Maine Coon Rasinformatie - Vetstreet (2023)

De officiële staatskat van Maine is - je raadt het al - de Maine Coon. Deze grote kat, versierd met een prachtige nekkraag, sierlijke broekspijpen, pluizige voeten die op sneeuwschoenen lijken en een grote, borstelige staart die hij om zich heen kan wikkelen als hij een dutje doet, is waarschijnlijk het oudste kattenras dat inheems is in Amerika. De Maine Coon is een grote lug. Hij heeft een gespierd lichaam met grote botten en weegt 9 tot 18 pond. Je hebt misschien gehoord van kolossen van 30 pond, maar elke Maine Coon die die grootte bereikt, heeft waarschijnlijk schromelijk overgewicht.

De Maine Coon is lief en vriendelijk, met de typisch nieuwsgierige kattenaard. Hij houdt van zijn familie, maar vraagt ​​geen aandacht. Hij zal je volgen en interesse tonen in wat je doet, en als je hem wat rondetijd wilt geven, nou, daar is hij ook helemaal voor. Dit is een van die katten die met iedereen overweg kan, inclusief honden en andere katten. Hij houdt van apporteren en is bereid om aan de lijn te leren lopen, waardoor hij een uitstekende keuze is voor iedereen die vaak reist en graag een katachtige metgezel mee wil nemen.

Maine Coons communiceren met een getjilp in plaats van een miauw, een ongerijmd geluid afkomstig van een vriendelijke reus. Ze passen goed in elk huis met mensen die van ze houden en hun prachtige vacht wekelijks kammen. Houd ze binnenshuis om ze te beschermen tegen auto's, ziektes die door andere katten worden verspreid en aanvallen van andere dieren.

AnderSnelle feiten

  • Maine Coons zijn vriendelijk en kunnen met iedereen overweg, inclusief kinderen, honden en andere katten.
  • De Maine Coon heeft een lange, mooie vacht, maar hij vervilt meestal niet en hoeft slechts wekelijks te worden gekamd.
  • De Maine Coon-jas is verkrijgbaar in een verbazingwekkende verscheidenheid aan kleuren en patronen, waaronder een breed scala aan vaste stoffen, schildpadden, tabby's, tabby met wit en gedeeltelijk gekleurd (twee kleuren).

DeGeschiedenisvan Maine Coons

Rond de oorsprong van de Maine Coon doen veel mythen de ronde, van de overtuiging dat hij het resultaat is van een kruising tussen een kat en een wasbeer - biologisch onmogelijk - tot het fantasierijke idee dat hij afstamt van Franse katten die door Marie Antoinette naar Maine zijn gestuurd in afwachting van haar voorgenomen ontsnapping uit Frankrijk. Het is waarschijnlijker dat de katten afstammen van ontmoetingen tussen kortharige huiskatten die al in dit land zijn en onstuimige langharige buitenlandse katten die door matrozen uit New England als souvenirs mee naar huis zijn genomen. Sommigen zeggen zelfs dat de Vikingen misschien langharige katten meebrachten toen ze duizend jaar geleden de kusten van Amerika aanraakten, en er is inderdaad een gelijkenis tussen de Maine Coon en de Noorse Boskat. Waar ze ook vandaan kwamen, de katten werden gezien als huishoud- en landarbeiders, zeer gewaardeerd om hun muizentalent.

De eerste vermelding van een kat genaamd Maine Coon vond plaats in 1861, in verwijzing naar een zwart-wit exemplaar genaamd Captain Jenks van de Horse Marines. Het was niet ongebruikelijk om Maine Coons te zien op de toen nieuwe en populaire evenementen die kattenshows werden genoemd in Boston en New York. In 1895 won een bruine tabby Maine Coon genaamd Cosie de Beste Kat op de Madison Square Garden Show.

Tegenwoordig behoren Maine Coons tot de meest populaire raskatten. Ze staan ​​​​op de derde plaats van de rassen die zijn geregistreerd door de Cat Fanciers Association.

Maine CoonTemperament en persoonlijkheid

De Maine Coon is lief en vriendelijk, met de typisch nieuwsgierige kattenaard. Hij is een sociale kat die van zijn familie houdt, maar geen aandacht vraagt. Hij zal je volgen en interesse tonen in wat je doet, en als je hem wat rondetijd wilt gunnen, zal hij dat graag doen.

