Spoel uw kranen door na vakantie (2024)

Terug van vakantie? Spoel je kranen door!

Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water een tijdje stilgestaan in je woning. Stilstaand water beïnvloedt de kwaliteit van het drinkwater. Tijdens een warme zomer (25 graden of warmer) is bovendien de kans aanwezig dat bacteriën groeien in de leidingen in je woning.

Daarom is het goed om direct na terugkomst van je vakantie de kranen één minuut flink door te spoelen. Dan is het water weer ververst en kun je weer genieten van heerlijk schoon drinkwater.

Doorspoeltips

  • Spoel eerst het toilet door
  • Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water stromen en voorkom dat het water vernevelt.
  • Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je datje de waterdamp inademt.

Hergebruik het water

Het water hoef je natuurlijk niet weg te gooien! Je kunt het opvangen en heel goed gebruiken om je planten water mee te geven, je ramen te lappen, het water in de vijver aan te vullen, of om de auto mee te wassen. Kijk hiervoor meer tips om slim met je drinkwater om te gaan!

Spoel uw kranen door na vakantie (2024)

FAQs

Spoel uw kranen door na vakantie? ›

Stilstaand water beïnvloedt de kwaliteit van het drinkwater. Tijdens een warme zomer (25 graden of warmer) is bovendien de kans aanwezig dat bacteriën groeien in de leidingen in uw woning. Daarom is het goed om direct na terugkomst van vakantie de kranen minimaal 1 minuut flink door te spoelen.

Hoe lang kraan laten doorlopen na vakantie? ›

Kraanwater is een versproduct

Deze vormen geen risico voor de gezondheid, maar kunnen de smaak en geur van het water wel negatief beïnvloeden. Daarom adviseren wij iedereen om direct na thuiskomst de kranen minstens één minuut door te spoelen. Dit advies geldt ook voor de douchekop, buitenkraan en de tuinslang.

Hoe lang moet ik de kranen doorspoelen tegen legionella? ›

Wanneer u voor het eerst in uw huis komt, laat u de bad- en wastafelkranen minstens vijf minuten doorlopend lopen. Dit spoelt alle bacteriën weg. Als u uw douche een week of langer niet hebt gebruikt, laat u het water van zowel de warme als de koude toevoer twee minuten door de doucheslang en douchekop lopen.

Hoe spoelen voor legionella? ›

De hoge temperatuur van het warmwatercircuit veronderstelt het veralgemeend gebruik van thermostatische kranen. Doorspoelen van de leidingen met water op hoge temperatuur is een doeltreffend middel. De bacterie sterft zeer vlug af (ongeveer 3 minuten) bij temperaturen van 70° C.

Hoe spoel je een kraan door? ›

De vijf minuten durende spoeling

Het is makkelijk om te doen en kost maar weinig tijd. Elke kraan en wateruitlaat (inclusief douches) moet worden geopend en minstens vijf minuten worden doorgelaten . De douche moet zo heet mogelijk worden gezet.

Hoe snel legionella in waterleiding? ›

De hoeveelheid legionella wordt aangeduid met kolonievormende eenheden per liter (kve/l). Er mag niet meer dan 100 kve/l aanwezig zijn in uw drinkwater. Onder de juiste omstandigheden kan 100 kve/l zich binnen 48 uur ontwikkelen tot 10.000 kve/l.

Hoe lang mag drinkwater stilstaan? ›

Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het een paar dagen stil heeft gestaan.

Kun je legionella krijgen van het douchen? ›

Ja, je kunt legionella krijgen via een douche . Het is onwaarschijnlijk dat je de ziekte in je eigen huis oploopt als je daar fulltime woont. Je hebt echter een grotere kans om de ziekte op te lopen via een douche in een sportschool, hotel, ziekenhuis of kantoor, overal met een groot huishoudelijk watersysteem.

Kun je thuis legionella oplopen? ›

Hoe krijg je de ziekte van Legionella? Je kunt de ziekte van Legionella krijgen als je kleine druppeltjes water inademt die bacteriën bevatten die de infectie veroorzaken. Het wordt meestal opgelopen op plekken als hotels, ziekenhuizen of kantoren waar de bacteriën in de watervoorziening terecht zijn gekomen. Het komt minder vaak voor dat je het thuis oploopt .

Hoe test je legionella in water? ›

Wat gebeurt er tijdens een Legionella watertest? Tijdens een Legionella watertest wordt een watermonster verzameld in een gesteriliseerde fles (met natriumthiosulfaat). Het watermonster wordt vervolgens naar een UKAS-geaccrediteerd laboratorium gestuurd om te worden geanalyseerd .

Hoe ruikt legionella? ›

Maar de rotte eiergeur die van het water of de kranen ruikt, is het bijproduct van de bacterie. De bacterie creëert een gas dat Waterstofsulfide wordt genoemd door het afbreken van organisch materiaal. Vanwege de sterke stank wordt Waterstofsulfide ook wel rioolgas genoemd.

