Wanneer je vliezen breken (2024)

In dit artikel

 • Waardoor breken mijn vliezen?
 • Wanneer breken mijn vliezen?
 • Hoe zal het voelen als mijn vliezen breken?
 • Hoe weet ik of mijn vliezen gebroken zijn of dat ik geplast heb?
 • Zijn het mijn vliezen die breken of is het afscheiding?
 • Wat moet ik doen als mijn vliezen breken?
 • Mijn vliezen zijn gebroken en ik heb weeën. Wat zal er gebeuren?
 • Wat gebeurt er als mijn vliezen breken voordat ik ga bevallen?
 • Waarom zou mijn verloskundige mijn vliezen breken?

VIDEO

Binnen zwangerschap: arbeid

Een 3D-blik op hoe je baby geboren zal worden.

Het breken van je vliezen is meestal een teken dat er een bevalling op komst is of dat je eraan zit te komenvroege bevalling(Scorza 2018, dieptepunt 2017). Tijdens de zwangerschap wordt uw groeiende baby opgevangen in een met vocht gevulde zak (vruchtzak) in uw baarmoeder (baarmoeder). Wanneer je baby klaar is om geboren te worden, breekt de zak en komt het vocht via je vagin* naar buiten(NHS 2018a). Dit zijn je vliezen die breken. U kunt een licht straaltje of een plotselinge stroom water voelen(NHS 2018a)en het kan moeilijk zijn om te zeggen of je vliezen gebroken zijn of dat je geplast hebt. Ontdek wat er gebeurt als uw vliezen breken en hoe u kunt zien wanneer het is gebeurd.

Waardoor breken mijn vliezen?

We weten niet precies wat de trigger is, maar het breken van je vliezen is meestal een teken dat je klaar bent om te gaan bevallen, of invroege bevalling(Scorza 2018, dieptepunt 2017).

Wanneer uw vliezen breken, scheurt de met vocht gevulde vruchtzak, die uw baby in uw baarmoeder (baarmoeder) beschermt en beschermt. Het vruchtwater lekt dan via je lichaam naar buitenbaarmoederhalsen vagin*(NHS 2018a).

De zak met water bestaat uit twee lagen vliezen, wat verklaart waarom vroedvrouwen en artsen het breken van vliezen vaak beschrijven als "gescheurde vliezen".(NHS 2018a).

Wanneer breken mijn vliezen?

Het is zeer waarschijnlijk dat ze breken zodra je weeën begint te krijgen(Scorza 2018, Simkin en Ancheta 2011).

Houd er rekening mee dat het breken van uw vliezen niet noodzakelijkerwijs een duidelijke tussenstop is tijdens de bevalling. Het kan op elk moment gebeuren gedurende een behoorlijk lange tijdspanne, voordat de bevalling echt begint, of, vaker, naarmate je vordert door de bevalling.eerste of tweede fase van de bevalling.

Je hebt geen controle over wanneer je vliezen breken, maar het is waarschijnlijk handig als ze tegen het einde van de dag gaaneerste fase van de bevalling(Jackson et al. 2014, Simkin en Ancheta 2011)omdat:

 • Het kan u en uw baby beschermen tegen infectie(Simkin en onderzoek 2011).
 • Het kan de scherpe kantjes van je af halenweeën(Jackson et al. 2014, Simkin en Ancheta 2011)door de druk door je baarmoeder te verspreiden.
 • Het kan uw baby helpen om haar hoofd gemakkelijker in een goede positie voor de geboorte te brengen(Simkin en onderzoek 2011).

Soms breken de wateren eerder dan de anderetekenen van arbeid, inclusief weeën. Dit gebeurt bij ongeveer één op de tien vrouwen op termijn(NCCWCH 2008, NHS digitaal 2018).

Voor ongeveer twee op de 100 vrouwen, hunhet water breekt eerderdan dit, voordat ze zijn37 wekenzwanger(NHS Digital 2018, Tommy's 2016). (Als dit u overkomt, bel dan onmiddellijk uw kraamafdeling. Zie ons gedeelte hieronderWat moet ik doen als mijn vliezen breken?voor meer informatie.)

