Jam maken: koelkastjam of waterbadconserven (2024)

Interesse om dit jaar jam te maken? Bekijk hoe het werkt met onze gids voor het maken van jam voor beginners. Waarschuwing: als je eenmaal zelfgemaakte jam hebt geproefd, ben je misschien verwend! Bekijk ook onze 10 jamrecepten met aardbeien en andere bessen, steenvruchten en eventomaten.

Fruitjam maken is de gemakkelijkste manier om in te breken in conserven. Waarom is zelfgemaakte jam lekkerder? Veel redenen! Je plukt zelf het fruit op het hoogtepunt van smaak en je hebt controle over wat er in de jam en conserven zit. Bovendien is zelfgemaakte jam vrij van toevoegingen en chemicaliën!

We laten je zien hoe je zowel kleine, snelle batches als grotere batches kunt maken voor opslag in de voorraadkast.

LeesVolgende

  • Hoe gelei te maken: 7 eenvoudige gelei-recepten

  • Gemakkelijke koelkastjam zonder pectine

  • Water-Bath Canning: Beginnersgids

Verschil tussen jam, jam, gelei en marmelade

In deze gids concentreren we ons op storingen, maar misschien wil je de verschillen begrijpen.

  • Jamis gemaakt met gepureerd fruit, maar het eindresultaat is stevig genoeg om op een stuk toast te smeren.
  • Bewarengebruik hele of grote stukken fruit; marmelade is ook een confituur, maar dan met citrusvruchten.
  • Geleiwordt gemaakt van de sappen van fruit die niet goed afbreken, zoals fruit met zaden (druiven en appels komen het meest voor). De textuur is stevig.

Jam en conserven zijn gemakkelijker en zuiniger te maken dan gelei, omdat ze gemaakt zijn van heel fruit in plaats van alleen het sap, en zowel dik als licht vloeibaar goed kunnen zijn.

Fruit voorbereiden op jam

Hier zijn enkele basistips die u kunt volgen om uw eigen jam en conserven te maken.

  1. Pluk of koop rauw fruit van hoge kwaliteit wanneer het op zijn hoogtepunt is. Jam isNIETvoor je overrijpe en papperige vruchten. Je eindproduct is zo goed als het fruit waarmee je begint.
  2. Was je fruit (en groenten) altijd onder koud, stromend water in plaats van ze te laten weken. Dit is vooral belangrijk voor bessen omdat ze gemakkelijk blauwe plekken krijgen. Wacht ook met het wassen van je fruit tot je klaar bent om het te bewaren, om te voorkomen dat fruit bederft.
  3. Verwijder de stelen, pitten of kernen, indien aanwezig. Schil, indien nodig.Kersenen bessen hoeven niet geschild te worden, terwijl fruit wel lekker isperenEnperzikenDoen.
  4. Voor jam, snijd of pureer het fruit en voor conserven, gebruik het hele fruit of snijd het in grote stukken. Voor gelei, snijd, plet of pers het fruit precies zoals vermeld in het recept.

