Overervingswetten van Maine: wat u moet weten (2024)

Maine berekent zijn eigen successierechten, maar heeft geen successierechten. Als de overledene geen testament heeft dat door de rechtbank is opgesteld, kunnen erfenissen een beetje ingewikkelder worden. In deze gids bespreken we de ins en outs van de erfwetten van Maine, van de successierechten tot de procedures voor het erven van nalatenschappen. Als u uw eigen nalatenschap of erfenis probeert op te lossen en professionele hulp wilt,SmartAsset-matchingtoolkan u matchen met financiële adviseurs die uw regio bedienen.

Successie- en successierechten in Maine

Inwoners van de Pine Tree State worden niet geraakt door eenerfbelastingVan elke soort. Inwoners van Maine en degenen die onroerend goed in de staat bezitten maar elders wonen, moeten echter rekening houden met de successierechten van Maine en met een mogelijke federale successierechten.

Erfgenamen hoeven geen staatsboedel in te dienenbelastingteruggaveals de waarde van het landgoed minder dan $ 4 miljoen waard is, omdat de successierechtendrempel voor Maine $ 5,6 miljoen is. Dat betekent dat als u sterft en uw totale nalatenschap minder dan $ 5,6 miljoen waard is, Maine geen belasting zal innen.

Als de nalatenschap echter meer waard is dan $ 5,6 miljoen, is er een progressief belastingtarief, dat varieert van 8% tot 12%, dat van toepassing is op elke dollar boven $ 5,6 miljoen. De vrijstelling is niet overdraagbaar tussen echtgenoten, dus wanneer beide personen in een getrouwd stel sterft, de vrijstelling is nog steeds $ 5,6 miljoen.

Wat betreft defederale successierechten, het begint alleen als landgoederen $ 11,18 miljoen of meer waard zijn.

Andere noodzakelijke belastingaangiften

Als je sterft, zijn er veel federale ensuccessierechten situatiesdie een prioriteit moeten worden voor degenen die jou overleven. Naast de staatsbelasting, moet u op het volgende letten:

  • Definitieve individuele federale en staatsaangiften inkomstenbelasting:de federale en staatsbelastingaangiften zijn verschuldigd doorBelastingdagvan het jaar volgend op het overlijden van de persoon
  • Federale belastingaangifte inkomstenbelasting:verschuldigd vóór 15 april van het jaar volgend op het overlijden van de persoon
  • Federale belastingaangifte:verschuldigd negen maanden na het overlijden van het individu, hoewel een automatische verlenging van zes maanden beschikbaar is indien hierom wordt gevraagd vóór het einde van de periode van negen maanden. Dit is alleen vereist voor individuele nalatenschappen die een brutovermogen en eerdere belastbare schenkingswaarde van $ 11,58 miljoen in 2020 overschrijden

Sterven met een testament in Maine

Om ervoor te zorgen dat uw testament legitiem is in Maine, moet u uw testament ondertekenen in het bijzijn van twee getuigen, en uw getuigen moeten uw testament ondertekenen in het bijzijn van u en elkaar. U hoeft uw testament niet te notariëren om het legaal te maken. U kunt uw testament echter "zelfbewijzend" maken, wat helpt om te versnellenhet nalatenschapsproces.

Daarvoor moet u naar de notaris. Een "zelfbewijs" versnelt het erfrechtproces omdat de rechtbank het testament kan accepteren zonder contact op te nemen met de ondertekenende getuigen. U kunt uw testament zelfbewijzend maken als u en uw getuigen naar een notaris gaan en een beëdigde verklaring ondertekenen waarin staat wie u bent en dat ieder van u wist dat u het testament ondertekende.

Het erfrechtproces

Als wordt vastgesteld dat het testament geldig is, is de volgende stap het erfrechtproces. Erfrechtprocedures zijn meestal alleen vereist als de overleden persoon alleen activa in zijn naam bezat. Andere activa, ook wel "non-probate" eigendom genoemd, kunnen over het algemeen zonder erfrecht worden overgedragen aan de andere eigenaar.

Erfrecht kan stressvol en kostbaar zijn, maar Maine heeft een vereenvoudigde procedure waarmee erfgenamen het erfrecht helemaal kunnen overslaan wanneer de waarde van de gehele nalatenschap na aftrek van pandrechten en lasten niet hoger is dan $ 20.000. Het enige dat de erfgenaam hoeft te doen, is een korte film voorbereidenverklaring, waarin staat dat ze recht hebben op een bepaald actief. De verklaring wordt onder ede ondertekend. Wanneer de persoon of instelling die het eigendom bezit waarop de erfgenaam recht heeft, de beëdigde verklaring en een kopie van de overlijdensakte ontvangt, geeft hij het vermogen vrij. Er is een wachttijd van 30 dagen voor deze vereenvoudigde procedure.

Maine, die zich houdt aan deUniforme erfrechtcode, heeft ook nog een ander vereenvoudigd probate-proces voor kleine landgoederen.Een executeurmoet een schriftelijk verzoek indienen bij de plaatselijke erfrechtbank waarin toestemming wordt gevraagd om de vereenvoudigde procedure te gebruiken. De rechtbank kan de executeur machtigen om de activa te verdelen zonder regelmatige erfrechtverklaring.

