Leer hoe u het water kunt afsluiten voor reparaties aan sanitair (2023)

Hoe sluit je het water af als je sanitair moet repareren? Waarom is het belangrijk om de verschillende manieren te kennen om water af te sluiten?

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met de vervelende situaties van een lekkende leiding of sanitair armatuur. Hoewel sommige van de meest voorkomende sanitaire problemen kunnen worden opgelost zonder professionele hulp te zien, gaan andere de doe-het-zelf-mogelijkheden van huiseigenaren te boven. Maar of u nu een loodgieter belt of niet, u kunt de watertoevoer snel en zonder gereedschap afsluiten.

Wanneer u een sanitaire reparatie in of rond uw huis moet laten uitvoeren, is het absoluut noodzakelijk dat u eerst de watertoevoer afsluit. Er zijn meerdere manieren en meerdere locaties om de waterstroom te stoppen, en die moet u allemaal kennen.

Laten we zonder verder oponthoud alle details bespreken.

Hoe het water uit te schakelen voor reparaties aan sanitair

Inhoudsopgave

 • Hoe het water uit te schakelen voor reparaties aan sanitair
  • Waterkoker
  • Andere apparaten of armaturen
  • Hoofdafsluitklep
  • Watermeter
(Video) Leer hoe je een waterleiding veilig afdopt #loodgieter #diy

Leer hoe u het water kunt afsluiten voor reparaties aan sanitair (1)

De locatie hangt meestal af van het probleem en de omvang van de reparatie die nodig is. De meest voorkomende plaatsen voor het afsluiten van water zijn:

 1. Waterkoker

Boilers hebben twee leidingen: een toevoerleiding voor koud water en een afvoerleiding voor warm water. Dienovereenkomstig zijn er twee afsluiters, één voor elke leiding.

De warmwateruitlaatleiding heeft een afsluiter die al het warme water dat de boiler verlaat, afsluit. Als u een lek heeft in een van de warmwaterleidingen in uw huis, moet u deze klep dichtdraaien omdat deze al het warme water in uw huis regelt.

De toevoerleiding voor koud water heeft een afsluiter die al het koude water dat de verwarming binnenkomt, afsluit van de hoofdtoevoer. Als u de kachel wilt vervangen of repareren, dient u deze klep dicht te draaien.

(Video) Zelfbouwhuis, zelf je alupex leidingen leggen en zelf je collectoren aansluiten. Zelfbouw sanitair

Het is essentieel dat u elk van de twee kleppen identificeert, omdat ze zich altijd zeer dicht bij elkaar bevinden. Waterverwarmers gebruiken kleurcodering om dergelijke identificatie mogelijk te maken en ongelukken te voorkomen. De koudwaterinlaatklep heeft een blauwe hendel en de warmwateruitlaatklep heeft een rode hendel. Zonder deze kleurcodering zou het moeilijk zijn om de klep te identificeren die u moet sluiten.

 1. Andere apparaten of armaturen

Verschillende huishoudelijke apparaten en armaturen werken op een of andere vorm van watervoorziening. Wasmachines, koelkasten en vaatwassers zijn enkele veelvoorkomende apparaten die u in bijna elk huis kunt vinden. Toiletten, douches, wastafelkranen en badkuipen zijn enkele standaardinrichtingen.

Als een van deze apparaten en armaturen een lek ontwikkelt, moet u proberen de watertoevoer naar dat specifieke apparaat of armatuur af te sluiten. Door de watertoevoer lokaal uit te schakelen, zorgt u ervoor dat andere apparaten en armaturen in uw huis blijven werken terwijl u de lekkende armatuur repareert.

U moet de armatuurafsluiter vinden om het water af te sluiten. Het kan variëren in locatie en uiterlijk, maar het zal altijd in de buurt van het apparaat of armatuur zijn. Hoewel het de voorkeur verdient dat u het water bij de bron van het probleem afsluit, kunt u het water ook niet-lokaal afsluiten als u de afsluitklep van het apparaat of de armatuur niet kunt vinden.

Laten we elk armatuur en apparaat afzonderlijk bekijken.