Welk product doodt legionella? ›

Het gebruik van chloordioxide is een bekende methode die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat door de mens gemaakte watersystemen het niveau van de legionellabacteriën onder controle kunnen houden. Het is een oxiderend biocide dat meestal ter plaatse wordt geproduceerd en geschikt is voor drinkwatertoepassingen.

Kan legionella tegen chloor? ›

Nieuw ten opzichte van 2012 is dat in Nederland chloor aan het leidingwater mag worden toegevoegd (chemisch beheer). Het voordeel van chloor is dat het Legionella in de hele leidingwaterinstallatie kan doden. Regelmatig spoelen is belangrijk om voldoende chloor in alle leidingen te hebben.

Hoe voorkom je legionella in kranen? ›

Stilstaand water bevordert de groei van Legionella. Om het risico te verkleinen, moet u dode uiteinden van leidingen verwijderen, zelden gebruikte afvoeren (inclusief douchekoppen en kranen) minstens wekelijks doorspoelen en douchekoppen en slangen minstens elk kwartaal schoonmaken en ontkalken .

Wat moet u doen als u een stopcontact doorspoelt dat een week of langer niet is gebruikt? ›

Laat het water eerst gedurende 1 minuut met een lage stroomsnelheid lopen (om het aantal bacteriën te verminderen) en verhoog vervolgens de stroomsnelheid . Bij douches met vaste koppen moeten de douchekopinzetstukken indien mogelijk worden verwijderd. Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat u de blootstelling aan aerosolen tot een minimum beperkt.

Hoe vaak moeten toiletten worden doorgespoeld om legionella te voorkomen? ›

In de meeste gevallen moet het water minstens wekelijks worden gespoeld om het risico op legionella- en andere bacteriegroei te verminderen. Maar in populaties met een hoog risico, zoals gezondheidszorginstellingen en verzorgingshuizen, kan een risicobeoordeling erop wijzen dat er vaker moet worden gespoeld, dat wil zeggen tweemaal per week.

Wanneer moet je de kraan laten lopen? ›

Als het buiten erg koud is , laat dan het koude water uit de kraan druppelen die wordt bediend door blootliggende leidingen. Water door de leiding laten stromen - zelfs als het een beetje druppelt - helpt voorkomen dat leidingen bevriezen.

Hoe voorkom je Legionella in huis? ›

De kans dat u thuis ziek wordt door de legionellabacterie is klein. Een paar tips om de kans verder te verkleinen: Stel de boiler of combiketel af op minstens 60 °C. Spoel kranen en douche door als u ze meer dan een week niet gebruikt hebt, bijvoorbeeld na een vakantie.

Hoe kun je Legionella oplopen? ›

Besmetting met legionella

U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken. Ook is legionella niet over te brengen van mens op mens.

Hoe lang uitloop kraan? ›

De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer 1cm ten opzichte van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkom je dat het water teveel zal spetteren. Bij een waskom moet de stroom recht naar beneden stromen om het spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.

Top Articles
From a Warm Heart: Olivia Mae Pendergast at Phoenix Gallery - Artists of Utah's 15 Bytes
2.2: The Periodic Table
Design215 Word Pattern Finder
Visitor Information | Medical Center
Obor Guide Osrs
What are Dietary Reference Intakes?
Polyhaven Hdri
Recent Obituaries Patriot Ledger
My Boyfriend Has No Money And I Pay For Everything
Sprague Brook Park Camping Reservations
Snowflake Activity Congruent Triangles Answers
Oscar Nominated Brings Winning Profile to the Kentucky Turf Cup
Mens Standard 7 Inch Printed Chappy Swim Trunks, Sardines Peachy
7 Fly Traps For Effective Pest Control
Jenn Pellegrino Photos
Craiglist Kpr
Ms Rabbit 305
Why Is 365 Market Troy Mi On My Bank Statement
Faurot Field Virtual Seating Chart
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Marine Forecast Sandy Hook To Manasquan Inlet
Quest: Broken Home | Sal's Realm of RuneScape
Hannaford To-Go: Grocery Curbside Pickup
Who is Jenny Popach? Everything to Know About The Girl Who Allegedly Broke Into the Hype House With Her Mom
Holiday Gift Bearer In Egypt
Lines Ac And Rs Can Best Be Described As
2487872771
Getmnapp
JVID Rina sauce set1
Geico Car Insurance Review 2024
How do you get noble pursuit?
Buhl Park Summer Concert Series 2023 Schedule
Sandals Travel Agent Login
Vivification Harry Potter
Lininii
Springfield.craigslist
Urban Blight Crossword Clue
Serenity Of Lathrop - Manteca Photos
Kips Sunshine Kwik Lube
Afspraak inzien
Enjoy4Fun Uno
Latest Nigerian Music (Next 2020)
Lovein Funeral Obits
Lbl A-Z
Walmart Pharmacy Hours: What Time Does The Pharmacy Open and Close?
Sound Of Freedom Showtimes Near Lewisburg Cinema 8
30 Years Of Adonis Eng Sub
Pixel Gun 3D Unblocked Games
Fluffy Jacket Walmart
Fine Taladorian Cheese Platter
Gameplay Clarkston
Noaa Duluth Mn
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5724

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.