ODV OudeDagsVerplichting | Dit Moet U Weten (2024)

Wat is een ODV?

Tot 1 juni 2017 konden directeur-grootaandeelhouders pensioen opbouwen in hun eigen B.V. Dit wordt eigen beheer pensioen genoemd. Sinds 1 juni 2017 is verdere opbouw van het eigen beheer niet langer toegestaan. Het reeds opgebouwde eigen beheer pensioen blijft in principe intact. Tot en met eind 2019 kon men ook besluiten om het opgebouwde eigen beheer pensioen af te kopen of om te zetten in een ODV (OudeDagsVerplichting). Ruim 55.000 dga’s hebben hier gebruik van gemaakt.

De fiscale waarde, op het moment van omzetting van het eigen beheer pensioen in een ODV, was hierbij het startkapitaal voor de ODV. Het ODV kapitaal, plus de jaarlijkse oprenting, is de verplichting van de B.V. aan de dga. Het ODV kapitaal moet uiterlijk op de AOW-leeftijd worden omgezet in een periodieke uitkering. Voor wat betreft het oprenten van de ODV en de looptijd – als de ODV gaat uitkeren - gelden er speciale regels die wij hierna zullen behandelen. Ook gaan wij uitgebreid in op de situatie bij overlijden en zetten wij de mogelijkheden van het afstorten of omzetten van de ODV in een lijfrente voor u op een rij.

Oprenten ODV

Jaarlijks moet de OudeDagsVerplichting (ODV) op basis van een voorgeschreven rente worden aangepast. Men noemt dit het oprenten ODV. De hoogte van de oprenting volgt uit artikel 12.3a URLB. De maatstaf is het zogenaamde u-rendement van het voorgaande jaar. Bij de oprenting zijn er twee situaties denkbaar. Als de ODV-uitkeringen nog niet zijn ingegaan dan spreken wij over de uitstelfase. In deze situatie moet de ODV of aan het einde van het boekjaar opgerent worden of precies één jaar nadat de ODV-verplichting is ontstaan.

Als de ODV al uitkeert dan spreken wij over de uitkeringsfase. Op de uitkeringsverjaardag moet dan jaarlijks de ODV worden opgerent. Met de uitkeringsverjaardag wordt het moment bedoeld waarop de ODV voor het eerst is gaan uitkeren. Als deze uitkeringsverjaardag niet op 1 januari valt dan zal er met twee rentepercentages moeten worden gerekend. Bij de vraag en antwoorden hebben wij een aantal situaties voor u uitgewerkt. Onze ODV-specialisten helpen u graag met het oprenten van uw ODV.

Dit zijn de relevante rentepercentages voor het oprenten van een ODV

Wij maken het u gemakkelijk. Hieronder ziet u alle jaarlijkse rentepercentages die van belang zijn voor het oprenten van de OudeDagsVerplichting. In 2023 rekent u derhalve met een rente van 0,699%. Kent uw ODV bijvoorbeeld een uitkeringsverjaardag van 1 juli 2023 dan rekent u 6 maanden met een rente van 0,699% en 6 maanden met een rente van -0,410%.

2017 > 0,059% (positief)
2018 > 0,06% (positief)
2019 > 0,269% (positief)
2020 > - 0,107% (min)
2021 > -0,382% (min)
2022 > -0,410% (min)
2023 > 0,699% (positief)
2024 > 2,657% (positief)

Lees hier ons nieuwsartikel over de ODV oprenting in 2023 en overige aandachtspunten.
Lees hier alles over de gevolgen van de flink hogere rente voor oprenting ODV in 2024.

