Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (2024)

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (1)

Wat op aarde12:57Onze afhankelijkheid van auto's heroverwegen

De groeiende behoefte aan lithium – een metaal uit de mijnbouw dat wordt gebruikt in batterijen om elektrische voertuigen (EV’s) aan te drijven – zou volgens een recent rapport aanzienlijke internationale milieu- en sociale gevolgen kunnen hebben als de VS haar transportbeleid niet herzien.

Lithium, door verschillende regeringen en instanties vermeld als een "kritisch mineraal", is een integraal onderdeel van de overgang van fossiele brandstoffen.

Hoewel de vraag door elektrische auto's explodeert, wordt het ook gebruikt in batterijen voor energieopslagsystemen en in kleinere producten zoals batterijen voor smartphones en e-bikes.

Volgens doelstellingen in de VS moet de helft van alle nieuwe verkochte voertuigen tegen 2030 elektrisch zijn. Het plan van Canada is zelfs nog ambitieuzer, met 60 procent geëlektrificeerde verkoop van nieuwe voertuigen tegen 2030 - en 100 procent volledig elektrisch tegen 2035.

Pogingen om auto's op brandstof te vervangen door geëlektrificeerde versies, zonder de infrastructuurprogramma's voor openbaar en actief vervoer opnieuw uit te vinden, zouden echter alleen al voor de VS drie keer de huidige wereldwijde productie van lithium vereisen, zegt Thea Riofrancos, eenco-auteur van het rapport, in een interview metWat op aardeLaura Lynch.

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (2)

Dat, zegt ze, zou schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het milieu, de beperking van de klimaatverandering en de inheemse gemeenschappen buiten de VS.

"Als we onze kwetsbaarheid voor deze toeleveringsketens willen verminderen, en ook de impact van mijnbouw willen verminderen, des te meer reden om mensen zoveel mogelijk op e-bikes en bussen te krijgen", zegt Riofrancos, universitair hoofddocent politieke wetenschappen bij Providence College in Rhode Island.

"Het zal de uitstoot zelfs sneller verminderen als we niet proberen het auto-afhankelijke transportsysteem te repliceren terwijl we naar een nieuw energiesysteem gaan."

Terwijl regeringen industrieën stimuleren die de overgang naar groenere energiebronnen ondersteunen, blijven auto's een populaire - en voor sommigen de enige - optie voor Canadezen. Ondertussen zeggen mijnbouwinsiders dat de industrie op weg is naar een meer duurzame benadering van het opgraven van kritieke mineralen.

  • Wat in vredesnaam? Canada racet naar netto nul. Maar hebben we de gegevens om ons daar te krijgen?
  • Nikkel is een sleutelelement van elektrische voertuigen, maar mijnbouw eist een tol van het milieu

Minder auto's, meer openbaar vervoer, zegt rapport

Het rapport schetste vier scenario's naarmate de wereld evolueert naar elektrificatie van het vervoer, van het slechtste tot het beste geval.

In het slechtste geval blijven autobezit, stadsuitbreiding en openbaar vervoerprogramma's ongewijzigd. De behoefte aan lithium voor EV-batterijen blijft groeien, vooral omdat de batterijcapaciteit groeit voor grotere voertuigen zoals elektrische pick-ups.

In het beste geval zouden regeringen beleids- en financieringsinstrumenten gebruiken om mensen ertoe aan te zetten met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk en de supermarkt te gaan, terwijl sommigen elektrische voertuigen blijven gebruiken. Amerikaanse markt in lijn met wereldwijde gemiddelden, dus kleinere voertuigen.

De laatste zou tegen het jaar 2050 92 procent minder lithium nodig hebben dan de eerste.

"We denken niet dat het beste scenario onmiddellijk haalbaar is", zei Riofrancos. "Maar het geeft ons, denk ik, een idee van het rijk van de mogelijkheden [om] vervolgens na te denken over hoe we beleid en belangenbehartiging kunnen gebruiken om ons dichter bij dat beste scenario te brengen."

KIJK | Minister van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat het land sneller moet gaan met mijnbouw:

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (3)

Kan Canada profiteren van een potentiële schat aan kritieke mineralen?