 • Wasmachines– Bijna alle wasmachines hebben twee waterinlaatkleppen – één voor warm water en één voor koud water. Als uw wasgoed een gootsteen heeft, vindt u deze kleppen daar. U vindt deze kleppen in een inbouwdoos in de muur bij de machine. Het is eenvoudig om deze kleppen uit te schakelen voordat uw wasautomaat wordt gerepareerd.
 • Vaatwassers– Een afsluiter regelt vaak de watertoevoerslang die op de vaatwasser is aangesloten. Je vindt het onder de onderkast waarin je gootsteen is ondergebracht of in de buurt van de afsluiters van de gootsteenkraan.
 • Koelkasten- Een armatuurafsluitklep of een kleine zadelklep is meestal bevestigd aan de kleine gaas- of koperen toevoerbuis die op de koelkast is aangesloten. Deze klep kan worden gesloten om de watertoevoer naar de koelkast af te sluiten. Soms tikt de toevoerbuis van een koelkast in een watertoevoerleiding onder de gootsteen, enigszins dicht bij de toevoerbuizen van de gootsteenkraan.
 • Toiletten– Aangezien toiletten alleen koud water gebruiken, is er slechts één afsluiter in de buurt van de vloer. Het bevindt zich onder de watertoevoerklep aan de onderkant van de watertank. De watertoevoerklep bevindt zich meestal in de buurt van de linkeronderkant van de tank.
 • Wastafelkranen– De watertoevoerslangen zijn aangesloten op de staartstukken van de kraan van onder de gootsteen – daar bevinden zich de afsluiters. Als de kraan zowel warm als koud water levert, zijn er twee kleppen - één voor elk.

– Douches en badkuipen- Het vinden van de afsluiters voor douches en badkuipen kan een beetje uitdagend zijn. Deze bevinden zich meestal in een toegangspaneel dat zich rond het bad of de douche bevindt. Het bevindt zich vaak aan de andere kant van de muur of in de kelder onder de vloer of in het plafondtoegangspaneel van het lagere niveau.

(Video) Zelf je sanitaire inbouwdozen plaatsen en aansluiten op alupex leidingen. Zelfbouwpakket sanitair.

Leer hoe u het water kunt afsluiten voor reparaties aan sanitair (2)

 1. Hoofdafsluitklep

Als de hoofdwatertoevoerleiding ergens lekt, of als er geen afsluiter is voor het armatuur dat moet worden gerepareerd of vervangen, moet u de hoofdkraan sluiten om het water voor het hele huis af te sluiten. Het kan een beetje moeilijk zijn om de hoofdklep te bedienen, omdat deze zelden wordt gebruikt en na verloop van tijd de neiging heeft stijf te worden.

De hoofdafsluitklep bevindt zich meestal bij de ingang van de hoofdwaterleiding in de utiliteitsruimte. Mocht je hem daar niet kunnen vinden, dan staat hij waarschijnlijk bij de watermeter aan een buitenmuur. Het vinden van deze klep zou niet moeilijk moeten zijn, omdat hij vrij groot is en zich altijd aan de huiszijde van de watermeter bevindt.

We raden aan om de watertoevoerleidingen volledig af te tappen door het water dat in het sanitairsysteem zou staan, te verwijderen. Het zorgt ervoor dat er geen water uitstroomt wanneer de reparatiewerkzaamheden worden gestart. U kunt deze eenvoudige stappen volgen om dit voor elkaar te krijgen:

 • Sluit de hoofdkraan af.
 • Open de laagste kraan (kelder of gelijkvloers buiten).
 • Open de hoogste kraan.
 • De watertoevoerleidingen zullen al het stilstaande water afvoeren.

Een meerderheid van de huizen is tegenwoordig uitgerust met aftakkleppen naast de hoofdklep. Aftakkleppen kunnen worden gebruikt om de watertoevoer naar specifieke aftakleidingen in huis af te sluiten. U kunt deze kleppen langs de aftakleidingen in toegankelijke nutsruimten plaatsen.

Als het armatuur of apparaat dat gerepareerd moet worden geen afsluiter heeft, is het raadzaam om voor dat deel van het huis de aftakkraan af te sluiten in plaats van de hoofdkraan af te sluiten. Een typisch voorbeeld van een aftakklep is de in-line klep op een waterleiding die buitenslangkranen voedt.

(Video) Leer in 8 minuten hoe je simpel een verlijmde PVC Verbinding los maakt!

Leer hoe u het water kunt afsluiten voor reparaties aan sanitair (3)

 1. Watermeter

Als laatste redmiddel zou je het water kunnen afsluiten door de kraan op de watermeter dicht te draaien, maar dat raden we ten zeerste af. De watermeter behoort niet tot uw persoonlijke eigendommen en mag alleen worden gebruikt als de hoofdafsluitkraan in uw huis niet werkt of helemaal niet bestaat.

Watermeterkasten hebben meestal twee afsluiters:

 • Een aan de stadszijde van de meter.
 • Een aan de klantzijde van de meter.

U moet voorzichtig zijn met het afsluiten van de watermeterklep en toestemming vragen voordat u dit doet. Veel verordeningen staan ​​niet toe dat huiseigenaren enig deel van het sanitairsysteem aan de stadszijde van de watermeter aanraken.

laatste woorden

U moet een bottom-upbenadering volgen wanneer u probeert het water af te sluiten voor reparaties aan leidingen. Vergeet niet om altijd te proberen de waterstroom alleen te elimineren waar de reparatie nodig is. Het is van cruciaal belang dat u het water afsluit voordat u een armatuur of apparaat vervangt of repareert. Als u nog steeds de geringste rilling van onzekerheid voelt, bel dan een loodgieter, er zijn overal en ze bieden u bepaalde garanties. Onlangs hadden we een geweldige ervaring met eenloodgieter in de westelijke buitenwijkenvan Sydney, hij heeft ons enorm veel tijd bespaard!

