zoals de garage, wasruimte of kelder, langs buitenmuren aan de straatkant. Een waarschijnlijke plaats om te beginnen met zoeken is in de buurt van uw boiler. In een kelder bevindt de pijp zich waarschijnlijk op ooghoogte; op de begane grond bevindt deze zich vaak lager.
 • Buiten op een buitenmuur.In sommige warmere klimaten kan de afsluiter zich buiten het huis op een buitenmuur bevinden. Begin ernaar te zoeken in de buurt van je buitenkraan.
 • Buiten begraven in de buurt van de straat.Als je de klep niet in of om het huis kunt vinden, is het tijd om de straat op te gaan. Er is meestal een afsluitklep voor de watertoevoer naast uw watermeter buiten, waar de stad uw water gemakkelijk aan of uit kan zetten. Het bevindt zich waarschijnlijk onder een toegangspaneel dat in de grond is begraven, vlakbij de straat. Het toegangspaneel kan een speciaal gereedschap nodig hebben, genaamd ameter sleutel(verkocht bij de meeste bouwmarkten) om de kap te verwijderen. Er kunnen twee kleppen zijn, een voor de huiseigenaar (aan de kant van de watermeter die het dichtst bij het huis is) en een voor de stad (aan de kant van de watermeter die het dichtst bij de straat ligt). Of misschien is er maar één klep voor gebruik door de stad. Het is mogelijk niet toegestaan ​​voor huiseigenaren om deze klep te gebruiken. U kunt dit het beste navragen bij uw waterleidingbedrijf.

STAP 1: Zoek de klep.

De waterhoofdafsluitklep kan zich op een aantal plaatsen bevinden, afhankelijk van de leeftijd van uw huis en het klimaat van uw locatie. Kleppen kunnen soms in gipsplaat of achter de oven worden begraven. Als uw klep zich op een van deze krappe locaties bevindt, heeft u mogelijk een professionele loodgieter nodig om de klep te verplaatsen of om verderop in de lijn een gemakkelijk toegankelijke secundaire klep te installeren. De afsluiting is ofwel een schuifafsluiter, die eruitziet als een ronde spie, of een kogelkraan, die een handgreep in de vorm van een hefboom heeft.

Als je het vindt, neem dan even de tijd om de klep te inspecteren op eventuele problemen. Als de klep verroest, verouderd of aanzienlijk versleten is, of als u een lek ontdekt, kunt u beter contact opnemen met een loodgieter om hem te vervangen in plaats van het risico te nemen dat een onbetrouwbare klep kapot gaat als u hem probeert te gebruiken.

(Video) Je huis ontgeuren met deze tips 🌺 Schoonmaken met Marja Middeldorp

STAP 2: Draai de hoofdwaterafsluitkraan rechtsom.

Om de watertoevoer af te sluiten, draait u een schuifafsluiter een paar keer met de klok mee totdat u hem niet meer kunt draaien. Draai bij kogelkranen de hendel 90 graden rechtsom. In de meeste gevallen heeft u geen extra gereedschap nodig om de hoofdwaterafsluitklep dicht te draaien. Deze kleppen zijn ontworpen om eenvoudig handmatig met de hand te worden gedraaid, maar als u problemen ondervindt bij het draaien of als de klep volledig vastzit, moet u mogelijk een kanaalsleutel gebruiken ofpijp moersleutel.

Pak de handgreep van het ventiel stevig vast en oefen druk uit in de juiste richting om het ventiel te draaien. Ga langzaam en doe je best om te voorkomen dat je te strak knijpt, te veel kracht uitoefent op de steel of op een andere manier de klep beschadigt. Als het vast blijft zitten, moet u met een loodgieter praten om de hoofdklep te laten repareren voordat u verder gaat.

STAP 3: Laat de kranen lopen tot ze leeg zijn.

Ontlast de druk in de leidingen door het water dat er al in zit af te tappen. Schakel een gootsteen op het laagste niveau van uw huis in, zodat het water in de leidingen van de verdiepingen erboven helemaal naar beneden loopt. Zorg ervoor dat u zowel de warme als de koude kranen opent en laat ze lopen totdat ze helemaal leeg zijn. Op dit punt kunt u beginnen met werken aan sanitaire projecten waarbij het water moet worden afgesloten.

