Waterbreuk: tekenen, timing, oorzaken, complicaties (2024)

Uw "waterbreuk" vindt plaats wanneer het vruchtwaterzakje dat een foetus beschermt, scheurt en de vloeistof die erin zit uit devagin*. Je zult je realiseren dat dit wanneer is gebeurdvruchtwater- die helder, dun en geurvrij is - lekt langzaam of gutst uit je vagin*. Over het algemeen geeft uw waterbreuk aan dat u bent binnengekomen of op het punt staat binnen te komenwerk.

Vruchtwaterbeschermt een zich ontwikkelende foetus tijdens de zwangerschap. Zodra het uit de vruchtzak loopt, neemt het risico op infectie toe. Hoe eerder in uw zwangerschap uw water breekt, hoe ernstiger het is voor u en de foetus. Om deze reden kan een zorgverlener overwegen een voldragen zwangere persoon in te leiden als deze niet binnen een dag na het breken van de vliezen gaat bevallen.

Dit is wat u moet weten over het breken van uw vliezen, inclusief wanneer u uw provider moet bellen of naar het ziekenhuis moet gaan.

Waterbreuk: tekenen, timing, oorzaken, complicaties (1)

Hoe weet je of je water breekt?

Sommige mensen kunnen een straaltje vloeistof voelen dat ze niet kunnen beheersen of een stroom water naar beneden uit hun vagin*. Andere mensen voelen een vochtigheid in hun ondergoed die eruitziet alsof ze hebben geplast of een zware vagin*le afscheiding hebben gehad.

U kunt het verschil tussen het breken van uw water en vagin*le afscheiding of een klein urinelek meestal zien aan de hoeveelheid die eruit komt. Als de vloeistof in korte tijd door je ondergoed of maandverband trekt, is het waarschijnlijk vruchtwater.

Water breken versus ontladen

vagin*le afscheidingkan soms worden verward met vruchtwater. Je kunt ze uit elkaar houden door hoe ze eruit zien, voelen en ruiken.

Vruchtwater is helder, dun en geurloos. Afscheiding kan ook, maar wordt meestal witter, plakkeriger en dikker naarmate de zwangerschap vordert. Als u afscheiding heeft die niet in deze omschrijving past, vertel dit dan aan uw zorgverlener.

Als u merkt dat er vloeistof lekt, gebruik dan een kussentje om wat ervan op te vangen. Kijk ernaar en ruik eraan om er zeker van te zijn dat het geen urine is.

Vruchtwater en urine kunnen worden onderscheiden op basis van hoe ze ruiken. Terwijl urine een sterke geur heeft, ruikt het vruchtwater niet of kan het licht zoet ruiken.

De stroom van uw vliezen breken is anders dan lekkende urine. Vruchtwater zal meer naar beneden stromen terwijl u staat als uw water is gebroken, en het kan ook continu stromen. U zou geen pijn moeten hebben met de stroom van vruchtwater.

Wat is een geboorte in de baarmoeder?

Zal de bevalling onmiddellijk beginnen?

De meeste zwangere mensen zullen binnen 12 uur na het breken van hun vliezen bevallen, maar het kan veel eerder gebeuren. Als de bevalling eenmaal begint, kan het tussen de 10 en 24 uur (of meer) duren om door de drie fasen van de bevalling te komen voordat je baby wordt geboren.

Na je eerste bevalling duurt de bevalling in je volgende zwangerschap meestal minder lang.

Wanneer moet u contact opnemen met een zorgverlener

Als u denkt dat uw vliezen zijn gebroken, bel dan onmiddellijk uw zorgverlener. Er zijn ook enkele andere tekenen naast een afscheiding die betekenen dat u uw zorgverlener zo snel mogelijk moet bellen:

  • De vloeistof bevat bloed of heeft een ongebruikelijke kleur (bijvoorbeeld groen, bruin).
  • De vloeistof ruikt vreemd of slecht.
  • U merkt dat de beweging van de foetus is veranderd (u voelt bijvoorbeeld de baby niet zo veel bewegen als gewoonlijk).

In sommige gevallen moet u mogelijk medische hulp inroepen. Doe dit als u:

  • Heb vagin*le bloedingen
  • Kan voelen of zien dat de navelstreng uit je vagin* steekt
  • U hebt gedurende ten minste drie uur regelmatige weeën gehad met een tussenpoos van vijf minuten en elk een minuut als het uw eerste zwangerschap is, of ten minste een uur als het niet uw zwangerschap is
  • Zijn GBS-positief en hebben antibiotica nodig tijdens de bevalling
  • Weet dat de baby niet in de juiste positie ligt (bijvoorbeeld stuitligging)
  • Heb een aandoening zoals pre-eclampsie of zwangerschapsdiabetes en uw leverancier wil dat u tijdens de bevalling nauwlettend wordt gecontroleerd

Waarom wil mijn provider mijn vliezen breken?

Uw zorgverlener kan aanbevelen om opzettelijk de waterzak rond de baby (de vruchtzak) te breken om de bevalling te starten of te versnellen.Soms is deze stap bedoeld om u te helpen een keizersnede te voorkomen.

Kan uw water vroegtijdig breken?