Als je je zorgen maakt over het breken van je vliezen als je weg bent, bewaar dan een paar zwangerschapskompressen in je tas vanaf ongeveer 37 weken zwangerschap. Leg 's nachts een waterdichte hoes of zelfs een goedkoop douchegordijn onder je laken. Misschien vindt u het ook handig na de geboorte, als uw borsten melk lekken terwijl u slaapt.

Hoe zal het voelen als mijn vliezen breken?

Elke vrouw is anders, dus het is moeilijk te zeggen. Het zal geen pijn doen(Tommy's 2017). U kunt een klein straaltje of een grote stroom voelen, afhankelijk van waar de zak met water is gescheurd en of uwbaby's hoofd is verloofd(NHS 2018a).

Tegen het einde van de zwangerschap kan er ongeveer 600 ml (1,1 pint) vocht zijn(Bailey 2014, Vorvick 2016). Je lichaam blijft tijdens de bevalling meer aanmaken, dus het zal je misschien verbazen dat je vocht blijft verliezen, zelfs nadat je vliezen zijn gebroken(Bailey 2014, Tommy's 2016).

U kunt uw vliezen met een plop voelen breken of u realiseert zich misschien pas dat uw vliezen verdwenen zijn als u vocht uit uw vagin* voelt komen of vocht in uw ondergoed voelt(Tommy's 2017).

Als je weeën hebt, merk je misschien dat ze intenser beginnen te voelen zodra je vliezen zijn gebroken(Jackson et al. 2014, Simkin en Ancheta 2011).

Hoe weet ik of mijn vliezen gebroken zijn of dat ik geplast heb?

In tegenstelling tot plas mag vruchtwater geen sterke geur hebben en kun je de stroom ervan niet controleren(NHS 2017, Tommy's 2017). Het bestaat voor 99 procent uit water, dus het is normaal gesproken helder met een gele tint(Bailey 2014)of soms een roze tint, als er sporen van bloed zijn(NHS 2017, Tommy's 2016).

Zijn het mijn vliezen die breken of is het afscheiding?

Vruchtwater is anders danvagin*le afscheiding, die behoorlijk zwaar kan worden als je de bevalling nadert, en melkachtig en muskusachtig ruikt(NHS 2018b).

Als u bijna of voorbij uw uitgerekende datum bent, kan uw water een deel van de eerste poep van uw baby (meconium) bevatten(Newson 2015). Dit kan het water een groene tint geven, of u kunt groen of bruin meconium zien(Newson 2015, NCCWCH 2014).

Bel altijd uw kraamafdeling voor advies nadat uw vliezen zijn gebroken en bel onmiddellijk als u zich zorgen maakt over de kleur van uw vliezen.

Hoe kalm te blijven tijdens de bevalling

Bezorgd over stress tijdens de bevalling? Ontdek hoe deze moeders kalm bleven.Meer bevallings- en bevallingsvideo's

Wat moet ik doen als mijn vliezen breken?

Bel uw kraamafdeling(NHS 2017, 2018a). Wat er daarna gebeurt, hangt af van hoe ver je bent als je vliezen breken en of je al aan het bevallen bent.

Als uw vliezen breken vóór 37 weken

Bel onmiddellijk de afdeling, aangezien u mogelijk een snelle behandeling nodig heeft om uw baby te beschermen(Thomson, RCOG 2019). Het nummer van de eenheid moet in uwmoederschap notities.

Je hebt extra ondersteuning en zorg nodig van het ziekenhuisteam. Uw arts of verloskundige zal u aanraden om:

 • Volg een antibioticakuur gedurende 10 dagen of totdat u actief aan het bevallen bent, afhankelijk van wat eerder is. Dit is om u en uw baby te beschermen tegen infectie.
 • Neem een ​​kuur met steroïden als u tussen de 24 weken en 34 weken zwanger bent, en mogelijk tot 36 weken zwanger. Dit is om de longen van je baby te beschermen, als hij te vroeg geboren is.
 • Voer bloedtesten uit en controleer uw baby extra om te controleren op infectie.
 • Maak kennis met een neonatoloog en kijk rond op de afdeling neonatologie voor het geval uw baby te vroeg komt en extra zorg nodig heeft.
 • Wacht om te zien of de bevalling vanzelf begint. Als het goed is, kunt u na een periode van controle in het ziekenhuis naar huis. U moet contact opnemen met uw arts of verloskundige als u symptomen van een infectie heeft, zoals koorts, buikpijn of als uw baby minder beweegt dan normaal.
 • Plan een ziekenhuisbevalling na 37 weken, tenzij er complicaties zijn waardoor het voor uw baby veiliger is om eerder geboren te worden.
 • Laat magnesiumsulfaat via een dun buisje (infuus) in uw ader komen als u tussen de 24 weken en 30 weken zwanger bent en actief aan het bevallen bent, of als u de volgende dag een vroeggeboorte krijgt. Het hebben van magnesiumsulfaat kan het risico op hersenverlamming helpen verminderen, wat sommige baby's kan treffen die te vroeg worden geboren.
  (Thomson, RCOG 2019)

Als je positief testte opgroep B streptokok(GBS) tijdens de zwangerschap zal uw arts of verloskundige u zo snel mogelijk een introductie aanbieden, samen met antibiotica via infuus(RCOG 2017, Scorza 2018). Dit zal helpen om uw baby te beschermen tegen het oplopen van een GBS-infectie. Infectie van pasgeborenen door GBS is ongebruikelijk, maar kan schadelijk zijn als het gebeurt(RCOG 2017).

Als uw vliezen op termijn breken

Bel uw kraamafdeling voor advies over wat te doen. Je verloskundige kan om de volgende informatie vragen:

 • Hoeveel weken zwanger je bent.
 • Als dit je eerste kindje is.
 • Als je zwangerschap eenvoudig is verlopen.
 • Als je vliezen braken met een stroompje of een straaltje.
 • Hoe laat je vliezen braken.
 • Welke kleur de vloeistof had.
 • Als u tekenen heeft vanweeënbeginnen, zoals krampen.
 • Of jebaby's bewegingenzijn veranderd sinds je vliezen braken.

Je verloskundige zal je adviseren om een ​​draagdoek te dragenkraamkussen, in plaats van een maandverband, voor het geval de vloeistof moet worden gecontroleerd. Maandverband heeft de neiging om vloeistof op te sluiten, waardoor het moeilijker wordt om de kleur van de vloeistof te controleren. Gebruik ook geen tampon, dit kan de kans op infectie vergroten(Tommy's 2017).

Na telefonische beoordeling moet je verloskundige een goed beeld hebben van wat er nu moet gebeuren. Als je weeën niet zijn begonnen, maar je bent gezond en maakt het goed, kan ze je geruststellen dat je nog 12 uur tot 24 uur thuis kunt blijven om te zien wat er gebeurt. Minstens 60 procent van de vrouwen begint binnen 24 uur na het breken van de vliezen te bevallen(NCCWCH 2014, Pintucci et al. 2014)en de meeste van de rest gaan binnen 48 uur bevallen(Pintucci et al. 2014).

Mijn vliezen zijn gebroken en ik heb weeën. Wat zal er gebeuren?

Als je weeën hebt, of als je twijfelt of je vliezen echt gebroken zijn, zal je verloskundige je waarschijnlijk vragen om naar de verloskundige te komen.ziekenhuisofgeboorte centrum. Als u met de auto komt, kunt u of uw geboortepartner een vuilniszak en een schone handdoek op de stoel leggen om deze te beschermen, voor het geval dat.

Zodra je op de afdeling aankomt, luistert je verloskundige naar je babyhartslagom er zeker van te zijn dat het goed gaat met je baby(NCCWCH 2014). Ze kan vragen om je vagin* uit te vegen om te controleren op vruchtwater, of om je een speciaal kussentje te geven dat de vloeistof kan detecteren(NCCWCH 2014).