STAP 4: Nadat de reparaties zijn voltooid, zet u het water weer aan.

Als u klaar bent met het uitvoeren van reparaties of als uw sanitair noodgeval geen probleem meer is, zet u het water weer aan door de klep tegen de klok in te draaien. De kraan die je eerder hebt geopend, spuwt wat lucht uit terwijl het water de leidingen door het hele huis vult. Geef het water een paar minuten de tijd om alle achtergebleven lucht uit de leidingen te persen en draai de kraan dan weer dicht.

Pro-tip: Label de klep voor de volgende keer dat deze nodig is en teken pijlen die aangeven welke kant je op moet om het water af te sluiten en aan te zetten.

Hoe de watertoevoer naar individuele armaturen uit te schakelen

Foto: istockphoto.com

In sommige gevallen is het effectiever om het water naar een enkele kraan of sanitair armatuur af te sluiten in plaats van het water naar het hele huis af te sluiten. Dit kost niet alleen minder tijd omdat u niet het hele huis hoeft af te tappen, maar u kunt ook in de rest van het huis de leidingen blijven gebruiken.

Als u bijvoorbeeld de kraan op de gootsteen vervangt, kunt u eenvoudig de isolatieklep onder de gootsteen dichtdraaien, in plaats van het water voor het hele huis af te tappen. Evenzo, als u het toilet, de vaatwasser of de wasmachine moet repareren of vervangen, is er meestal een isolatieklep in de buurt die zonder gereedschap met de hand kan worden bediend voor deze individuele armaturen en apparaten.

(Video) Hoe moet je een afvoer ontstoppen? Zie hoe dat moet

 • Afwasmachine: De afsluiter voor een vaatwasser bevindt zich over het algemeen in een lagere keukenkast en kan zelfs onder de gootsteen zitten, afhankelijk van de afstand van de vaatwasser tot de gootsteen in de keukenopstelling. Draai deze klep dicht voordat u de vaatwasser repareert of vervangt om te voorkomen dat de keuken onder water komt te staan.
 • Koelkast: Niet alle koelkasten hebben een waterleiding, maar voor degenen die dat wel hebben, bevindt de afsluiter zich meestal achter de koelkast. Trek de koelkast gewoon uit de muur om toegang te krijgen tot de afsluiter voordat u de koelkast verplaatst, loskoppelt of vervangt.
 • Wasmachine: In de meeste gevallen bevindt de afsluiter zich achter de wasmachine, maar hij kan ook aan de zijkant of zelfs boven de machine worden geïnstalleerd, zodat hij gemakkelijker toegankelijk is. Als je aan de wasmachine werkt of hem vervangt, moet je hem sowieso uit de muur trekken. Maak van deze gelegenheid gebruik om de afsluiter uit te schakelen voordat u verder gaat.
 • Wasbak: Kraanreparatie en -vervanging is een van de meest voorkomende doe-het-zelf-loodgieterswerkzaamheden, dus het is belangrijk om te weten dat de isolatieklep voor deze armaturen over het algemeen onder de gootsteen te vinden is. In sommige gevallen kunnen de warm- en koudwaterleidingen onafhankelijke kleppen hebben die beide moeten worden uitgeschakeld om de waterstroom door de kraan te stoppen.
 • Toilet: De afsluiter voor de meestenToilettenbevindt zich achter het toilet of iets opzij. Deze klep kan worden gebruikt om het water af te sluiten voor reparatie of vervanging, maar kan ook worden gebruikt om de waterstroom naar het toilet snel te stoppen om te voorkomen dat het overstroomt in het geval van een verstopping.

VERWANT:Hoeveel kost herstel van waterschade?

Laatste gedachten

Hoe u het water naar uw huis kunt afsluiten (5)

Foto: istockphoto.com

Hoewel het doel van een hoofdafsluitklep is voor onderhoud, onderhoud en reparaties van de sanitaire infrastructuur, is het belangrijk op te merken dat deze klep ook nodig is voor lekken, overstromingen en andere loodgietersnoodgevallen. Als een sanitaire fitting begint te lekken of een leiding scheurt, kan dit leiden tot uitgebreide waterschade, dure reparaties en aanhoudende problemen met schimmel- en meeldauwgroei.