Vereenvoudigd proces voor kleine nalatenschappen

Een nalatenschap kan in aanmerking komen voor de vereenvoudigde procedure voor kleine nalatenschappen, de "summiere administratieve procedure" genoemd, als de waarde van de gehele nalatenschap, na aftrek van pandrechten en lasten, niet hoger is dan de huurtoeslag, kinderbijslag, vrijgestelde eigendom, administratiekosten, redelijke medische kosten van de laatste ziekte, en redelijke begrafeniskosten.De uitvoerderzal een slotverklaring moeten opstellen waarin staat dat de waarde lager was dan hierboven vermeld, dat ze de activa onder de erfgenamen hebben verdeeld en dat ze een kopie van de slotverklaring aan alle erfgenamen hebben gegeven.

Sterven zonder testament in Maine

Het is niet ideaal om te sterven zonder een testament als u geeft om nalatenschapsplanning of om te beslissen waar uw vermogen terechtkomtna uw overlijden. De erfwetten van Maine bestempelen dit soort nalatenschappen als 'intestate', wat betekent dat er geen testament of geen geldig testament is. De rechtbank moet dan de erfrechtwetten volgen om te bepalen wie uw nalatenschap erft.

Als er geen testament is, zal de erfrechtbank een persoonlijke vertegenwoordiger aanstellen, die de wettelijke bevoegdheid heeft om te verzamelen en te taxerenactivaeigendom van de nalatenschap, rekeningen en belastingen betalen die door de nalatenschap verschuldigd zijn, en ten slotte de activa verdelen onder de erfgenamen of begunstigden. De persoonlijke vertegenwoordiger is meestal een langstlevende echtgenoot of een volwassen kind.

Hoewel er vaak verzachtende factoren zijn, is het beter om niet dood te gaan, zodat uw dierbaren dat soort stress niet hoeven door te maken. Als u niet zeker weet wat voor soort boedelplan u wilt maken, kunt u de hulp inroepen van eenfinancieel adviseurgespecialiseerd in nalatenschapsplanning.

Echtgenoten in het erfrecht van Maine

Allereerst is het belangrijk op te merken dat in Maine de regels voor echtgenoten ook van toepassing zijn op geregistreerde binnenlandse partners. Als u sterft bij versterf, hangt de erfenis van uw echtgenoot af van het feit of u al dan niet levende ouders of nakomelingen heeft. Afstammelingen zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Als u geen levende ouders of nakomelingen heeft, erft uw echtgenoot alle erfgenamen.

Als u samen met uw ouders en een partner overlijdt, zal uw partner dat ook doenje erftde eerste $ 50.000 van de erfenis, daarna de helft van het resterende saldo. Je ouders erven de andere helft van het resterende saldo.

Maine Erfrecht voor kinderen

Als u sterft met kinderen maar zonder echtgenoot, zullen uw kinderen alles erven. Als u overlijdt met een echtgenoot en afstammelingen van u en uw echtgenoot, erft uw echtgenoot de eerste $ 50.000 van het erfrecht, daarna de helft van het resterende saldo. Uw nakomelingen erven de andere helft van het resterende saldo. Als u overlijdt met een echtgenoot en nakomelingen die niet ook de nakomelingen van uw echtgenoot zijn, erft uw echtgenoot de helft van uw erfrecht, en uw nakomelingen erven de rest.

Erfopvolging bij versterf: echtgenoten en kinderen
Situatie nalatenschapWie erft uw eigendom
Kinderen maar geen partner- Kinderen erven alles
Echtgenoot, maar geen nakomelingen of ouders- Echtgenoot erft alles
Echtgenoot en nakomelingen van u en die echtgenoot- Echtgenoot erft de eerste $ 50.000 van het erfrecht, daarna de helft van het resterende saldo
– Nakomelingen erven de andere helft van het resterende saldo
Echtgenoot en ten minste één afstammeling van u en iemand anders dan de huidige levende echtgenoot- Echtgenoot erft de helft van het erfdeel
– Nakomelingen erven de helft van het erfrecht
Echtgenoot en ouders, maar geen nakomelingen- Echtgenoot erft de eerste $ 50.000 van het erfrecht, daarna de helft van het resterende saldo
– Ouders erven de andere helft van het resterende saldo

Om ervoor te zorgen dat uw kinderen erven volgens de wetten van Maine, moeten zij wettelijk uw kinderen zijn.Wettelijk geadopteerde kinderenhebben evenveel recht op hun erfdeel als biologische kinderen. Bovendien, als de overledene zijn kind ter adoptie heeft afgestaan ​​en dat kind is geadopteerd door een andere familie dan uw echtgeno(o)t(e), komen zij wettelijk niet in aanmerking voor een erfenis bij versterf van de overledene, tenzij het adoptiebesluit specifiek voorziet in voortzetting van de erfenis pleegkinderen en stiefkinderen die nooit wettelijk door de overledene zijn geadopteerd, komen echter niet in aanmerking voor een aandeel als kind van de overledene.