Uw verloskundige kan ook vragen om een ​​vagin*al onderzoek uit te voeren om te zien of uw baarmoederhals begint te veranderen. Het kan zijn dat ze een speculum moet gebruiken, waardoor je vagin* breder wordt geopend, zodat ze je baarmoederhals beter kan zien(NCCWCH 2014, Tommy's 2017). Als het moeilijk voor haar is om te zien of er een scheur in de vruchtzak zit, kan ze je vragen om te hoesten. Dit kan helpen om het water door je baarmoederhals te laten stromen(NCCWCH 2014, Tommy's 2017).

Wat gebeurt er als mijn vliezen breken voordat ik ga bevallen?

De kans dat u, of uw baby, een infectie krijgt, neemt toe als uw vliezen zijn gebroken en er een vertraging is bij het beginnen van de bevalling. Maar u zult waarschijnlijk allebei gezond blijven terwijl u een dag wacht tot de weeën op gang komen(NCCWCH 2014, Pintucci et al. 2014, Scorza et al. 2018).

Als uw bevalling na 24 uur nog niet is begonnen, zal uw verloskundige of arts u aanraden om uw bevalling in te leiden met een kunstmatig hormoon genaamd Syntocinon.(NCCWCH 2014). Ziekenhuizen adviseren een cut-off van ongeveer 24 uur omdat langer wachten het risico op infectie verder verhoogt(NCCWCH 2014, NICE 2016).

Als je je zorgen maakt dat je zelfs maar 24 uur moet wachten, of als je gewoon graag wilt dat de bevalling op gang komt, praat dan met je verloskundige of arts over een snellere inleiding.

Aan de andere kant, als je liever geen introductie hebt na 24 uur wachten, moet je:

 • Laat de hartslag van uw baby enbewegingenelke 24 uur gecontroleerd door een verloskundige of arts.
 • Controleer elke vier uur uw temperatuur.
 • Controleer op veranderingen in de kleur en geur van uw water, aangezien u waarschijnlijk vocht blijft verliezen.
 • Blijf gefocust op de bewegingen van je baby om er zeker van te zijn dat hij zich zoals gewoonlijk beweegt.
  (NCCWCH 2014)

Mogelijk moet u uw plannen wijzigen als u had gehoopt uw ​​baby in een geboortecentrum of thuis te krijgen. Zelfs als jullie allebei gezond zijn, zal je verloskundige of arts je adviseren om je baby in het ziekenhuis te krijgen als het meer dan 24 uur duurt vanaf het moment dat je vliezen breken tot het begin van je bevalling.

Wacht u thuis, bel dan direct het ziekenhuis als u:

 • Tekenen van infectie hebben, zoals verhoogde temperatuur, rillen en blozen van de huid.
 • Merk een afname op in de bewegingen van uw baby.
  (NCCWCH 2014)

Als uw verloskundige of arts een infectie vindt, moet u antibiotica krijgen via een infuus(NCCWCH 2014). Mogelijk moet u uw bevalling ook meteen laten inleiden, afhankelijk van uw omstandigheden(NCCWCH 2008, RCOG 2017). Hoewel dit alarmerend kan klinken, helpen deze maatregelen uw baby te beschermen.

Uw baby kan ook kwetsbaar zijn voorinfectienadat hij is geboren, dus je moet minimaal 12 uur na de geboorte in het ziekenhuis blijven(NCCWCH 2014). Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw baby in de eerste vijf dagen na de geboorte, bel dan onmiddellijk uw verloskundige, zodat uw baby snel kan worden gecontroleerd(NCCWCH 2014).

Waarom zou mijn verloskundige mijn vliezen breken?

Je verloskundige kan aanbieden om je vliezen te brekenbevalling opwekkenals je te laat bent(NHS 2016), of tearbeid versnellen(NCCWCH 2014).

Lezenwat moeders zeggen over geïnduceerde bevalling.