Dit is een van die katten die met iedereen overweg kan, inclusief honden en andere katten. Hij houdt van apporteren en is bereid om aan de lijn te leren lopen, waardoor hij een uitstekende keuze is voor iedereen die vaak reist en graag een katachtige metgezel mee wil nemen. Als je niet bij hem thuis bent, kun je je Maine Coon bezig houden met puzzelspeelgoed, een vogelvoeder waar hij vanuit het raam naar kan kijken en een waterbak waar hij in kan spetteren.

Maine Coons communiceren met verschillende geluiden. Naast de universele miauwen en spinnen, hoor je ze piepen, tjilpen en trillen, ongerijmde geluiden afkomstig van een vriendelijke reus. Ze gebruiken ook lichaamstaal. Een Maine Coon geeft je een mooie kopstoot om je te laten weten hoe speciaal je voor hem bent.

Maine Coons kunnen zich aanpassen aan elk type huis en in elk klimaat. Ze zijn gebouwd om buiten in de kou te leven, maar het is veiliger om ze binnen te houden, zodat ze niet worden aangereden door auto's of het risico lopen dat andere katten ziektes verspreiden.

Wat u moet weten over Maine CoonGezondheid

Alle katten hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om ziekten te erven. Elke fokker die beweert dat haar ras geen gezondheidsproblemen of genetische problemen heeft, liegt of heeft geen kennis van het ras. Ren, loop niet, van elke fokker die geen gezondheidsgarantie biedt op kittens, die je vertelt dat het ras 100 procent gezond is en geen bekende problemen heeft, of die je vertelt dat haar kittens geïsoleerd zijn van het grootste deel van het huishouden om gezondheidsredenen.

Maine Coons hebben een aantal erfelijke gezondheidsproblemen die zorgwekkend kunnen zijn, vooral als u niet voorzichtig bent met wie u koopt. Ze omvatten hypertrofische cardiomyopathie, heupdysplasie en spinale musculaire atrofie.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. Het veroorzaakt verdikking (hypertrofie) van de hartspier. Een echocardiogram kan bevestigen of een kat HCM heeft. Vermijd fokkers die beweren HCM-vrije lijnen te hebben. Niemand kan garanderen dat hun katten nooit HCM zullen ontwikkelen. Maine Coons waarmee wordt gefokt, moeten worden gescreend op HCM en katten die zijn geïdentificeerd met HCM moeten uit fokprogramma's worden verwijderd. Onderzoekers hebben de genetische mutatie geïdentificeerd die de ontwikkeling van HCM bij de Maine Coon veroorzaakt en hebben een genetische test ontwikkeld waarmee fokkers katten kunnen screenen voordat ze ermee worden gefokt. Koop geen kitten waarvan de ouders niet op deze ziekte zijn getest.

Heupdysplasie is een erfelijke afwijking van de heupkom. Het kan mild zijn en weinig of geen pijn veroorzaken, of het kan uiteindelijk leiden tot ernstige kreupelheid. Maine Coons met heupdysplasie kunnen langzaam bewegen of springen vermijden. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen gewichtsverlies, medicijnen of een operatie de pijn verlichten. Maine Coons die worden gefokt, moeten op tweejarige leeftijd hun heupen laten röntgenfoto's maken en beoordelen door een dierenarts, orthopedisch specialist. Vraag de fokker om bewijs te tonen dat de ouders van een Maine Coon-kitten heupen hebben die zijn beoordeeld als redelijk, goed of uitstekend.

Spinale musculaire atrofie wordt veroorzaakt door de dood van ruggenmergneuronen die de skeletspieren van de romp en ledematen activeren, wat leidt tot spierzwakte en degeneratie. Kittens met SMA lopen met wiegende achterhandjes en hebben moeite met springen. De ziekte veroorzaakt geen pijn en de katten kunnen een verder normaal leven leiden. Er is nu een DNA-test beschikbaar om dragers te identificeren of om mogelijk aangetaste kittens te diagnosticeren.

De grondbeginselen van Maine CoonPoetsen

De Maine Coon heeft een zware, ruige vacht die zijdezacht aanvoelt. Het klit zelden en wekelijks kammen is alles wat nodig is om ervoor te zorgen. Door te kammen worden de dode haren verwijderd die anders door uw kat zouden worden ingenomen als hij zichzelf wast, met haarballen tot gevolg. Knip de nagels indien nodig, meestal elke 10 dagen tot twee weken. Katten kunnen vatbaar zijn voor parodontitis, dus poets de tanden thuis met een door een dierenarts goedgekeurde tandpasta voor huisdieren en plan regelmatige veterinaire tandreinigingen.