Tips voor CookingJam

  1. Maak jam of conserven in kleine hoeveelheden. Zo kookt het fruit snel en blijven kleur en smaak beter behouden. Bereid ook slechts één batch per keer voor. Als u het recept verdubbelt, kan uw spread niet geleren of zacht worden.
  2. Gebruik voor de perfecte gel voor je jam 3 delen fruit dat volledig rijp is, tot 1 deel fruit dat iets onderrijp is. Als al je fruit volledig rijp is of voor perziken en abrikozen (alle voorbeelden van fruit met minder pectine) voeg dan 1 tot 2 eetlepels citroensap toe. Het zuur van het citroensap helpt de jam of conserven dikker te maken.
  3. Jam is in wezen fruit en suiker. Over het algemeen voegt u voor elke kop fruit die u gebruikt ¾ kop suiker toe. Vier kopjes fruit zijn bijvoorbeeld een zeer hanteerbare batch, dus je hebt 3 kopjes suiker per batch nodig, tenzij anders vermeld in het recept. Meet de volledige hoeveelheid suiker af die in het recept wordt vermeld. Te weinig en de jam zal het fruit niet voldoende geleren of bewaren.
  4. Om te voorkomen dat er veel schuim ontstaat tijdens het koken van de jam, voeg je optioneel een ½ theelepel boter of margarine toe zodra het begint te koken. Schep anders het schuim er met een lepel af voordat u jam aan de potten toevoegt.
  5. Verschroeien is waarschijnlijker bij jam en conserven met langere kooktijden. Om aanbranden te voorkomen, roer je het mengsel vaak tot constant gedurende 15 tot 40 minuten, afhankelijk van de kooktijd van het fruit. Verschroeien kan een verder heerlijke jam of conserven bederven, maar is heel gemakkelijk te voorkomen.
  6. Om te testen of je jam gaar is, doop je een koude metalen lepel in de kokende jam. Draai de lepel op een bord op zijn kant zodat de vloeistof eraf loopt. De jam is klaar als het twee druppels vormt die samenvloeien en aan de rand van de lepel vloeien of hangen.

Voor hulp bij het vertalen van een pond fruit naar het aantal benodigde kopjes, zie onzeFruitschaal meten.

Benodigdheden voor het maken van jam

  • Wij maken jam het liefst in een steelpan met een platte, zware bodem en hoge zijkanten. Dit voorkomt overkoken. Zoek voor het beste resultaat een steelpan met een brede diameter. Dit extra oppervlak is nodig voor verdamping, wat helpt bij het verbeteren van de gelering en het eindresultaat.
  • Glazen potten met rechte zijkanten werken het beste voor jam en conserven, vooral als u invriest, omdat ze het uitzetten van voedsel tijdens het invriezen mogelijk maken. Ball Brand maakt zowel Jelly Jars (8 oz) als Half Pint Jars (8 oz). Voor invriezen, jam, gelei en conserven maakt Ball® nu een plastic pot van 8 oz.
  • Voor fruit met veel zaden, zoals frambozen en bramen, heb je misschien een zeef (of voedselmolen) nodig als je "pitloze" jam wilt. Verwarm de geplette bessen in een pan op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Pers de geplette bessen door de zeef of voedselmolen om het zaad te verwijderen en ga dan verder zoals beschreven in het recept.

Snelle koelkastjam

  • Zodra je jam of gelei de juiste tijd heeft gekookt, schep je de hete spread in potten die zijn voorverwarmd in een pan met kokend water. Koel de gevulde potten af ​​tot kamertemperatuur. Plaats deksels en banden op potten en label ze. Bewaar jam of gelei maximaal drie weken in de koelkast of serveer direct om er nu van te genieten.

Jam Inmaken Met WaterbadInblikken

  • Om je jam tot 18 maanden in potten te bewaren (zonder koeling), moet je ze in kokend water verwerken.
  • Bij het inblikken in een waterbad moet u ½-inch vrije ruimte overlaten bij het vullen van potten.
  • Omdat bessen en fruit veel zuur bevatten, is het niet nodig om 'druk te gebruiken'. Voor verwerking in een waterbad heb je een grote diepe soeppan nodig met een platte bodem, een goed passend deksel en een rek dat op de bodem past, of een waterbadkan. De kan moet diep genoeg zijn om uw gevulde potten minstens 1 tot 2 inch boven hun bovenkant onder te dompelen. Lees onze pagina opwaterbadconserven, inclusief een lijst met benodigdheden.
  • Vul je pot of kan voor de helft met water, genoeg om de potten met minstens 2,5 cm te bedekken. Plaats je voorbereide potten met jam of conserven in de kan, dek af met deksel, pas de hitte aan en breng het water aan de kook.
  • Verwerk volgens uw recept, tel alleen de tijd nadat het water kookt. Zet het vuur uit, verwijder het deksel en wacht minstens 10 minuten. Verwijder de potten en plaats ze op een rek of keukenpapier op het aanrecht.
  • Koel potten gedurende 12 tot 24 uur, controleer dan de afdichtingen. Label en bewaar je potten om er met plezier naar te luisteren.
  • Jam kan tot 18 maanden worden bewaard, zolang de deksels goed gesloten zijn.