Wat denk je? We horen graag van je in de commentaarsectie hieronder!

(Video) Knelfittingen | Een korte gids hoe je ze gebruikt | Tameson

Tot de volgende keer!

gerelateerde artikelen

13 beste waterfilters om nu te overwegen

FAQs

Hoe waterleiding repareren? ›

Er zijn verschillende manieren om een lekkende waterleiding te repareren. De beste methode is afhankelijk van het materiaal van de leiding en de grootte van de schade. Als de schade klein is, kun je een leidingmof gebruiken. Als het een kunststof leiding is, kun je een schroefdraadafdichting gebruiken.

Wat te doen bij een gesprongen waterleiding? ›

De gesprongen leiding melden bij uw verzekering

Het eerstvolgende wat u moet doen is, de schade door de gesprongen leiding of de lekkage van de waterleiding, melden bij uw verzekeringsmaatschappij. Bij een grote schade zal de verzekeringsmaatschappij een schade-expert sturen om de schade in uw woning te inventariseren.

Hoe sluit je waterleiding aan? ›

Waterleiding afdoppen door te solderen

Tijdens het soldeerwerk soldeert u een speciale dop aan het uiteinde van de waterleiding vast. Op deze manier voorkomt u dat er nog vocht uit de leiding kan lopen. Gemakkelijk is deze klus allerminst! Aangeraden wordt dan ook om een professional in te schakelen voor soldeerwerk.

Hoe weet ik waar de waterleiding loopt? ›

Door met de leidingzoeker langs de muur te bewegen heb je snel de leidingen gevonden. Wanneer er metaal, hout of spanning in de muur, vloer of het plafond zit dan gaat het lampje op de leidingzoeker branden. Door verder te bewegen kun je eventueel markeren waar de leiding zit, zodat je weet dat je daar niet mag boren.

Wie bellen bij gesprongen waterleiding? ›

Of misschien een lek in uw waterleiding? Dan kunt u het beste een loodgieter bellen. Waternet is alleen verantwoordelijk voor wateroverlast en de waterleidingen buiten uw huis: tot en met de hoofdkraan en watermeter.

Welke waterschade is verzekerd? ›

Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken).

Kan een waterleiding verstopt raken? ›

Waterleidingen raken vervuild met biofilm. Biofilm is een laag organisch materiaal omgeven door zelf geproduceerd slijm dat zich hecht aan een oppervlak. Waterleidingen kunnen hierdoor verstopt raken en worden een voedingsbodem voor bacteriën, sporen en virussen.

Is waterslag erg? ›

Als de waterslag zo ernstig aanwezig is, kunnen de verbindingen kapotgaan waardoor de leiding niet meer aan elkaar vastzit. Als een leiding of pomp ook echt stuk gaat, kan dit leiden tot lekkage in je woning of kantoor. Dit kan allemaal voor hoge kosten zorgen.

Hoe een lek dichten? ›

De lekkage in de kelder dichten

Komt het water uit de muur stromen, dan is het belangrijk om het gat zo snel mogelijk te dichten met Waterstop. Zo voorkomt u dat er verdere schade ontstaat. Waterstop is een zeer snel verhardende, kant en klare waterdichte afdichtingsmortel.

Hoe een kraan repareren? ›

Hoe repareer ik mijn lekkende kraan?
 1. De watertoevoer afsluiten. Waarschuw je eventuele huisgenoten even voor je de watertoevoer zomaar afsluit. ...
 2. Draai de kraanknop los. ...
 3. Controleer het kraanleertje in het kraanhuis. ...
 4. Verwijder het kraanleertje. ...
 5. Verwijder de kalkaanslag. ...
 6. Breng een nieuwe pakking aan. ...
 7. Draai de hoofdkraan weer open.

Videos

1. Hoe vervang je eenvoudig zelf je wasmachinekraan?
(Woonbron)
2. Leer zelf een buitenkraan monteren die niet kapot kan vriezen - Vorstvrije buitenkraan
(Loodgieter Den Haag Stad)
3. Tips & Trucs #4 Hoe kan je zelf een radiator aftappen...
(John Visser cv-optimalisatie)
4. Hoe moet je een afvoer ontstoppen? Zie hoe dat moet
(Loodgieter Den Haag Stad)
5. Leer in 5 minuten professioneel kitten zonder kitspatel of hulpstukken
(Loodgieter Den Haag Stad)
6. WC Vlotterkraan vervangen? Leer het hier! DOE HET ZELF
(Loodgieter Den Haag Stad)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated: 04/10/2023

Views: 5801

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.