Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (2024)

Tips & Advies

  • 12 januari 2021

De mogelijkheid om uw waterleiding snel te lokaliseren en vervolgens uit te schakelen, kan u helpen vreselijke waterschade aan uw huis te voorkomen.

Midden in de nacht barst er een leiding in uw huis. Je weet dat je de waterleidingkraan direct dicht moet draaien, maar waar zit die precies?

Stap één - Vind uw hoofdwaterkraan

De eenvoudige watermeter ontgaat vaak de aandacht, maar het is van grote waarde dat u deze snel kunt lokaliseren en openen in een noodsituatie.

  • In moderne huizen in de voorstedenhet is meestal binnen de voorste grensomheining.
  • In oudere pandenzoals een terras of semi, de meterkast kan gedeeld worden met andere woningen. Degenen met gegalvaniseerde ijzeren buizen (in plaats van koper) hebben mogelijk geen meter.
  • Nieuwere eigendommenheeft mogelijk een meterapparaat op afstand geïnstalleerd.
  • In flatgebouwende waterleiding kan door alle eenheden worden gedeeld. Als u een individuele meter heeft, kan deze zich op de parkeerplaats of in het servicegebied bevinden, gemarkeerd met uw appartementnummer.
  • In kantoren en fabriekende waterleiding kan gedeeld worden en aan de voorzijde van het complex. Als u een individuele meter heeft, kan deze zich in de buurt van de voordeur van de unit bevinden.
  • Woningen met gerecyclede watersystemenmoet twee paarse meters hebben, een voor drinkwater en een aparte meter voor hergebruikt water.

Door de kraan op uw watermeter of watertoevoerleiding dicht te draaien, beperkt u de waterstroom die uw huis dreigt te overstromen.

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (1)

De kraan die op uw meterapparaat is aangesloten, kan eruitzien als een hendel of klephendel, zoals een standaardkraan.

Sydney Water biedtfoto's van verschillende watermeters.

Waterbedrijven sturen elk kwartaal een meteropnemer voor facturatie, zodat uw meter altijd direct toegankelijk is - zo hoeft uw verbruik niet te worden geschat.

Bel uw waterleverancier als u de watermeter op uw terrein niet kunt vinden. Als u huurt of op vakantie gaat, kan de makelaar ook details verstrekken - idealiter zoekt u de informatie op vóór een mogelijke nachtelijke crisis.

Stap twee - Schakel het uit, zet het UIT

Draai de kraan van de waterleiding - meestal met de klok mee - totdat de watertoevoer wordt afgesloten. Vraag indien mogelijk iemand anders om te bevestigen dat de waterstroom is gestopt terwijl u de kraan opendraait.

Zorg ervoor dat u de hoofdwaterkraan volledig hebt dichtgedraaid.

Als de kraan moeilijk met blote handen te draaien is, houd dan handschoenen en gereedschap paraat – probeer een steeksleutel, een steeksleutel of een tang.

Je hebt met succes een overstromingsramp binnenshuis belemmerd.

Bel de loodgieter om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Het zou eengevlochten waterslang defectonder je gootsteen, of een probleem op straat. Het kan nodig zijn om zaken op te volgen met de gemeente of de makelaar.

Stap drie – Master meterstand

Andere problemen met de watervoorziening, zoals langzame lekken, kunnen worden geïdentificeerd door de watermeter te zoeken en uit te lezen. De bijbehorende tekenen kunnen zeer hoge waterrekeningen zijn.

Typische oudere merken watermeters zijn Elster, RMC en Itron. De zwarte cijfers op de meter (maar het witte cijfer als het een Itron-meter is) geven de kiloliters aan. De kiloliters worden gebruikt om het waterverbruik aan te geven.

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (2)

Hoe een watermeter te lezen en lekken te vinden -Sydney Water

Als u niet zeker bent van het proces, kan uw loodgieter u er doorheen leiden.