ODV uitkeren

Als het eigen beheer pensioen, dat nog niet was ingegaan, is omgezet in een ODV moet deze verplichting dus jaarlijks worden opgerent. Uiterlijk 2 maanden nadat de dga zijn of haar AOW-leeftijd heeft bereikt moet het ODV kapitaal worden omgezet in een periodieke uitkering (ofwel: de ODV-termijnen). Voor wat betreft de looptijd van de ODV-termijnen schrijft de wet een verplichte duur van 20 jaar voor (te rekenen vanaf AOW-leeftijd). Als men zich hier niet aan houdt dan wordt de ODV fiscaal onzuiver en volgen er fiscale sancties. Het is ook mogelijk om de ODV-termijnen eerder dan de AOW-leeftijd te laten ingaan. Dit mag echter niet eerder dan 5 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd. De looptijd van 20 jaar wordt verlengd met de periode dat je de ODV eerder dan de AOW-leeftijd laat ingaan.

Voorbeeld ODV uitkeren

Marc heeft in 2018 zijn eigen beheer pensioen omgezet in een ODV. Het ODV-kapitaal is in de uitstelperiode jaarlijks opgerent met de voorgeschreven rente. Op 12 januari 2023 bereikt hij zijn AOW-leeftijd en is het ODV-kapitaal aangegroeid tot € 200.000. Marc kiest 1februari 2023 alsingangsdatum. Deaanvangsuitkering bedraagt dan€ 10.000 per jaar (€ 200.000 : 20). De uitkering in jaar 2 zal, onder invloed van de oprenting, moeten worden aangepast. Dit proces loopt door tot de laatste uitkering is gedaan.

Zijn zus Manon wil haar ODV-termijnen al laten ingaan op haar 64-ste. Haar AOW-leeftijd is 67 jaar en haar ODV-kapitaal is dan aangegroeid tot€ 300.000. De fiscaal verplichte looptijd bedraagt in dit geval 23 jaar (20 jaar plus de periode van 64 tot 67 jaar). Het eerste jaar ontvangt zij derhalve € 13.044 (€ 300.000 : 23).

Meer informatie of ODV berekening bestellen?

Onze ODV-experts hebben dagelijks te maken met adviesvragen rondom de ODV. Ook worden zij veelvuldig ingeschakeld voor het maken van fiscaal juiste ODV-berekeningen. Hebt u vragen of wilt u een ODV-berekening bestellen? Neem dan gerust contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter.

ODV OudeDagsVerplichting | Dit Moet U Weten (2024)

FAQs

ODV OudeDagsVerplichting | Dit Moet U Weten? ›

ODV uitkeren

Hoe werkt een Oudedagsverplichting? ›

Een ODV BV is een voortzetting van een Pensioen BV en is in 2017, 2018 of 2019 een ODV BV geworden doordat het pensioen in eigen beheer van de dga is omgezet in een ODV. Ergens in de jaren 2017 tot en met 2019 moet er dus een actie zijn geweest in de vorm van een omzetting.

Wat te doen met ODV? ›

De eerste mogelijkheid is om de ODV op de AOW-gerechtigde leeftijd (of uiterlijk 2 maanden daarna) maandelijks door de bv te laten uitkeren. De bv zal dan gedurende 20 jaar maandelijks belaste uitkeringen aan de DGA doen. Na het verstrijken van deze 20 jaar (of zo veel eerder) is de ODV-pot leeg, en vervalt de ODV.

Hoe ODV Oprenten? ›

Wetgeving staat toe dat u als dga de ODV jaarlijks mag aanpassen ('oprenten') aan de rente-ontwikkelingen, met een door de overheid vastgesteld percentage. Dit percentage wordt bepaald op basis van het U-rendement, dat afgeleid is van het rendement op Nederlandse staatsleningen.

Wat gebeurt er met ODV bij overlijden? ›

De ODV is geregeld in de Wet op de loonbelasting. Bij overlijden moeten de termijnen worden uitgekeerd aan de erfgenamen, voor zover dit natuurlijke personen zijn.

Hoe lang moet een lijfrente minimaal lopen? ›

De uitkeringen hebben een looptijd van minimaal 5 jaar. Maar de looptijd is dan wel maximaal het aantal jaren dat uw kind jonger is dan 30 jaar, op het moment dat de uitkeringen ingaan.