Een Maine Coon-fokker kiezen

Je wilt dat je Maine Coon gelukkig en gezond is, zodat je kunt genieten van je tijd met hem, dus doe je huiswerk voordat je hem naar huis brengt. Voor meer informatie over de geschiedenis, persoonlijkheid en het uiterlijk van de Maine Coon, evenals aanbevelingen voor fokkers, bezoek de websites van deMaine Coon Breeders and Fanciers Association,Maine Coon kattenrasraad, De Internationale Kattenvereniging,American Cat Fanciers Associationen deLiefhebbers Verwijzingslijst fokkers. Een gerenommeerde fokker zal zich houden aan aethische code, zoals die is ontwikkeld door de MCBFA, die verkoop aan dierenwinkels en groothandels verbiedt.

Een gerenommeerde fokker zal zich houden aan een ethische code die verkoop aan dierenwinkels en groothandelaren verbiedt en die de verantwoordelijkheden van de fokker tegenover zijn katten en kopers schetst. Kies een fokker die de gezondheidscertificeringen heeft uitgevoerd die nodig zijn om genetische gezondheidsproblemen voor zover mogelijk uit te sluiten, evenals iemand die kittens in huis grootbrengt. Kittens die geïsoleerd zijn, kunnen angstig en schichtig worden en kunnen later in hun leven moeilijk te socialiseren zijn.

Veel gerenommeerde fokkers hebben websites, dus hoe weet je wie goed is en wie niet? Rode vlaggen zijn onder meer dat kittens altijd beschikbaar zijn, meerdere nesten op het terrein, een keuze hebben uit een kitten en de mogelijkheid om online te betalen met een creditcard. Die dingen zijn handig, maar ze worden bijna nooit geassocieerd met gerenommeerde fokkers.

Of je nu van plan bent je katachtige vriend bij een fokker, een dierenwinkel of een andere bron te halen, vergeet niet dat oude gezegde "laat de koper oppassen". Gerenommeerde fokkers en ongezonde cattery's kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van betrouwbare bedrijven. Er is geen 100% gegarandeerde manier om er zeker van te zijn dat u nooit een ziek kitten koopt, maar onderzoek het ras (zodat u weet wat u kunt verwachten), bekijk de faciliteit (om ongezonde omstandigheden of zieke dieren te identificeren) en stel de juiste vragen kan de kans verkleinen dat u in een rampzalige situatie terechtkomt. En vergeet niet om uw dierenarts te vragen, die u vaak kan doorverwijzen naar een gerenommeerde fokker, een rasreddingsorganisatie of een andere betrouwbare bron voor gezonde kittens.

Wees geduldig. Afhankelijk van waar u naar op zoek bent, kan het zijn dat u zes maanden of langer moet wachten voordat het juiste kitten beschikbaar is. Veel fokkers laten kittens pas vrij als ze tussen de 12 en 16 weken oud zijn.

Overweeg voordat u een kitten koopt of een volwassen Maine Coon misschien een betere keuze is voor uw levensstijl. Kittens zijn heel leuk, maar ze zijn ook veel werk en kunnen destructief zijn totdat ze een wat rustigere volwassenheid bereiken. En met een volwassene weet je meer over wat je krijgt op het gebied van persoonlijkheid en gezondheid. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een volwassen kat in plaats van een kitten, vraag fokkers dan of ze een gepensioneerde show- of fokkat willen kopen of weten of ze een volwassen kat kennen die een nieuw huis nodig heeft.

Een kat adopteren van Maine Coon Rescue of een asiel

Een fokker is niet de enige mogelijkheid om een ​​Maine Coon aan te schaffen. Hoewel Maine Coon-kittens bijna nooit in opvangcentra en reddingscentra worden gevonden, hebben volwassen Maine Coons, zowel met stamboom als gemengd, niet zoveel geluk. Misschien vindt u de perfecte Maine Coon voor uw gezin via Maine Coon Cat Breed Rescues of door uw lokale asielen of de lijsten opDierenzoekerofAdopteer-een-huisdier.com.

Zorg ervoor dat je een goed contract hebt met de verkoper, het asiel of de reddingsgroep waarin de verantwoordelijkheden van beide kanten zijn vastgelegd. Zorg ervoor dat u en de persoon van wie u de kat krijgt, in staten met 'pet lemon-wetten', uw rechten en middelen begrijpen.

Kitten of volwassen, breng uw Maine Coon kort na adoptie naar uw dierenarts. Uw dierenarts zal problemen kunnen herkennen en zal met u samenwerken om een ​​preventief regime op te stellen dat u zal helpen veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 16/10/2023

Views: 6406

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.