Om deze reden is het raadzaam om uw hoofdafsluiter nu te lokaliseren en te testen, in plaats van te zoeken wanneer er water uw huis binnenstroomt uit een kapotte waterleiding. De klep zou goed moeten werken zonder op gereedschap te vertrouwen. Als u merkt dat het vastzit of dat de klep het water naar het huis niet volledig afsluit, neem dan contact op met een loodgieter om de klep te vervangen.

Veelgestelde vragen

Het afsluiten van het water naar huis is essentieel voor veel reparaties en renovatiewerkzaamheden aan loodgieterswerk. Lees hieronder meer over het bedienen van deze klep met de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

V. Hoe sluit ik het water in mijn huis volledig af?

De hoofdafsluitklep naar het huis stopt de waterstroom naar het huis, waardoor het water in huis effectief volledig wordt afgesloten. Als de hoofdafsluitklep echter niet werkt, kan het water ook buiten bij de stoeprand worden afgesloten, hoewel de meeste gemeenten alleen een erkende loodgieter of een stadsambtenaar toestaan ​​om de noodstopkraan te bedienen.

V. Hoe lang moet ik water laten lopen na de afsluiting?

Nadat u het water naar het huis hebt afgesloten, moet u een kraan op het laagste niveau van het huis openen om het water dat in de leidingen is achtergebleven te laten wegvloeien. Laat tijdens het werken de kraan open staan. Wanneer u het water weer opendraait, houdt u de kraan open om de lucht die in de leidingen zit een plek te geven om te ontsnappen. Laat het water ongeveer vijf tot tien minuten lopen en sluit dan de kraan.

(Video) Hoe tap je je buitenkraan af? #Wintertips

V. Wat als mijn hoofdwaterklep vastzit?

Als de hoofdafsluitklep vastzit of vastzit, kunt u proberen deze los te maken met een set kanaalsloten of een waterpomptang. Houd er wel rekening mee dat als u te veel druk uitoefent op het ventiel, u het handvat of de steel kunt breken. In sommige gevallen, zelfs als u een sleutel of tang gebruikt, kunt u de klep niet meer in beweging krijgen. Op dit punt is het raadzaam om een ​​loodgieter te bellen om de klep te vervangen.

V. Wat gebeurt er als ik het toilet doorspoel terwijl de waterkraan dicht is?

Als het water naar huis is, kan het de toilettank niet bijvullen. Dus als u het toilet doorspoelt wanneer het water uit is, zal het water uit de tank in de toiletpot lopen, waardoor de tank leeg blijft totdat het water weer wordt ingeschakeld. Dit betekent dat het toilet één keer kan worden doorgespoeld, zelfs als het water is uitgeschakeld, maar pas weer kan worden doorgespoeld als de tank weer is gevuld.

V. Heeft het afsluiten van het water invloed op de boiler?

Door het water naar het hele huis uit te schakelen, stopt ook de waterstroom naar de boiler. Als je echter een tankstijl hebtwaterkoker, dan kan het water in de tank nog steeds uit de boiler stromen. Open een kraan op het laagste niveau van het huis om eventueel achtergebleven water in de leiding af te tappen. Als het warme water blijft stromen, zoekt u de isolatieklep boven de warmwaterboiler en schakelt u deze uit om de stroom van warm water te stoppen.

Sommige klussen kun je beter aan de profs overlaten

Ontvang gratis en vrijblijvende schattingen van gediplomeerde loodgieters bij u in de buurt.

Hoe u het water naar uw huis kunt afsluiten (6)

(Video) Tips & Trucs #4 Hoe kan je zelf een radiator aftappen...

+

Hoe u het water naar uw huis kunt afsluiten (7)

Videos

1. Cv-ketel bijvullen
(Acantus)
2. Zelf je regenwaterpomp opstarten. Zelfbouw voor regenwaterrecuperatie- en omschakeling.
(Easykit Slimme zelfbouw)
3. Hoe zelf je waterverzachter/ontkalker plaatsen?
(Easykit Slimme zelfbouw)
4. Praxis laat zien hoe je een kraan waterleiding kunt vervangen
(PraxisBouwmarkt)
5. SodaStream - Hoe de cilinder vervangen van uw SodaStream Crystal apparaat?
(Sodastream Belgium)
6. Tips & Trucs #42 Hoe vervang je zelf een wasmachinekraan...
(John Visser cv-optimalisatie)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated: 20/10/2023

Views: 5799

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.