Referenties

Bailey J. 2014. De placenta. In: Marshall JE, Raynor MD. red.Myles leerboek voor verloskundigen.16e druk. Edinburgh: Churchill Livingstone, 101-23

Jackson K, Marshall JE, Brydon S. 2014. Fysiologie en zorg tijdens de eerste fase van de bevalling. In: Marshall JE, Raynor MD. red.Myles leerboek voor verloskundigen.16e druk. Edinburgh: Churchill Livingstone, 327-66

Lage M. 2017.Arbeid: bevalling. Patiënt, patient.info [Betreden september 2019]

Middleton P, Herder E, Fenady V, et al. 2017. Geplande vroeggeboorte versus afwachtend beleid (wachten) voor prelabour breuk van de vliezen op termijn (37 weken of meer).Cochrane-database met systematische overzichten(1): CD005302. www.cochranelibrary.com [Betreden september 2019]

NCCWCH. 2008.Inductie van arbeid.Nationaal samenwerkingscentrum voor de gezondheid van vrouwen en kinderen, klinische richtlijn 70. www.nice.org.uk [Betreden september 2019]

NCCWCH. 2014.Intrapartumzorg: zorg voor gezonde vrouwen en hun baby's tijdens de bevalling.Bijgewerkt februari 2017. National Collaborating Centre for Women's and Children's Health, Clinical guideline, 190. www.nice.org.uk [Betreden september 2019]

Newson L. 2015.Meconium-aspiratie.Patiënt, professionele artikelen. patient.info [Betreden september 2019]

gezondheidsdienst. 2016.Keuzes wanneer de zwangerschap 41 weken bereikt.NHS, Nationaal Instituut voor Gezondheidsonderzoek. www.nhs.uk [Betreden september 2019]

gezondheidsdienst. 2017.Ben ik aan het bevallen?NHS, Gezondheid A-Z, Zwangerschap en baby. www.nhs.uk [Betreden september 2019]

gezondheidsdienst. 2018a.Wat is de vruchtzak?NHS, veel voorkomende gezondheidsvragen, zwangerschap. www.nhs.uk [Betreden september 2019]

gezondheidsdienst. 2018b.vagin*le afscheiding tijdens de zwangerschapNHS, Gezondheid A-Z, Zwangerschap en baby. www.nhs.uk [Betreden september 2019]

NHS digitaal. 2018.Tabel 7.d: Bevallingscomplicaties geregistreerd naar lengte van de zwangerschap, 2017-18.NHS Maternity Statistics, 2017-2018, HES NHS moederschapsstatistieken. digital.nhs.uk [Betreden september 2019]

LEUK. 2016.Sepsis: herkenning, diagnose en vroege behandeling.National Institute for Health and Care Excellence, NICE-richtlijn 51. www.nice.org.uk [Betreden september 2019]

Pintucci A, Meregalli V, Colombo P, et al. 2014. Voortijdige breuk van de vliezen op termijn bij vrouwen met een laag risico: hoe lang moeten we wachten in de "latente fase"?J Perinatale Med42(2):189-96

RCOG. 2017.Informatie voor u: groep B streptokokken (GBS) bij zwangerschap en pasgeboren baby's.Koninklijk College van Verloskundigen en Gynaecologen. www.rcog.org.uk [Betreden september 2019]

Scorza WE. 2018. Beheer van prelabour-ruptuur van de foetale vliezen op termijn.Actueel03 jan

Simkin P, Onderzoek R. 2011.Het arbeidsvoortgangshandboek: vroege interventies om dystocie te voorkomen en te behandelen.3e druk. Chichester: Wiley Blackwell

Thomson AJ, namens het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. 2019. Verzorging van vrouwen die zich presenteren met vermoedelijke voortijdige breuk van de vliezen vanaf 24+0 weken zwangerschap.BJOGobgyn.onlinelibrary.wiley.com [Betreden juni 2019]

Tommy's. 2016.Water breekt vroeg (PPROM).Tommy's - de liefdadigheidsinstelling voor baby's. www.tommys.org [Betreden september 2019]

Tommy's. 2017.Wat te verwachten als je vliezen breken.Tommy's - de liefdadigheidsinstelling voor baby's. www.tommys.org [Betreden september 2019]

Vorvick L. 2016.Vruchtwater.MedlinePlus. medlineplus.gov [Betreden september 2019]

Toon referentiesVerberg referenties

Wanneer je vliezen breken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6011

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.