Hoelang moet de ODV uitkeren? ›

ODV uitkeren

Uiterlijk 2 maanden nadat de dga zijn of haar AOW-leeftijd heeft bereikt moet het ODV kapitaal worden omgezet in een periodieke uitkering (ofwel: de ODV-termijnen). Voor wat betreft de looptijd van de ODV-termijnen schrijft de wet een verplichte duur van 20 jaar voor (te rekenen vanaf AOW-leeftijd).

Is een pensioenvoorziening een schuld? ›

Een pensioenverplichting gaat pas in als de gerechtigde op pensioenleeftijd nog in leven is. Door deze opschortende voorwaarde is de verplichting pas een schuld vanaf het moment dat het pensioen ingaat. Volgens hem zou het gereserveerde bedrag pas een schuld zijn als als het bedrag in de uitbetalingsfase zit.

Waar staat ODV voor? ›

Wat is een oudedagsverplichting (ODV) ? De ODV is de verplichting die de bv heeft om aan jou gedurende een bepaalde periode een bedrag in delen uit te keren, een jaarlijks bedrag vergelijkbaar met een pensioen. De omvang van deze verplichting staat in jouw jaarrekening. Jaarlijks wordt het bedrag opgerent.

Welk u rendement gebruiken? ›

U-rendement ODV in 2022

In het jaar 2021 bedraagt de rente waarmee de ODV moet worden opgerent -0,382%. Inmiddels is ook het gemiddeld u rendement over het jaar 2021 bekend gemaakt en hiermee het oprentingspercentage dat in het jaar 2022 gebruikt moet worden voor de oprenting van alle ODV's.

Hoe hoog is de marktrente? ›

Op 1 januari 2024 steeg de wettelijke rente (voor niet-handelstransacties) van 6% naar 7%. De maximale kredietvergoeding (rente voor een geldlening) bestaat uit de wettelijke rente met daarbij opgeteld 8 procentpunt. Daarom is de maximale kredietvergoeding sinds 1 januari 2024 15%.

Wat is het u rendement? ›

Het U-rendement is het gemiddelde van de rente die de Nederlandse staat betaalt op de door haar in de afgelopen 10 jaar uitgegeven staatsleningen. Dat gemiddelde wordt bepaald aan de hand van kengetallen.

Wat is oprenting? ›

Oprenting van het stamrecht

Oprenting houdt in dat de schuld aan de ontvanger van de ontslagvergoeding groeit. Feitelijk betekent dit dat de BV in de toekomst hogere uitkeringen moet doen dan het oorspronkelijke bedrag.

Wat wordt er uitgekeerd bij overlijden? ›

Overlijdensuitkering bij meeste uitkeringen

Uw nabestaanden kunnen recht hebben op een overlijdensuitkering als u een van deze uitkeringen krijgt: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet); AOW-uitkering; Anw-uitkering.

Wat wordt er automatisch stopgezet na overlijden? ›

Dit wordt automatisch stopgezet

Na het overlijden van een naaste moet je contracten, abonnementen, lidmaatschappen en verzekeringen stopzetten.

Wie erft bij overlijden oma? ›

Komt oma te overlijden, dan erven de kleinkinderen samen het deel waar hun overleden moeder (het kind van de overledene) recht op zou hebben als ze nog geleefd had. Volgens de wet kun je met plaatsvervulling doorgaan tot in de zesde graad van de overledene.

Hoe werkt oprenting? ›

Deze oprenting is voor de Stamrecht BV een kostenpost, omdat de stamrechtverplichting met de oprenting toeneemt. Deze oprenting komt in mindering op de (beleggings/spaar/leen)rendementen van de Stamrecht BV, waardoor er per saldo weinig tot geen vennootschapsbelasting betaald dient te worden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5371

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.