8 maanden geleden

Duur7:34

"We moeten sneller gaan. Het kan ons geen 12 tot 15 jaar kosten om nieuwe mijnen in dit land toe te laten als we de energietransitie met succes willen bevorderen", zei minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jonathan Wilkinson toen de federale regering vrijdag haar cruciale mineralenstrategie bekendmaakte.

Lana Eagle, een mijnbouwconsulent die in contact staat met inheemse gemeenschappen met de industrie, zegt dat hoewel het beleid kan veranderen om de grootte van EV-batterijen of het aantal verkochte voertuigen te beperken, Canada's uitgestrekte geografie betekent dat een one-size-fits-all-benadering gewonnen heeft werkt niet voor het hele land.

"Ik woon in British Columbia. Er zijn veel afgelegen en landelijke gemeenschappen. Ik zie niet in hoe een elektrische bus het leven van mensen die in die verschillende gebieden wonen, gaat vervullen", zei ze.

"Dus hoewel er misschien een duwtje in de rug is naar een beleid dat minder voertuigen op de weg wil zetten, denk ik dat je echt moet overwegen waar mensen wonen en hoe ze rondkomen, en hoe we dat gaan regelen."

Federale kritische mineralenstrategie

In Canada heeft de federale overheid in december haar kritieke mineralenstrategie bekendgemaakt, waarmee de weg is uitgestippeld naar een verhoogde productie van 31 mineralen en metalen.

Van die 31 mineralen krijgen zes - lithium, grafiet, nikkel, kobalt, koper en zeldzame aardmetalen - prioriteit. Alles behalve koper is nodig voor het bouwen van batterijen.

"Simpel gezegd, er is geen transitie naar groene energie zonder essentiële mineralen", zei minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jonathan Wilkinson vorig jaar toen hij de strategie in Vancouver onthulde.

  • Ottawa's cruciale mineralenstrategie vraagt ​​om snellere projectgoedkeuringen

Mijnbouw voor lithium kan ongelooflijk waterintensief zijn. Het proces kan bestaan ​​uit het vrijgeven van water uit watervoerende lagen en het laten verdampen in zogenaamde zoutvlakten. Wat overblijft is een verscheidenheid aan mineralen en metalen, waaronder lithium, die vervolgens wordt verzameld en verwerkt.

Het is een gangbare praktijk in Zuid-Amerika, waar Argentinië, Chili en Bolivia tot de topproducenten ter wereld behoren.

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (4)

"Het heeft veel weerstand gecreëerd rond inheemse groepen in het gebied omdat hun ecosystemen uitdrogen", zegt Teresa Kramarz, assistent-professor aan de University of Toronto School of Environment en mededirecteur van het Environmental Governance Lab, in een interview metDe huidigegastgastheer Duncan McCue.

Kramarz merkt op dat prognoses aangeven dat Canada tegen 2040 40 keer de huidige hoeveelheid lithium moet produceren om aan de vraag te voldoen.

"Dat komt omdat we nadenken over een status quo-scenario waarin we gewoon alles doen wat we doen op het gebied van het gebruik van fossiele brandstof voor auto's [en] we overstappen op alleen elektrische mobiliteit.

"Dat is een keuze. Dat is een beleidskeuze."

LUISTEREN | Experts bespreken de impact van lithiumwinning in Canada:

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (5)

De huidige25:02Ontdek de lithiumkoorts in Canada

Groenere mijnbouwalternatieven

Voorstanders van mijnbouw zeggen dat lithiumwinning op een duurzamere manier kan worden gedaan, en met meer inbreng van inheemse belanghebbenden.

Common Good Mining, een startend bedrijf waarvan Eagle bestuurslid en vice-president van Indigenous Affairs is, plant wat zij "kleine" mijnen noemen.

De operaties - die momenteel zoeken naar nikkel, koper en zink in British Columbia - zouden geen grote open putten of ondergrondse schachten creëren, zegt Eagle. Integendeel, ze zouden gaten in de aarde boren en op die manier mineralen winnen.

"Over tien jaar zullen mensen nooit weten dat we daar zijn geweest", zei Eagle. Ze moeten lithium nog ontginnen, merkte ze op.