Kinderen die buiten het huwelijk zijn geboren, ontvangen nog steeds hun deel zolang u een van de volgende dingen hebt gedaan: met hun moeder hebben deelgenomen aan een huwelijksceremonie die later nietig bleek te zijn, de kinderen hebben geadopteerd, uw vaderschap schriftelijk voor een notaris hebben erkend of uw vaderschap wettelijk vastgelegd op een andere manier volgens de wet van Maine.

Postume kinderen, de kinderen van de overledene die geboren zijn na het overlijden van de overledene, komen ook in aanmerking voor een aandeel. Kleinkinderen ontvangen alleen een aandeel als hun ouder niet in leven is om te erven.

Ongehuwde personen zonder kinderen in Maine

De nalatenschappen van wettelijk alleenstaande overledenen zonder overlevende afstammelingen gaan naar de naaste levende verwanten, in de volgorde zoals aangegeven in onderstaand schema.

Erfopvolging bij versterf: uitgebreide familie
Situatie nalatenschapWie erft uw eigendom
Ouders maar geen partner of nakomelingen- Ouders erven alles
Broers en zussen maar geen ouders of nakomelingen- Broers en zussen erven alles

Zelfs als de ingeteste wetten betekenen dat alles gaat waar je zou willen dat het gaat, is het nog steeds het beste om je eigen testament te schrijven, om er zeker van te zijn dat er geen verwarring ontstaat na je dood.

Niet-probate Maine erfenissen

Het erfrechtproces kan moeilijk en duur zijn. Sommige activa hoeven echter niet door erfrecht te gaan. Deze activa worden ook niet beïnvloed door erfrechtwetten bij versterf, en gaan in plaats daarvan rechtstreeks naar de genoemde begunstigde. Hieronder staan ​​​​enkele van de niet-erfrechtelijke activa die beschikbaar zijn in Maine.

  • Elk eigendom ineen levend vertrouwen
  • Levensverzekeringen
  • 401(k)s, IRA's, andere pensioenrekeningen
  • Effecten op rekeningen voor overdracht bij overlijden
  • Betaal-bij-overlijden bankrekeningen
  • Medehuur onroerend goed

Andere situaties in het erfrecht van Maine

Maine heeftoverlevingsregels. Om te erven volgens het erfrecht van Maine, moet de erfgenaam in kwestie de overledene ten minste 120 uur overleven. Bovendien komen familieleden die zijn verwekt voordat u sterft, maar geboren na het overlijden van de overledene, in aanmerking om te erven alsof ze zijn geboren terwijl de overledene nog leefde.

Immigratiestatus is niet relevant als het om erfenis gaat. Als een familielid van u recht heeft op een deel van uw vermogen, kunnen zij erven, ongeacht hun staatsburgerschap. Halfverwanten erven evenveel als 'hele' familieleden. Uw halfbroer of -zus krijgt bijvoorbeeld hetzelfde deel als elke andere broer of zus.

als jijeen erfgenaam schenkentijdens uw leven kan de waarde van die schenking worden afgetrokken van het aandeel van uw familielid, maar alleen als dit schriftelijk is gedaan op het moment dat de schenking werd gedaan, of als de erfgenaam dit schriftelijk toegeeft.

Het komt neer op

Maine dwingt geen successierechten af, maar u bent mogelijk onderworpen aan successierechten door de staat of door de federale overheid, afhankelijk van uw situatie. Het beheren van uw eigen nalatenschap, of omgaan met de fijne kneepjes van het erven van geld van de nalatenschap van een dierbare die is overleden, brengt veel complexe factoren met zich mee. Het kan een overweldigende onderneming zijn die kan bestaan ​​uit belastingen die moeten worden ingediend, mogelijke gerechtelijke procedures die moeten worden doorlopen en meer. Misschien wilt u wat hulp bij het proces.

Tips voor vermogensplanning

  • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap correct is geregeld, anders kunnen uw erfgenamen gedwongen worden om een ​​langdurig en frustrerend proces te doorlopen om uw nalatenschap te erven. Misschien wilt u samenwerken met een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat alles is ingesteld zoals u dat wilt. Als u geen financieel adviseur heeft, hoeft het niet moeilijk te zijn om er een te vinden.De gratis tool van SmartAsset matcht u met maximaal drie financiële adviseurs die uw regio bedienen, en u kunt uw adviseur-matches gratis interviewen om te beslissen welke de juiste voor u is. Als u klaar bent om een ​​adviseur te vinden die u kan helpen uw financiële doelen te bereiken,begin nu.
  • Terwijl u uw nalatenschapsplan plant, wilt u ervoor zorgen dat u alle vakjes aanvinkt en alle belangrijke stappen afhandelt om uw nalatenschap te beschermen. Overweeg om SmartAsset gratis te gebruikenchecklist voor vermogensplanningom u daarbij te helpen.

Fotocredit: ©iStock.com/Ultima_Gaina, ©iStock.com/Michael Ver Sprill, ©iStock.com/video1, ©iStock.com/shayes17

Overervingswetten van Maine: wat u moet weten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6497

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.