Normaal gesproken breken uw vliezen tijdens de bevalling. Je vliezen kunnen echter ook breken voordat je gaat bevallen. Als uw water vroegtijdig breekt, wordt dit prelabor breuk van de vliezen (PROM) genoemd. Je water breekt meestal nadat je 37 weken zwangerschap hebt bereikt. Als uw water breekt vóór 37 weken, staat dit bekend als vroegtijdige prelabor breuk van de vliezen (PPROM).

PPROM beïnvloedt 2% tot 3% van alle bevallingen en kan problemen veroorzaken zoals:

  • Detachering van deplacentavanuit de baarmoeder
  • Navelstrengcomplicaties (de navelstreng kan bijvoorbeeld rond of onder het hoofd van de baby glijden)
  • Infectie bij de zwangere of de foetus (of beide)

De oorzaak van PROM is in de meeste gevallen onbekend. Hoewel de meeste mensen van wie het water breekt voor de bevalling geen risicofactoren hebben, zijn er bepaalde dingen die PROM waarschijnlijker kunnen maken:

  • Infecties van de baarmoeder,baarmoederhalsof vagin*
  • Te veel uitrekken van de vruchtzak als er te veel vocht is of meer dan één krijgt, oefent druk uit op de vliezen
  • Roken
  • Als u een operatie of biopsieën van de baarmoederhals heeft ondergaan
  • Als u eerder zwanger was en een PROM of PPROM had

Wat u moet weten over bevallen

Belang van het breken van water

Je water moet breken voordat je baby geboren kan worden. Als dit niet op natuurlijke wijze gebeurt, moet uw leverancier mogelijk het membraan kunstmatig scheuren.

Contracties in uw baarmoeder kunnen enkele uren worden uitgesteld nadat uw vruchtzak is gebroken. Als u 37 weken of langer bent en ze niet binnen 12 tot 24 uur beginnen, moet uw leverancier mogelijk arbeid inleiden om het risico op infectie te verminderen. Afhankelijk van uw risicofactoren, kan uw leverancier aanbevelen dat u onmiddellijk wordt geïnduceerd.

Soms breken uw vliezen wanneer de foetus zijn hoofd in het bekkengebied beweegt ter voorbereiding op de bevalling, wat druk uitoefent op het membraan terwijl ze zich voorbereiden op de bevalling.

De baarmoeder blijft vruchtwater aanmaken tot de baby geboren is. U kunt nog steeds wat lekken voelen, vooral direct na een harde wee.

Let goed op de vloeistof in uw pad. Het moet helder zijn en geen nare geur hebben. U kunt een vage roze kleur en slijm opmerken, en dit is normaal. Veeg na gebruik van de badkamer voorzichtig van voren naar achteren om te voorkomen dat bacteriën uw vagin*le kanaal binnendringen.

Hoe te weten of het valse arbeid is

Samenvatting

Het breken van het water tijdens de zwangerschap is nodig om de bevalling te laten beginnen. Het kan vanzelf gebeuren of uw leverancier moet mogelijk de zak kunstmatig breken. Uw water breekt meestal wanneer u week 39 van uw zwangerschap heeft bereikt. Sommige zwangere mensen kunnen een plotselinge stroom vloeistof voelen, terwijl anderen alleen wat vocht opmerken of langs hun dijen druppelen.

Het breken van uw vliezen komt vaak voor nadat de bevalling is begonnen, maar het kan ook eerder gebeuren. Het vruchtwater moet helder en geurloos zijn. Als uw water breekt, moet u onmiddellijk uw zorgverlener bellen.

Als u problemen heeft om te zien of uw vliezen gebroken zijn, neem dan contact op met uw zorgverlener.

Wat is een geboorte in de baarmoeder?

6 bronnen

Verywell Health gebruikt alleen hoogwaardige bronnen, waaronder collegiaal getoetste onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees onzeredactioneel procesvoor meer informatie over hoe we feiten controleren en onze inhoud accuraat, betrouwbaar en betrouwbaar houden.

  1. Medline plus.Voortijdige breuk van de vliezen.

  2. Sanford Gezondheid.Hoe weet je of je vliezen breken?.

  3. Ceder-Sinaï.Eerste baby: wat te verwachten.

  4. SmythRMD, MarkhamC, DowswellT.Amniotomie voor het verkorten van spontane bevalling.Cochrane-database met systematische overzichten. John Wiley & Zonen, Ltd; 2013:CD006167.pub3. doi:10.1002/14651858.CD006167.pub4

  5. Dars S, Malik S, Samreen I, Kazi RA.Maternale morbiditeit en perinatale uitkomst bij vroegtijdige voortijdige breuk van de vliezen vóór 37 weken zwangerschap.Pak JMed Sci. 2014 mei;30(3):626-9. doi:10.12669/pjms.303.4853

  6. Michigan geneeskunde.Breuk van de vliezen.

Waterbreuk: tekenen, timing, oorzaken, complicaties (2)

DoorStudie van Margaretha
Margaret Etudo is een expert op het gebied van gezondheidsschrijven met uitgebreide ervaring in het vereenvoudigen van complexe op gezondheid gebaseerde informatie voor het publiek over onderwerpen als ademhalingsgezondheid, geestelijke gezondheid en seksuele gezondheid.

Zie ons redactionele proces

Maak kennis met onze Raad van Medische Experts

Heeft deze pagina je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Wat is uw feedback?

Waterbreuk: tekenen, timing, oorzaken, complicaties (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5627

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.