Om een ​​waterlek te bevestigen, noteert of fotografeert u de cijfers, zet u de kraan een paar uur dicht en controleert u vervolgens of de cijfers zijn veranderd.

VolgenShoalhaven Water's driestappentest voor het identificeren van lekken.

Om een ​​vraag te stellen aan uw leverancier, noteert u het aantal kiloliters en de datum van uw meting, plus uw unieke meterserienummer.

Stap vier - Onderhoud de main

Het waterleidingapparaat kan een storing krijgen, dus neem dit op in de regelmatige onderhoudsbeurt van uw loodgieter. De waterleverancier is verantwoordelijk voor het meterapparaat en de hoofdleiding (maar niet uw aansluitleidingen), dus bel ze om eventuele schade te melden.

Door de loodgieter gegalvaniseerde leidingen te laten vervangen door koper, kan een meter worden geïnstalleerd.

Wilt u uw meter verplaatsen of heeft u een gedeelde meter, maar wilt u wel een eigen meter? Vraag dit dan eerst aan bij uw waterleidingbedrijf. De leverancier of een erkend loodgieter kan een goedgekeurde installatie uitvoeren.

Terug naar advies

1300 781 636

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (3)

Dezelfde dag dienst

We zullen beschikbaar zijn wanneer u ons nodig heeft.

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (4)

Al 30 jaar de gemeenschap dienen

Levert Wollongong, Shoalhaven, Illawarra en Sutherland Shire.

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (5)

Bekroond familiebedrijf

We hebben talloze onderscheidingen voor uitmuntendheid verdiend binnen onze branche en van zeer gerespecteerde consumentenorganisaties.

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (6)

Beoordeeld met 4,9 sterren

Beoordeeld met 4,9 sterren met meer dan 350 beoordelingen, Curran Plumbing is een naam die u kunt vertrouwen.

Wat onze klanten zeggen

Getuigenissen van onze tevreden klanten

Hoog gewaardeerd

4.9

Uit 5

4,9/5

Algemene beoordeling van 549
Recensies van eerste hand

Jef B

01 juli 2023

Lees verder

Jake kwam op tijd aan, we bespraken ons probleem en hij controleerde ons probleem met regenwater. Hij was gemakkelijk in staat om onze blokkade te lokaliseren en 2 offerte-opties samen te stellen om de fout te verhelpen. Jake is een goede vertegenwoordiger voor het bedrijf👍

John Q

29 juni 2023

Lees verder

Goed gedaan team. Geweldig om eindelijk een professioneel bedrijf te ontmoeten. Jullie hebben snel gereageerd, het probleem gevonden, een respectabele offerte gemaakt (tegenwoordig ongehoord) en de klus geklaard. Hier kunt u terecht met al uw elektra- of loodgieterswerk. Nogmaals bedankt Curran

Kelly S

28 juni 2023

Lees verder

Sam was uitstekend. Hij was op tijd, beleefd en heeft fantastisch en grondig werk geleverd. Hij gaf ons gedetailleerde opties voor de klus en we waardeerden zijn eerlijke en professionele mening. We zullen Curran sanitair weer 100% gebruiken.

Dave P

04 juni 2023

Lees verder

Sam was op tijd en loste ons septische probleem heel snel op. Hij stuurde ook een camera de leidingen in om ervoor te zorgen dat al het andere in orde was voordat hij vertrok. We hebben genoten van onze voortdurende relatie met Curran nadat ze vorig jaar een aantal grote werken voor ons hebben gedaan en ons lidmaatschap is het zeker waard.

Jan D

26 mei 2023

Lees verder

De mensen die het werk deden waren vriendelijk, professioneel en informatief en het werk werd tijdig uitgevoerd. Je mag trots zijn op de loodgieters en elektriciens die dit werk hebben voltooid

Gordon M

18 juli 2022

Lees verder

Currans zorgde ervoor dat we het project voortdurend bijwerkten en regelde na voltooiing een inspectie van de voltooide werken.