Aanbevolen verwerkingstijd

Voor hot-pack jam in potten van een halve liter of halve liter zonder toegevoegde pectine in een bakje met kokend water:

Hoogte0-1000 voet1.001-6.000 voetBoven de 6000 voet
Verwerkingstijd5 minuten10 minuten15 minuten

Jam makenFAQ

  • Waarom wordt mijn jam niet ingesteld? Kook het een paar minuten langer, omdat je meer van het water in het fruit moet verdampen.
  • Wat als mijn jam is aangebrand? Proef de jam en als hij nog steeds goed smaakt, ga dan naar een andere pot en blijf koken. Voortdurend roeren!
  • Wat als ik geen fruit meer heb voor het recept? Het is prima om nog een stuk fruit toe te voegen, maar zorg ervoor dat alles in dezelfde verhouding blijft.
  • Wat als de verzegeling van mijn pot verbroken is? De jam moet je in de koelkast bewaren. Als het zegel in de voorraadkast is verbroken en u niet zeker weet wanneer het is verbroken, moet u de jam weggooien.
  • Wat als er in mijn potten luchtbellen of schimmel zitten? Helaas is dit een probleem en waren de potten niet goed afgesloten. Deze jam moet je weggooien.

Zelfgemaakte JamRecepten

Nu je een beetje meer vertrouwd bent met de kunst van het maken van jam en conserven, kun je deze heerlijke recepten uitproberen.

Opmerking: ALTIJDvolg de specifieke aanwijzingen op het recept voor de juiste balans tussen ingrediënten. Als u bijvoorbeeld minder suiker wilt gebruiken, zoek dan een recept waarmee u de hoeveelheid suiker kunt verminderen of gebruik een kunstmatige zoetstof zonder de gelering van het product in gevaar te brengen. Als uw recept pectine gebruikt, volg dan de aanwijzingen en kook gedurende de exacte hoeveelheid tijd die in het recept is aangegeven.

Prijswinnende StrawberryJam

Jam maken: koelkastjam of waterbadconserven (1)
Credits: Zigzag MountainArt/Shutterstock.

BosbessenJam


Credits:Margouillat/Shutterstock

Radijs PeerJam


Credits: Rustamank/Shutterstock

Bosbessen-RabarberJam


Credits: Torok-BognarRenata/Shutterstock

KiwiJam


Krediet: ChristianJung/Shutterstock

PerzikJam


Credits: Sam Jones/QuinnBrein

Gember-PeerConserven


Credits: Zigzag MountainArt/Shutterstock

Bramenjam


Credits: Sam Jones/QuinnBrein

TomatenJam


Credits: Lyudmila Mikhailovskaya/Shutterstock

Rozenbotteljam


Krediet: Sarah Biesinger/shutterstock

Geef een zelfgemaakt cadeau uit eigen keuken. Bedek de bovenkant met een cirkel van stof die 2 inch groter is dan de bovenkant van de pot. Zet het vast met een aantal windingen van een fijn gouden koord of lint. Zie ideeën ophoe je een cadeaupot aankleedt.

Deze gids is vanaf augustus 2020 bijgewerkt en op feiten gecontroleerd door Christina Ferroli, PhD,RDN,GEVONDEN.Als u geïnteresseerd bent in voedingsadvies en onderwijspraktijken om gezondere keuzes te maken - of gewoon op de hoogte blijft van de nieuwste onderwerpen op het gebied van voeding, voeding en gezondheid -bezoek Christina's Facebook-pagina hier.

Jam maken: koelkastjam of waterbadconserven (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6320

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.