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (6)

Chris Doornbos, president en CEO van E3 Lithium, gevestigd in Alberta, zegt dat de methode van zijn bedrijf werkt als een gesloten systeem.

Met lithium verrijkt water wordt uit de grond gehaald en door een reeks pijpen geduwd waar het metaal wordt gewonnen. Het wordt vervolgens teruggestuurd naar de watervoerende laag. Doornbos zegt dat het onttrokken water nooit in contact komt met zoet water en dat het landgebruik slechts drie procent van een verdampingsvijver is.

"Canada speelt een heel grote rol bij het ontwikkelen van een kritieke toeleveringsketen voor mineralen. We hebben goed bestuur in Canada, een veilige jurisdictie en we hebben de middelen", vertelde hijDe huidige.

Gen Z rijdt minder

Terwijl Canada vooruitgang boekt met zijn kritische mineralenstrategie, zegt Riofrancos dat er al verschuivingen zijn in het autobezit onder jongere generaties.

"Generatie Z is steeds minder geïnteresseerd in autobezit - vindt het duur en onhoudbaar en van alles", zei ze.

"Dus zelfs vanuit politiek oogpunt denk ik dat er redenen zijn om na te denken over verschillende soorten transportbeleid."

  • Geprezen als groene energiebron, verdeelt het lithiumproject in Noord-Quebec Cree
  • Voorzichtigheid is geboden, aangezien mijnbouwbedrijven kritieke mineralen onder de boreale bossen van Quebec in de gaten houden

En terwijl haar rapport zich concentreerde op de lithiumvereisten voor de Amerikaanse markt, zegt ze dat het opnieuw bedenken van transport ten noorden van de grens kan helpen de uitstoot sneller te verminderen - en een rechtvaardiger samenleving te creëren.

"Wat ik graag zou willen zien, is dat de klimaatbeweging, min of meer als geheel, nadenkt over doorvoer- en transportbeleid en landgebruikbeleid als enkele van die cruciale dingen waar we voor kunnen pleiten terwijl we vooruitkijken naar een nul- emissies in de toekomst', zei ze.

Interview met Thea Riofrancos geproduceerd door Molly Segal van What On Earth. Het huidige segment geproduceerd door Julie Crysler en Allison Dempster.

Naarmate EV-batterijen meer lithium verbruiken, waarschuwt het rapport voor meer mijnbouw | CBC-radio (2024)

FAQs

Why is lithium important for EV batteries? ›

Lithium-Ion Batteries

They also have a high power-to-weight ratio, high energy efficiency, good high-temperature performance, and low self-discharge. Most components of lithium-ion batteries can be recycled, but the cost of material recovery remains a challenge for the industry.

What makes lithium powerful? ›

In part because of lithium's small atomic weight and radius (third only to hydrogen and helium), Li-ion batteries are capable of having a very high voltage and charge storage per unit mass and unit volume. Li-ion batteries can use a number of different materials as electrodes.

Why are lithium batteries so dear? ›

The prices for these materials fluctuate based on availability and demand. Example of lithium-Ion battery cells. Customer demand for lithium batteries to power high-performance electronics and electric vehicles has caused shortages of these metal materials. Global sources are expected to dwindle by 2050.

Why are lithium batteries a problem? ›

Disposal. Lithium-ion batteries contain metals such as cobalt, nickel, and manganese, which are toxic and can contaminate water supplies and ecosystems if they leach out of landfills. Additionally, fires in landfills or battery-recycling facilities have been attributed to inappropriate disposal of lithium-ion batteries ...

What is the lifespan of an electric car battery? ›

According to current industry expectations, EV batteries are projected to last between 100,000 and 200,000 miles, or about 15 to 20 years. However, even when EV batteries do age, their large initial capacity combined with minor losses in battery capacity means the aging is nearly imperceptible to drivers.

What are the problems with EV lithium-ion batteries? ›

If EV batteries continue to be made of lithium ion, the primary concerns are: 1) labor practices for mining cobalt; 2) environmental impacts of extracting lithium; 3) sufficient supply of materials for EV batteries; 4) carbon emissions from battery manufacture; and 5) toxic waste from disposal of used batteries.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6176

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.