Mitchel F

16 juli 2022

Lees verder

Vanaf het eerste telefoontje was de loodgietersdienst van Curran professioneel, kwam op tijd voor de geplande offerte en liet me weten wanneer de klus zou worden voltooid. Op de dag van installatie was al het personeel goed opgeleid, goed gesproken en installeerde mijn nieuwe instantane gas-warmwatersysteem alsof ze het in hun eigen huis installeerden. De kwaliteit tot in detail om ervoor te zorgen dat ik tevreden was, bleef niet onopgemerkt. Aan het eind van de dag heb ik het gevoel dat ik een loodgieter voor het leven heb gekregen. 100% aanbevelen.

Injecteer een gewricht V

13 juli 2022

Lees verder

Luke was een complete heer en hij legde elk detail uit aan mijn vrouw en ik! Op basis hiervan hebben we zijn citaat ter plekke geaccepteerd en gezegd dat hij door moest gaan en ons gloednieuwe, in Australië gemaakte warmwatersysteem moest installeren!! Het was die middag allemaal klaar met Expert Precision d we hadden om 16.00 uur warm water !! Absoluut geweldig Goed gedaan! Sid, je zou heel trots moeten zijn op het vakmanschap dat Luke heeft uitgevoerd !!

Brian D

13 juli 2022

Lees verder

Vanaf mijn eerste contact met uw bedrijf tot de voltooiing van de klus waren slechts een paar dagen boomwortels in de rioolbuizen verdwenen, dikke merci aan uw team.

David Collins

11 juli 2022

Lees verder

Hallo, het is Dave van Dapto voor een probleem met de afvoer van een blok, een deel van de vernieuwing van de rioolafvoer en de grond was mooi geëgaliseerd en ziet er goed uit, de keukenafvoer kwam uit elkaar en werd opnieuw aangesloten alle diensten waar vriendelijke en goede communicatie uitstekend werk. Bedankt

IJsvogel maritiem

10 juli 2022

Lees verder

Ik vond Josh van Curren Plumbing heel eerlijk en betrouwbaar in het werk dat hij bij mij thuis uitvoerde. Josh communiceerde alles wat hij ging doen en de resultaten van deze acties op een manier die ik kon begrijpen. Ik was blij met het werk dat Josh bij mij thuis deed.

Vorig

Volgende

24/7 bereikbaar

Wollongong, Shoalhaven, Illawarra en Sutherland Shire

Boek nu

Hoe u uw waterleiding kunt afsluiten in geval van nood (2024)

FAQs

Hoe kan ik mijn waterleiding afsluiten? ›

Hoofdkraan afsluiten:

De hoofdkraan afsluiten doet u door aan de blauwe hendel een kwartslag te draaien zodat deze haaks op de waterleiding staat. Op deze foto is de hoofdkraan dicht. De blauwe hendel staat haaks op de waterleiding. Bij oude hoofdkranen kunt u de messing / zwarte of rode knop rechtsom draaien.

Waar kan je het water afsluiten? ›

De hoofdkraan voor water afsluiten is eigenlijk heel eenvoudig! Vaak vindt u de hoofdkraan onder de gootsteen in uw keuken, of bijvoorbeeld in de meterkast. De exacte locatie is afhankelijk van het type woning dat u heeft.

Waar waterleiding Afdoppen? ›

Leidingdelen die afgedopte en niet gebruikt zullen worden, dienen afgedopt te worden op maximaal 5 maal de lengte van de diameter van de hoofdleiding. Dit om verspreiding van de legionellabacterie te voorkomen. In de muur dient er een soldeerverbinding worden toegepast in plaats van een knelverbinding!

Hoe draai je de waterkraan dicht? ›

Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom. Open Linksom.

Kunnen ze mijn water afsluiten? ›

Als u de waterrekening niet betaalt, mag uw drinkwaterbedrijf u niet zomaar afsluiten. Het bedrijf moet u eerst een betalingsherinnering sturen. En proberen om u persoonlijk te benaderen.

Waar komt waterleiding binnen? ›

De plek waar onze waterleiding een woning binnenkomt noemen wij de aansluiting. Hier zit meestal ook de watermeter, vaak in de meterkast bij de elektriciteit- en gasmeter. Een watermeter meet de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Dit verbruik wordt gemeten in kubieke meters (m³).

Wat kost een aansluiting voor water? ›

De kosten van waterleiding aanleggen
Lengte waterleidingKostenindicatie
lengte tot 1,5 meter€ 300 tot € 400
lengte 2 meter€ 600 tot € 750
Dec 5, 2022

Is een wateraansluiting verplicht? ›

Er is geen aansluitverplichting op het openbare drinkwaternet, maar binnen in huis is iedereen zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn water.

Is water uit de kraan gratis? ›

Indirecte kosten van een glaasje kraanwater

Bij niemand stroomt het water gratis uit de kraan. We betalen in Nederland ongeveer 30 eurocent voor 200 liter water. Een glas kraanwater komt dus qua inkoop op 0,03 eurocent per glas.

Hoe flexibele waterleiding Afdoppen? ›

Bij een tijdelijke afsluiting van de waterleiding kan er wel prima een knelkoppeling of afsluitplaatje gebruikt worden. Om de waterleiding te kunnen afdoppen met een knelkoppeling heeft u nodig; Een handdoek. Steeksleutel of moersleutel om de koppeling aan te draaien.

Hoe lang mag een dode leiding zijn? ›

Indien ze niet te voorkomen zijn, moeten doodlopende leidingen zo dicht mogelijk tegen de hoofdleiding afgesloten worden (op een maximale afstand van 10 cm of 5x de leidingdiameter). Dergelijke leidingen moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden (gelet op het risico op legionellaontwikkeling).

Welke knelkoppeling waterleiding? ›

Met een messing knelkoppeling kan eenvoudig en snel een verbinding gemaakt worden tussen waterleidingbuizen zonder te lassen of solderen. Messing knelkoppelingen kunnen gebruikt worden in verwarmingsinstallaties, (drink)water- en gasleidingsystemen en voor industriële transportsystemen, afhankelijk van het keurmerk.

Waar zit de afsluitkraan? ›

De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.

Hoe lang water afsluiten? ›

Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water stromen en voorkom dat het water vernevelt. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je datje de waterdamp inademt.

Hoe zit hoofdkraan water eruit? ›

De hoofdkraan zit meestal direct voor de watermeter. Afsluiten doe je door de blauwe hendel een kwartslag te draaien. Zo staat deze haaks op de waterleiding. Bij oude hoofdkranen kun je de zwarte of rode knop rechtsom draaien.

Waar zit de afsluiter van de buitenkraan? ›

Kijk of u een aparte afsluiter heeft voor de buitenkraan. Deze zit vaak onderin de meterkast waar de waterleiding binnen komt. Waarschijnlijk staat de afsluiter (rode/zwarte/groene hendel) nu in de lengte van de leiding. Draait u deze een kwartslag zodat deze haaks op de leiding komt te staan.

Hoe laat je een waterleiding leeg laten lopen? ›

U moet eerst de toevoerkraan voor de buitenkraan dichtdraaien. Die toevoerkraan zit meestal in de buurt van de hoofdkraan. Daarna draait u de buitenkraan open om het water eruit te laten lopen. Open ook de aftapkraan en laat daar ook het water uit weglopen.

Hoe komt het dat een waterleiding springt? ›

Dat de waterleiding kan scheuren (springen) komt omdat bevroren water uitzet tijdens bevriezing. Dat uitzetten is een vernuftige vinding van De natuur, want vanwege dat grotere volume van ijs, is het soortelijk gewicht van ijs lager dan van water, waardoor het ijs op het water drijft.

Waar zit de waterkraan? ›

De hoofdkraan bevindt zich meestal in de meterkast of anders in de kruipruimte van de woning, in de buurt van de watermeter.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6188

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.